Foci-vb 2018

Mekkora bajban vannak Messiék?

  • varin

Argentína 90 perccel a vb-selejtezősorozat vége előtt nem áll pótselejtezőt érő helyen sem. De valójában mennyire forog veszélyben az Albiceleste vb-szereplése?

Fotó: independent.co.uk

Újabb katasztrofálisan nagyot égtek éjszaka az argentinok, Jorge Sampaoli csapata ezúttal Peru ellen nem tudott betalálni, így egy mérkőzéssel a dél-amerikai selejtezősorozat vége előtt nincs továbbjutást érő helyen az Albiceleste. Az argentinok helyzete olyannyira kínos, hogy jelen állás szerint az utolsó körben csak akkor harcolhatják ki a pótselejtezőt is, ha nyerni tudnak Ecuadorban. De lássuk a részleteket és a forgatókönyveket.

Noha a helyzet első ránézésre aggasztó, nem árt tudni, hogy Argentína sorsa a saját kezében van, amennyiben legyőzik az egyenlítői gárdát az utolsó játéknapon, a pótselejtező biztosan megvan, de bőven van esélyük arra is, hogy egyenes ágon jussanak ki Oroszországba. Az, hogy Messiék sorsa a saját kezükben van, kizárólag annak köszönhető, hogy Kolumbia a 89. perc után kapott két góllal szenvedett vereséget hazai pályán Paraguaytól. Ha Falcaóék nem bénázzák el otthon a meccslabdát, már a vb-n érezhetnék magukat, így viszont komoly slamasztikába kerültek.

A továbbjutás szempontjából az utolsó körben a Brazília-Chile, a Peru-Kolumbia, az Ecuador-Argentína és a Paraguay-Venezuela mérkőzéseknek is komoly tétje lesz.

De visszatérve az eddig története során csak egy világbajnokságról távol maradó argentinekre, amennyiben Messiék nyernek Ecuadorban, de Chile nem győzi le a tét nélkül játszó brazilokat, Sampaoliék kijutása biztos. Ha viszont Neymarék leadják a pontokat Chilének, akkor Argentínának fél szemmel a Peru-Kolumbia élet-halál harcra kell fókuszálnia.

Elképzelhető ily' módon egy olyan forgatókönyv is, hogy a gólkülönbség számít majd, ha ugyanis Peru és Argentína is nyer, akkor az dönthet a negyedik hely sorsáról, hogy melyik csapat tudja jobban megverni ellenfelét.

Az egész egyenletet Paraguay szereplése teszi még érdekesebbé, a fehér-pirosak előtt sima három pont áll Venezuela ellen, márpedig ha 27 ponttal végeznek, akkor nekik is komoly esélyük van beleszólni a "nagyok" dolgába.

Oddsok az utolsó forduló tétmeccseire
  1 x 2
Brazília-Chile 1.65 3.50 5.75
Ecuador-Argentína 6.50 4.50 1.44
Paraguay-Venezuela 1.33 5.00 8.50
Peru-Kolumbia 2.62 3.25 2.62

Összességében tehát nagyon sok ismeretlenes az egyenlet Dél-Amerikában, azt azonban viszonylag nagy magabiztossággal kijelenthetjük, hogy ha Argentína nyer az utolsó körben, akkor vb-résztvevő. Az már más kérdés, hogy Ecuadorba nem nyerni járnak a csapatok, olyannyira, hogy az utolsó három vb-selejtező alkalmával Argentína egyetlen pontot szerzett és egyetlen gólt lőtt a La Tricolor ellen.

186573