Foci-vb 2018

A szlovének kiejtették a skótokat, Lewandowski kilőtte a lengyeleket

A lengyelek nem várt izgalmak után verték odahaza Montenegrót és ezzel megnyerték a csoportjukat, míg a szlovákok szlovén segítséggel kaparintották meg a pótselejtezőt.

A lengyelek 12 év után vehetnek részt ismét egy vb-n /fifa.com

A világbajnoki selejtezők E csoportjában a lengyeleknek már egy döntetlen is elegendő lett volna Montenegró ellen a csoportgyőzelemhez, ám a telt házas varsói arénában Lewandowskiék semmit nem bíztak a véletlenre és 4-2-es győzelemmel zárták a kvalifikációt. A lengyelek nagyon bekezdtek, hiszen már az első negyed óra végére kétgólos előnyre tettek szert, ám a hajrában a balkániak két gyors góllal egalizáltak.

A mérkőzés góljai

A lengyel válogatott azonban megúszta a forró perceket, mert jött Lewandowski és 16. selejtezős gólját megszerezve bebiztosította a vb-részvételt. Két perccel később még egy öngólt is rúgtak a vendégek, így eldőlt a meccs, Lengyelország az Eb után a vb-n is megmutathatja magát, utóbbire 12 éve nem volt példa.

186553

A pótselejtezős második helyre a dánok pályáztak a legnagyobb eséllyel, hiszen egy lengyel-győzelem esetén ki is kaphattak volna odahaza Romániától. Jó csapathoz híven azonban az északiak Eriksen büntetőjével a 60. percben bebiztosították magukat, így még az is belefért, hogy az időközben 10 emberre fogyatkozó román válogatott a hajrában döntetlenre mentse a találkozót.

Dráma Ljubjanában, a szlovének kiejtették a skótokat

Az F csoportban Anglia csoportelsősége már az előző forduló után eldőlt, így Gareth Southgate néhány poszton változtathatott a litvánok elleni idegenbeli zárómeccs előtt. A találkozó helyzetekben nem szűkölködött, ám gól csak egy született, Harry Kane a 27. percben büntetőből szerezte az angolok győztes találatát.

A pótselejtezős helyért Szlovákia és Skócia vívott ádáz harcot, előbbi odahaza fogadta Máltát, míg utóbbi Szlovéniához látogatott. Hamsíkék nem betliztek, 3-0-ra verték a miniállam válogatottját, a skótok viszont csak döntetlent játszottak Ljubjanában, így rosszabb gólkülönbségük miatt lemaradnak a pótselejtezőről. Skócia számára kész rémálom volt az utolsó forduló, hiszen a szünetben még náluk volt az előny, ám a fordulás után egy Bezljak-duplával Szlovénia megfordította az állást és bár a végén még Snoodgrass kiegyenlített, a 2-2-es döntetlen Skócia búcsúját jelentette.

Szlovákia jelenleg ugyan készülhet a pótselejtezőre, de mivel a legrosszabb csoportmásodik lemarad a playoffról, így még szorítania kell, hogy a Wales-Horvátország-Ukrajna trióból ne előzzék be ketten is.

186557

Az esti mérkőzéseken a C csoport utolsó fordulóját rendezik, ahol viszont már korábban eldőlt, hogy Németország mögött Észak-Írország játszhat majd a rájátszásban.

2017-10-08;77