NFL

Megvédi címét a Patriots, rájátszásba sem jut a Dallas? - Tippek, jóslatok!

Amerikaifoci-őrült csapatunk már tűkön ülve várja a péntek hajnali NFL-nyitányt. Addig is, hogy jobban teljen az idő, tippelésre adták a fejüket. Három kérdésben faggattuk őket, ki lesz a bajnok, melyik csapat betlizik és kié lesz az 1/1-es választás joga.

Ki lesz a bajnok?

Nagelb: Jelen pillanatban gondolkodás nélkül a New England Patriots csapatát mondom. Az idei keret még erősebb a tavalyinál is. Az új igazolásokkal offense oldalon például annyi variációs lehetősége lett Josh McDaniels OC-nek, hogy szerintem Julian Edelman hiánya sem lesz igazán érezhető. Az egyetlen kérdés számomra az, hogy a pass rush hogyan muzsikál majd, mert ez a terület egy érezhető gyenge pontja lehet a védelemnek. Ha azonban ezt is sikerül elfogadható szintre fejleszteniük, akkor nagy esélyt látok a címvédésre. 

NitroHUN: Az értelemszerű választás a Patriots, de ilyen oddson szerintem nem éri meg őket pakolni, így a legnagyobb értékkel rendelkező csapatot választom, akik az Oakland Raiders. Tavaly őket választottam meglepetéscsapatnak, ami azt hiszem be is jött. Ki tudja, meddig meneteltek volna Carr sérülése nélkül. Az egyetlen félelmem, hogy a brutálisan erős AFC West erős áldozatokat követelhet, miközben a Patriots vörös szőnyegen fog bemasírozni a playoffba.

LuckyLuck: Megszokhattuk már, hogy a bajnokcsapatokat szétcincálják, de Foxborough-ban ezt is sikerült elkerülni. A tavalyi Super Bowl-győztes csapat 22 kezdőjéből idén 17 visszatér a pályára, természetesen Tom Bradyvel az élen. Igazából minden adott, hogy a New England Patriots megvédje a címét, amire szintén Bill Belichickék voltak legutóbb képesek. Azt viszont nem állítom, hogy a value is a Patsben van, hiszen mindenki másra kétszámjegyű oddsot adnak, igaz, ez valahol indokolt, ugyanis bőven akadnak kérdések a legfőbb kihívóknál. Seattle-ben a támadófal, Green Bayben és Dallasban a védelem áll gyenge lábakon. Az Atlanta és az Oakland viszont kifejezetten jól mutat, fogadni talán rájuk érdemes.

Varin: NitroHUN kollégával ellentétben azt kell mondanom, még ilyen oddsért is kötelező a New England Patriotsot rakni. A bukmékerek szerint az éppen az első héten találkozó Seattle és Green Bay állhat legnagyobb eséllyel Bradyék címvédésének útjába, de úgy vélem, ez az év is róluk fog szólni. Természetesen Edelman hiánya érezhető lesz majd, de ha van csapat és van poszt, ahol valahogy, valaki úgyis megoldja a hiányzók pótlását, az a Patriots elkapó gárdája. Brandin Cooks nálam ligaelit elkapó és Dorsett is jó igazolásnak számít. Ha Gronk egész évben egészséges marad és kicsit javulni tudnak a secondaryben, akkor ez sétagaloppnak ígérkezik. Azt már csak a szívem mondatja velem, hogy a legyőzött fél a Super Bowlban a Packers lesz.

Melyik csapat betlizik a legnagyobbat?

Nagelb: Dallas Cowboys. Prescott és Elliott vezetésével tavaly nagyon magasra tették a lécet, de azt gondolom, hogy idén nem tudják majd hozni ugyanazt a szintet. Az egész offense jó teljesítményét megalapozó kiváló O-Line két ponton is meggyengült, Elliott eltiltással kezdi a szezont és a secondaryből is meghatározó játékosok mentek el, akiket minőségben nem pótoltak. Ezekhez jön hozzá, hogy a sorsolásuk idén jóval nehezebb, mint tavaly és a csoport többi csapata is erősödött. Reálisnak látom azt is, ha a rájátszásba sem jutnak be. 

NitroHUN: Dallas Cowboys. A tavalyi év egy soha véget nem érő álom volt a texasiaknak, de szerintem idén még olyan hangok is elő fognak kerülni, akik visszasírják Romót. Nagyon sok másodévessel fordul elő, hogy nem tudják fenntartani az első év teljesítményét. Elliott, és a fél defensive line eltiltása sem fog segíteni, ráadásul a meggyengült támadófal mögött nagy gondban lesz ez a fiatal backfield. Az Eagles és a Giants is a Cowboys fölé erősödött véleményem szerint, így a dallasiak visszaszokhatnak a Romo-érában megszokott 8-8-as szezonokhoz.

LuckyLuck: Nagyon nem szeretném, ha ez a tippem bejönne, de sajnos az előjelek azt mutatják, hogy a Dallas Cowboysra nem vár olyan fényes szezon, mint tavaly. 2016-ban élmény volt nézni a két újonc (Prescott, Elliott) által szárnyaló offense-t, aminek alapja a minőségi támadófal volt. Idénre ez a támadófal egyértelműen gyengült, ráadásul Elliott is eltiltással kezd. Ha az offense nem tündököl, akkor nem sok esélyük van jól szerepelni, mert a védelem lyukas volt és az is maradt. Amíg Seattle-ben, Atlantában, Green Bay-ben vagy Pittsburgh-ben bőven akad rutin, addig Dallasban a két másodéves csillagon múlik, hogy képesek-e megismételni a tavalyi teljesítményt egy gyengébb csapatban, megerősödött riválisokkal. 

Varin: Három Dallas Cowboys után csak azért sem fogok én is belerúgni egyet a másodéves offense-ű gárdába. .424-es erősséggel messze az Indinapolis Coltsé a legkönnyebb sorsolás idén. Az első hét héten például Rams, Browns, 49ers és Titans is jön, tehát minden adott lenne egy jó rajthoz, ha Andrew Luck nem bajlódna sérüléssel és a csapat nem lenne amúgy is pocsék. Az elmúlt két szezon 8-8-a után én javulást semmiképpen sem várok, az egyre agresszívabban kopogtató szomszédok mellett nem lennék meglepve, ha épphogy beférne az Indy az AFC South harmadik helyére. A drafton ugyan igyekeztek megerősíteni a védelmet, de még így is messze ez a leggyengébb csapatrésze Chuck Pagano csapatának. A futójáték szintén az utolsók közé tartozik a ligában, márpedig a nyugdíjas Frank Gore és a kissé zsákbamacska fiatal, Matt Jones nem biztos, hogy elegendő megoldás. Ha mondjuk Luck tényleg 4-5 hétig harcképtelen lesz, akkor még a kötelező győzelmek sem lesznek meg az Indynek, és a pokolian könnyű sorsolás ellenére is megszavazok a Coltsnak egy 7-9-et, 6-10-et.

Ki választ 1/1-est?

Nagelb: Végignézve az egyes rostereket és a sorsolásokat, legalább öt csapatot tudnék a tökutolsó helyre tenni. Ezen csapatok közül a San Francisco 49ers-re esett a választásom. A lecserélt csapatvezetés a keret teljes újraformálásába kezdett, ezért nagyon sok játékos távozott és sok az új arc is a csapatnál. Nem tudnék egy csapatrészt sem megnevezni, amelyikkel NFL-szinten minden rendben lenne, ráadásul az idei offseason alatt nem sikerült megszerezniük Kirk Cousins irányítót a Redskinstől, aki aláírta a franchise tag-et, így egy évig még biztosan Washingtonban marad. Jövőre újra próbálkozhatnak a leigazolásával, de addig is van egy évük, amikor gyakorlatilag tét nélkül bármit megtehetnek, nem számít semmi. Ha valamilyen okból jövőre sem sikerül Cousins megszerzése, akkor húznak egy franchise QB-t, ha pedig Cousins jön, akkor az első pick-el a keret bármely részére hozhatnak egy top rookie-t.

NitroHUN: A New York Jets csapata sokkolóan gyenge. Három irányítójuk közül senki nem férne be a legtöbb NFL csapat 53-as keretébe sem, a támadó skill pozíciókban kiégett játékosok, egyedül a védőfal és a secondary képvisel NFL-színvonalat. Valószínűleg akkor sem nyernének elég meccset, ha amúgy akarnának, de nem csodálkoznék, ha több időt foglalkoznának a tökéletes 1/1-es kiválasztásával, mint a meccsekre való felkészüléssel.

LuckyLuck: Azt hiszem, ezért a "címért" három csapat, a New York Jets, a Cleveland Browns és a San Francisco 49ers szinte biztosan harcban lesz. A Frisco és a Browns próbál építkezni, papíron a drafton mindkét csapat jól erősített, a Jets viszont inkább lefelé épül, így nekem a New York-i bandára esik a választásom. Nincs egy épkézláb irányítójuk és egy olyan név sem, akiből jó QB válhatna vagy meglepetést okozhatna, szóval szükségük van az 1/1-es cetlire, ennek érdekében pedig szerintem mindent meg is fognak tenni.

Varin: Nehéz lenne vitatkozni a kollégák jóslataival, a Jets megmosolyogtató QB-legénységével mindenképpen kandidált az 1/1-re. Én azonban adnék egy voksot a fent említett csapatok mellett a Chicago Bearsnek is. A Macik Mike Glennonnal kezdik meg a szezont, aki három éve nem kezdett NFL-találkozón, passzkísérlete is csak 11 volt 2014 óta. Jay Cutleren kívül elment Alshon Jeffrey is, ami szintén komoly érvágás, így az újdonsült WR-ek mellett csupán Jordan Howard jelenti az offense állandóságát. A tavalyi 3-13 után nyilvánvalóan kellett a vérfrissítés és talán emiatt nem is jelent majd akkora gondot, ha ezt a szezont is a csapatépítésre szánják Illinois-ban. Bátor tipp, de a Chicagót szavazom az 1/1-re.

Ki nyeri az NFL 2017/18-as szezonját?
   
New England Patriots 4.60
Seattle Seahawks 10.25
Green Bay Packers 10.75
Pittsburgh Steelers 11.75
Dallas Cowboys 13.25
Atlanta Falcons 14.25
Oakland Raiders 17.75