Forma-1

Hamilton nyert, közel a vb-győzelem

Lewis Hamilton akár már az Egyesült Államokban begyűjtheti negyedik világbajnoki címét.

A 32 éves Hamiltonnak ez az idei nyolcadik, pályafutása 61. futamgyőzelme, előnye pedig ezzel 59 pontra nőtt a vb-pontversenyben. A második helyen Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája zárt Japánban, a harmadik pedig csapattársa, az ausztrál Daniel Ricciardo lett.

A rajtnál Hamilton gond nélkül megtartotta a vezető helyet, Vettel másodiknak sorolt be az első kanyarban, míg Verstappen a negyedik pozícióból startolva megelőzte csapattársát, Ricciardót és feljött harmadiknak. A holland versenyző már az első körben elment Vettel mellett is, akit aztán a célegyenesben még hárman megelőztek. Vettel a csapatrádión műszaki gondokra panaszkodott.

Közben Carlos Sainz (Toro Rosso) balesete miatt a versenybíróság a pályára küldte a biztonsági autót, amely két kör erejéig vezette a mezőnyt. Vettelt egymás után előzték az ellenfelek, majd a német pilótának ki kellett állnia a boxba a műszaki hiba miatt.

A 10. körben Hamilton, Verstappen, Esteban Ocon (Force India) volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje, de Ocont a 11. körben Ricciardo, egy körrel később pedig Valtteri Bottas (Mercedes) is megelőzte.

A kerékcseréket Verstappen kezdte meg a 22. körben, egy körrel később Hamilton, a 27. körben pedig Ricciardo is friss abroncsokat kapott.

A boxkiállások után nem változott a sorrend az élen, Hamilton 2,5 másodperces előnnyel vezetett Verstappen előtt, Ricciardo pedig magabiztosan tartotta a harmadik helyet. A hajrában Bottas megközelítette Ricciardót, de megelőzni már nem tudta.

A vb két hét múlva az Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik a texasi Austinban, ahol Hamilton akár meg is szerezheti pályafutása negyedik vb-címét.

A vb-pontversenyek állása 16 futam után (még 4 van hátra):
1. Hamilton 306 pont
2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 247
3. Bottas 234
4. Ricciardo 192
5. Räikkönen 148
6. Verstappen 111
7. Perez 82
8. Ocon 65
9. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 48
10. Nico Hülkenberg (német, Renault) 34
11. Massa 34
12. Lance Stroll (kanadai, Williams) 32
13. Grosjean 28
14. Magnussen 15
15. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) 13
16. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 10
17. Jolyon Palmer (brit, Renault) 8
18. Pascal Wehrlein (német, Sauber) 5
19. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 4