Darts

Ez a döntő minden lesz, csak sima nem

Két olyan játékos lép színpadra a World Grand Prix szombati döntőjében, akiknek karrierje legnagyobb sikerét jelentené, ha megnyerné a trófeát. Vajon Gurney vagy Whitlock örülhet a végén?

Az ausztrál Simon Whitlock és az északír Daryl Gurney vívja meg szombat este a dublini World Grand Prix öt szettre menő fináléját, miután előbbi Mensur Suljovicot, utóbbi pedig John Hendersont múlta felül a pénteki elődöntőben.

Fotó: PDC Hungarian Fan Club

Az ausztrál Varázsló egy egészen pazar találkozót vívott az osztrákok kiválóságával, izgalmak terén kevésbé tudták volna túlfeszíteni a húrt a játékosok. Whitlock parádésan játszott az első két szettben, Suljovicnak nem is volt ellenszere ellenfele játékéra, így igen hamar kétszettes hátrányban találta magát. Az osztrák persze nem adta fel, küzdött mint egy oroszlán, majd Whitlock a 5. szettben 1-1-es állásnál begörcsölt, kihagyta a ziccereket, ami után Suljovic vérszemet kapott és zsinórban nyerte a legeket, majd kiegyenlített 3-3-ra. A döntő szettben aztán Whitlock újra előkapta a cilinderből azt a varázslatos játékot, amit a mérkőzés elején nyújtott, így 2012 után ismét bejutott egy tv-s nagyverseny fináléjába.

"Abszolút elégedett vagyok, csodálatosan érzem magam és bár egy kicsit szerencsém is volt, azt gondolom a végén a legjobb játékos nyert. Amikor 3-1-re vezettem, elvesztettem a kontrollt és picit bepánikoltam. Nem tudom, hogyan sikerült mégis nyernem.Keményen dolgozom, naponta 3 órát gyakorlom a duplákat és végre kifizetődött a sok munka" - nyilatkozta az ausztrál, aki ugyan járt már vb, Premier League és Bajnokok Ligája döntőben is, "csak" a 2012-es Európa-bajnokságon tudta behúzni a végső ütközetet.

Fotó: PDC Hungarian Fan Club

A másik ágon az északírek fenegyereke, Daryl Gurney megállította a skót John Hendersont, aki a verseny során Michael van Gerwent és Raymond van Barneveldet is búcsúztatta. A Hegylakó ereje azonban az elődöntőre elfogyott, Gurney végig uralma alatt tartotta a találkozót, így élete első major-torna döntőjére készülhet.

"Nem igazán találom a szavakat, de a Hold felett járok" - kezdte az elődöntő utáni értékelést Gurney, aki a finálé eredményétől függetlenül a jövő héttől a világranglista (Order of Merit) TOP10 játékosa közé kerül. "Ami igazán megnehezítette a Henderson elleni meccset, az az, hogy John egy igazi úriember. Néhány játékos ideges lesz, ha jól játszol ellene, de John nem ilyen. Nagyszerű fickó és szuper játékos, ezért nem akartam neki lehetőséget adni, hogy visszajöjjön a meccsbe, szóval összességben elégedett vagyok a kiszállózásaimmal" - mondta a 31 éves játékos.

Whitlock másodvirágzását éli

A bukik szerint a döntőben Gurney számít a favoritnak, az északír dartsos győzelme 1.55-ös szorzóval fogadható, míg a 49 éves auszi sikere 2.15-ös oddsal kecsegtet. Az elmúlt években az egymás elleni meccsekből Gurney jött ki jobban, a 2017-es évben pedig egyértelműen berobbant az elitbe, így bizakodva várhatja a finálét, de kérdés, hogy a nagy lehetőség kapujában, helyén lesznek-e az idegei. Whitlock a Suljovic ellen mutatott játékával bárkit képes lehet legyőzni és mellette szól a rutin is, bár az is igaz, hogy utoljára 2012-ben járt ilyen magasságokban.

Nagyon nehéz bármit is mondani a döntő előtt, két remek formában lévő, klasszis játékos feszül majd egymásnak, a tét viszont rányomhatja a bélyegét a találkozóra - a győztes 100 000 fonttal lesz gazdagabb! - így véleményünk szerint izgalmakban és fordulatokban ezen a mérkőzésen nem lesz majd hiány.

Ebből kiindulva viszont mellőznénk a győztes kilétének megtippelését, sokkal kifizetődőbb lehet a szettek számára fogadni, a 7,5 feletti opció 1.83-as szorzóért például ígéretesnek tűnik.
   
Simon Whitlock Darryl Gurney
2.15 1.55