US Open

Komolyat profitálnánk az amerikai rangadókból

Venus Williams-Sloane Stephens és Coco Vandeweghe-Madison Keys elődöntőket rendeznek péntek hajnalban a US Openen.

"The Fantasic Four", azaz A fantasztikus négyes címmel vezeti fel a tizenegyedik játéknapot a WTA hivatalos oldala. A két női elődöntőben ugyanis csak amerikai játékos lép majd pályára, ilyenre pedig 36 éve nem volt példa a US Openen. Akkor egyébként olyan nevek jutottak be a legjobb négy közé, mint Chris Evert, Martina Navratilova vagy éppen Tracy Austin. Most azért ennél szerényebb a mezőny, a 37 éves, kétszeres bajnok Venus Williams mellett a feltörekvő fiatalság képviselteti magát. Sloane Stephens, Coco Vandeweghe és Madison Keys sem először szerepel majd Grand Slam-elődöntőben, döntőbe viszont még soha egyiküknek sem sikerült bejutniuk.

De a kalaplengetés egyértelműen Venusnak jár, aki az Open-éra legidősebb játékosa lett, akinek sikerült New Yorkban az elődöntőbe verekednie magát.

Az idősebb Williams-nővér Roger Federer és Rafael Nadal árnyékában bántóan kevés figyelmet kap, pedig hihetetlen, amit 37 évesen művel. Idén ez már a harmadik Grand Slam-elődöntője és 2017-ben senki nem nyert nála több meccset major tornán. Hat év után hétfőtől újra a top 5-ben rangsorolják majd, ha pedig behúzza harmadik US Open-címét, akkor egészen a második helyre jön fel a friss világelső Garbine Muguruza mögé.

Egy nehéz negyeddöntőn van túl, Petra Kvitová ellen 2 óra 38 percet töltött a pályán és döntő szett tie-breakben tudta kiharcolni a továbbjutást. Ez volt egyébként a tornán az első olyan meccse, amikor nem őt tartották az esélyesebbnek. A folytatásban Stephens ellen egy teljesen más meccsre számíthat, ez már kevésbé a nagy adok-kapokról fog szólni. A fiatalabb amerikai teljesítménye ugyancsak káprázatos, hiszen közel egy év kihagyás után kezdte meg az idei US Open Series-t. Némileg szerencséje volt a sorsolással, de azért Dominika Cibulkova, Julia Görges vagy éppen a Marija Sarapovát búcsúztató Anastasija Sevastova sem számít egyszerű ellenfélnek. Venus mondjuk hozzájuk képest minden szempontból más kaliber lesz.

Fogadás a továbbjutóra    
Venus Williams Sloane Stephens
1.55 2.15

Venus még mindig nagyon masszív szervával bír, ami után sok könnyű pontot tud szerezni. Keményen és laposan üt, nem lesz egyszerű dolga Stephens-nek, ha az alapvonal közelében szeretne maradni. De ami igazán Williams felé billenti a mérleg nyelvét az az óriási szíve. Nagyon nagy küzdő és az ő keze a fontos pontoknál sem fog megremegni. Az 1.55 viszont nem olyan tetszetős, sokkal több fantáziát látunk 1.70-ért a 21,5 játéknál több tippben. Venus senkit nem "filézett" ki a tornán, a legrövidebb meccsén is 19 játék volt, az összes többin pedig 21,5-nél több. Stephens ellen sem lesz ez egy sétagalopp.

Venus Williams-Sloane Stephens
hatharom.com
Több, mint 21,5 játék
@1.70
Fogadási határidő: péntek, 01:00

Ami a másik elődöntőt illeti, Vandeweghe és Keys ütközetén pokoli püfölésre számíthatunk. Nagyon hasonló stílusban játszanak, mindketten remekül adogatnak és kőkeményen, agresszíven ütnek. Nem csak stílusban, de tudásban is közel állnak egymáshoz, így elsősorban a mentális képességek döntenek majd. 

Külön pikantériát ad a meccsüknek, hogy a US Open előtt a stanfordi döntőben és a cincinnati első körben is megmérkőztek egymással. 

Mindkét összecsapást Keys nyerte, de egyik sem volt egy egyoldalú derbi. Stanfordban 7-6, 6-4-gyel bizonyult jobbnak, míg Cincinnatiben 6-4, 3-6, 6-3-mal. A nyomás ezáltal inkább egy picit rajta lesz.

A tornán mindketten győztek le nagyon jó játékosokat, Vandeweghe különösen sokat meríthet a Karolina Plískova elleni negyeddöntős győzelméből. Egyrészről a világelsőt verte, másrészről a cseh lány hasonlóan jó adogatónak és hasonlóan nagy ütőnek számít, mint Keys.

Itt már érdemes elgondolkozni az underdognak tartott Vandeweghe 2.15-ös oddsán, de az igazi értéket itt is az overben látjuk. Annyira jól szerválnak és olyan nagy lesz a tét, hogy simán benne van a pakliban egy fordulatokkal teli drámai meccs.

Coco Vandeweghe-Madison Keys
hatharom.com
Több, mint 21,5 játék
@1.65
Fogadási határidő: péntek, 02:30