Darts

Ismét bajba kerülhet Wright

Nehéz meccsre készülhet a második körben Mervyn King ellen a bukmékerek által topfavoritnak tartott skót klasszis.

Michael van Gerwen kiesésével és Gary Anderson visszalépésével Peter Wright lépett elő a torna első számú esélyesévé, ám a múlt erősen "Snakebite" ellen szól. A skót klasszisnak messze ez a leggyengébb major tornája, Dublinban ugyanis még soha nem jutott el a negyeddöntőig sem, az idei versenyt megelőzően a karrierje alatt mindössze egy meccset nyert a World Grand Prix-n. 

Ehhez a héten sikerült egyet hozzátoldania, ám ezért is vért kellett izzadnia, időnként pedig nem a saját kezében volt a sorsa. Wright precízen beállított frizuráját kétszer is megborzolta a kiesés szele, amikor is Stephen Bunting meccsnyilakat hibázott a dupla 16-ra. A skót egyébként összességében nem játszott rosszul, hiszen 95,21-es körátlagot dobott, a beszállókat 44%-ban, a kiszállókat 58%-ban értékesítette. Soha nem könnyű persze elkezdeni egy tornát, főleg egy veszélyes ellenfél ellen, illetve "Snakebite" beszélt arról, hogy mindig ideges a rövid meccseken a dupla beszállós formula miatt. 

Wrightnak amennyire Achilles-sarka ez a torna, Mervyn Kingnek viszont egyik kedvence. Játszott Dublinban 2012-ben döntőt, 2008-ban elődöntőt, két éve pedig negyeddöntőt. 

Szeretek itt játszani és ez egy remek kezdés volt. Keményen edzettem a torna előtt, így reménykedek benne, hogy jól fog menni a játék a héten. 

King alapvetően nagyon stabilan tudja a dupla 16-ot és a dupla 8-at, ezért is erős versenye ez. Az első körhöz képest még bőven javulhat, hiszen csupán 25%-ban hozta a kiszállókat. 

Ez egy komoly teszt lesz Wrightnak, King egy rutinos, minden hájjal megkent játékos, aki ráadásul hatalmas küzdő, és ahogyan elmondta, nagyon rá is készült erre a tornára. Ettől függetlenül természetesen a skót a meccs favoritja, de úgy véljük a bukmékerek kicsit túlértékelik most, ennél közelebb gondoltuk az oddsokat egymáshoz.

Nem várunk sima meccset, arra, hogy minimum négy szettben dől el a győztes kiléte, 1.50-es szorzón fogadhatunk.

Kifejezetten izgalmasnak ígérkezik Richard North és a kétszeres WGP-negyeddöntős Simon Whitlock összecsapása is, annak ellenére, hogy előbbi még csak most ízlelgeti a TV-s tornák hangulatát. 

A két játékos jól ismeri egymást, North a Mark Webster ellen aratott győzelmét követően arról beszélt, hogy most nem lenne itt, ha nincs Whitlock. Sokat köszönhet az ausztrálnak, aki támogatta és önbizalmat adott neki ehhez a sporthoz. 

Gyakoroltunk együtt a torna előtt, és mindketten tudtuk, hogy találkozhatunk a második körben. Ismerjük egymás játékát, de nem hiszem, hogy ez hatással lesz ránk. A ProTouron kétszer legyőztem már, de ez semmit nem jelent, hiszen TV-s meccseken sokkal tapasztaltabb. 

- mondta North, aki érdekes és szoros meccset vár. 

Igazából itt vesztenivalója csak Whitlocknak lesz, akire plusz nyomás is kerül azáltal, hogy mentoráltjával találkozik. North abszolút elengedheti a kezét, az első körös játékához képest pedig nem lesz nehéz előrelépnie, hiszen a mezőny egyik leggyengébb teljesítményével jutott tovább, igaz, nulla nagyszínpados rutinnal nem csoda, hogy idegesen játszott. Bármennyire is a legtöbb dolog az ausztrál mellett szól, 1.30-ért nem kockáztatnánk, főleg, hogy Whitlocknál már Christian Kist ellen is rezgett a léc.

Mensur Suljovic szurkolóinak is volt miért izgulniuk az első körben, miután a friss Bajnokok Ligája-győztes osztrák elveszítette az első szettet Ian White ellen, a másodikban pedig 2-2-re állt. Nagyobb bajba azonban nem került és a játékára sem lehetett panasz, hiszen 50%-ban dobta a be- és 64%-ban a kiszállókat. 

Kifejezetten szép emlékei vannak a World Grand Prix-ról, de ugyanezt elmondhatja a jóval szerényebb eredményeket magáénak tudó Steve West is. Az angol dartsos tavaly ezen a tornán élete győzelmét aratta Phil Taylor ellen, most pedig James Wade skalpját gyűjtötte be. West elmondta, hogy imádja ezt a versenyt és jelenleg ezekből a győzelmekből próbál táplálkozni. 

Kemény meccsre számíthat Suljovic, itt sem gondoljuk azt, hogy 1.25-ért megérné a favoritra fogadni, azaz a sógorok kiválóságára.

Gerwyn Price és Benito van de Pas meccséről nem esett még szó, ami oddsok alapján a legkiegyenlítettebb csatát vetíti előre. Ebben a párharcban tényleg nehéz lenne favoritot megjelölni, pláne, hogy az első körben is hasonló játékot produkáltak. Tavaly ugyanezen a tornán az első körben találkoztak, akkor Van de Pas 2-0-ra nyert, de igazából ez sem kiindulási alap, hiszen azóta a walesi fejlődött és sok nagy színpados rutint szerzett. 

World Grand Prix, 4. játéknap (szerda)   
Kezdés Mérkőzés 1 2
20:00 Gerwyn Price-Benito van de Pas 1.70 1.90
20:45 Mensur Suljovic-Steve West 1.25 3.05
21:30 Richard North-Simon Whitlock 2.90 1.30
22:15 Peter Wright-Mervyn King 1.22 3.50