Magyar foci

Nikolics ismét a Chicagót választotta, de nem hagyja cserben a válogatottat

  • MVB80

A magyar válogatott októberi vb-selejtezői helyett klubjára, a Chicagóra koncentrál Nikolics Nemanja.

Öt forduló van hátra az amerikai bajnokság, vagyis az MLS alapszakaszából, és Nikolics Nemanja csapata, a Chicago Fire jelenleg a harmadik helyen áll a Keleti főcsoportban.

Ha minden így marad, akkor a Chicago a rájátszás első fordulójában a főcsoport hatodikjával játszik az elődöntőbe jutásért, de ha sikerülne felkúsznia a második helyre, akkor egyből az elődöntőben kezdené a playoffot.

Persze már eleve az a tény is nagy szó, hogy a Fire esélyes a rájátszásra, mivel tavaly a legkevesebb pontot gyűjtve erre esélye sem volt.

Úgyhogy van miért hajtani a csapatnak és Nikolicsnak is, aki 18 góljával a góllövőlista második helyén áll a spanyolok világ- és Európa-bajnok klasszisa, David Villa (19) mögött. Nikolics az elmúlt két meccsén egyaránt eredményes volt, a New York Red Bulls ellen pontot érő gólt fejelt, a DC United ellen pedig ő állította be a 3-0-s végeredményt büntetőből.

A New York-iak ellen gól nemcsak a pontszerzés miatt volt fontos, hanem azért is, mert azzal tört meg Nikolics ínséges időszaka, előtte ugyanis kilenc meccsen át képtelen volt betalálni.

„Furcsán hangzik, ám utólag örülök, hogy gödörbe kerültem. Mert azokban a hetekben rádöbbentem, a családom és a legjobb barátaim mellett kik azok, akik a rosszabb napokon is mellettem állnak. Jó volt tapasztalni, hogy a Chicago sportigazgatója, szakmai stábja és játékosai mennyire bíznak bennem. A bajban az is megmutatkozik, kikre számíthatsz valójában.

Én nem alibiztem, nem kerestem kifogásokat, csendben dolgoztam, tudtam, hogy előbb-utóbb visszatalálok a helyes útra.

Az ellenben zavart, hogy egy-két mérkőzésen még helyzetbe sem kerültem. Ez volt igazán rémisztő” – nyilatkozta a 29 éves támadó a Nemzeti Sportnak.

Nikolics kihagyta a válogatott szeptemberi, Lettország és Portugália elleni vb-selejtezőit, és most abban maradt Bernd Storck kapitánnyal, hogy a már tét nélküli két találkozón, Svájc és Feröer ellen sem erősíti a csapatot.

Türelmet kért Storcktól, hogy segíthessen a Chicagónak

„A két szeptemberi mérkőzést azért mondtam le, mert a Chicagóra szerettem volna összpontosítani, és ez most, az alapszakasz végéhez és a rájátszás rajtjához közeledve sincs másként. Jelen helyzetben kötelességem itt maradni és segíteni. Korábban mindig rendelkezésre álltam, bármikor hívtak, mentem, és ugyan bántott, hogy többnyire akkor is a kispadon ültem, amikor a klubomban egymás után rugdostam a gólokat, egy szót nem szóltam.

Sohasem jutott eszembe, hogy lemondjam a válogatottságot, ha így tennék, szembeköpném magamat. Két-három hónap türelmet kértem Bernd Storcktól, aki korrekt volt, megértette érveimet. Aki azt gyanítja, harag van köztünk, téved, ha a kapitány számít rám, a következő selejtezősorozatban a rendelkezésére állok. Meglehet, egyesek szerint cserben hagyom a válogatottat, de ez akkor lenne így, ha meghatározó játékosként mondanék nemet.

Legyünk őszinték, az elmúlt egy-két évben nem jutott nekem fontos szerep, nem éreztem azt a bizalmat, amelyet a klubjaimban”

-  magyarázta a mostani döntését.

Nikolics az NB I-ben háromszor volt gólkirály, majd Lengyelországban a Legia játékosaként is képes volt élen zárni, és ha Amerikában ez esetleg nem jön össze neki, akkor is klubrekorder lehet, ha az alapszakaszból hátralévő öt kör alatt legalább egyszer betalál. Jelenleg Ante Razovval áll holtversenyben, aki 2000-ben fejezte be a bajnokságot 18 góllal.

1x2    
Philadelphia Döntetlen Chicago
2.30 3.15 2.75