Foci-vb 2018

A svájci macska és a magyar egér esete

15 percig jól tartotta magát a magyar válogatott, a többiről beszélni is felesleges.

Fotó: MTI

Az eltiltottak és a sérültek okán meglehetősen tartalékos kezdőcsapatot volt kénytelen pályára küldeni Bernd Storck, így a kezdőben kapott lehetőséget többek között Varga Roland, Pátkai vagy éppen Ugrai is, akik nem tartoznak az alapemberek közé.

Nem kezdődött rosszul magyar szempontból a mérkőzés, bár a helvétek a papírformának megfelelően uralták a találkozót, Lovrencsicsék is át-átjutottak a svájciak térfelére, hogy kisebb-nagyobb veszélyt alakítsanak ki. Ám hiába a biztató első negyedóra, a következő öt perc mindent eldöntött.

Előbb ugyanis Gulácsi Péter bakizott kapitálisat, amit Granit Xhaka váltott gólra,

majd Fabian Frei lövése pattant meg egy magyar lábon és talált utat a kapuba. A 20. percre tehát már eldőltek a nagy kérdések, a svájciak inkább Andorrára figyeltek, hátha a portugálok is elkövetnek egy akkora bakit, mint mi.

A luzitánok nem is kezdték úgy a mérkőzést, ahogy kellett volna, Cristiano Ronaldóval a padon Portugália félidőben 0-0-ra állt, míg Bázelben Steven Zuber növelte háromgólosra a svájciak előnyét.

A fordulást követően Gulácsi ismét hibázott, Zuber lövését 10-ből 9-szer kiszedte volna, de ma volt az a bizonyos tizedik.

A következő percekben akár mészárszék is lehetett volna, ha a második félidő első negyedórájában ötöt lőnek a svájciak, egy szót sem szólhattunk volna.

Szerencsére a semmiből a magyar csapat szerzett gólt, egy szögletet követően Guzmics Richárd talált Sommer kapujába - ő lett tehát az első, aki be tudta venni a helvétek kapuját hazai pályán a teljes selejtezősorozatban.

De nem csak ez, hanem a közben beálló Cristiano Ronaldo találata is keserítette a St. Jakob-Park közönségét, így fél órával a vége előtt mindenki elkönyvelhette, hogy kedden este döntőre kerül sor a két csapat között Portugáliában. A végeredményt végül nem a bombagólt szerző Lichtseiner állította be - aki egyébként nagyon szép gólt szerzett,

hanem Ugrai Roland. Így legalább a második félidőt sikerült ikszre mentenie a magyar csapatnak.

Lehet kifogásokat keresni és a hiányzókra fogni a vereséget, esetleg megemlíteni, hogy Svájc a világbajnokságért küzd, Magyarországnak pedig Feröer-szigetek a riválisa a harmadik helyért, de amit szombat este láttunk, az rettenetesen kínos volt. A szomorú az egészben, hogy a 5-2-es végeredmény távolról sem prezentálja a két csapat közötti hatalmas különbséget. Folytatás és befejezés kedden a Groupama Arénában.

[2059322] 2017-10-07 20:45:00 Svájc - Magyarországx;