US Open

Del Potro okozza Federer vesztét?

2009-ben Juan Martín del Potro komoly meglepetést okozott Roger Federer legyőzésével a döntőben. Azóta ugyan sokszor megmérkőztek, de a New York-i visszavágóra most nyolc év után kerül sor.

Az alsó ágon már tudjuk, hogy Kevin Anderson és Pablo Carreno-Busta csap össze a döntőért, szerdán pedig a tábla felső dekádjában is fény derül a két elődöntősre. Ha a két negyeddöntő oddsaira pillantunk, akkor nem kérdés, hogy most már tényleg összejön Rafael Nadal és Roger Federer oly' régóta várt ütközete Flushing Meadowsban.

Korábban öt alkalommal voltunk már ettől egy lépésre, 2008-ban és 2009-ben a spanyol, 2010-ben, 2011-ben és 2013-ban pedig a svájci bukott el a nagy összecsapás előtti utolsó lépcsőn.

Ezek közül a 2009-es a legemlékezetesebb, amikor is az a Juan Martín del Potro mindkettejüket legyőzte, akivel most Federernek ismételten farkasszemet kell néznie. "Tandil tornya" nyolc évvel ezelőtt a svájci egészen elképesztő, 41 mérkőzés óta tartó győzelmi sorozatát szakította meg New Yorkban. Kevesen számítottak arra, hogy a két nagy klasszist egymás után képes lesz legyőzni.

Azóta már bizonyította az argentin, hogy ez nem a véletlen műve volt, ugyanakkor most ismét hatalmas bravúrnak számítana, ha borítani tudná a papírformát, miután egy pokoli ötszettes csatán van túl, amit betegen vívott meg Dominic Thiemmel. Del Potro már a mérkőzés elején gyógyszert kapott, a sima 6-1, 6-2-re elbukott szett után pedig nem úgy tűnt, mint aki ütőképes lesz. Aztán csak feltámadt és végül két meccslabdát hárítva valahogyan kiharcolta a továbbjutást.

Nem tudom, hogyan nyertem meg ezt a meccset. A második szett közepén majdnem feladtam, mert nem tudtam normálisan lélegezni és mozogni. Dominic uralta a meccset, de amikor a harmadik felvonásban brékeltem, majd gyors megnyertem a szettet, akkor a közönség elképesztő energiájával karöltve elkezdtem hinni a sikerben. 

A hangulat tényleg elképesztően varázslatos volt, Del Potro egy Davis Kupa meccsen érezhette magát, ahol egy emberként skandálták a nevét. Egyrészről rengeteg argentin szurkoló volt, másrészről a semleges nézők is teniszt szerettek volna látni, így a dél-amerikai oldalára álltak. Nem kérdés, hogy a közönség nélkül ezt a meccset tükörsimán elbukta volna DP...

Federer ezzel szemben egy nagyon kényelmes győzelmet aratott Philipp Kohlschreiber ellen, amivel megőrizte makulátlan mérlegét a némettel szemben. Kellett ez a gyors siker a svájcinak, miután az első két kanyarban egyaránt ötszettes meccsre kényszerült. Összekapta magát Roger és az elmúlt két körben már sokkal stabilabb játékot produkált. 

Fogadás a továbbjutóra    
Roger Federer Juan Martín del Potro
1.14 4.25

A mérkőzés legnagyobb kérdése, hogy az elmúlt két napban Del Potro mennyire tudott kilábalni a betegségből? Nagyjából ezen áll vagy bukik, hogy látunk-e egy jó meccset vagy sem. Betegen is parádés teniszt mutatott Thiem ellen, de ebben tényleg nagy szerepe volt a közönségnek. Az Arthur Ashe publikumát Federer ellen már nem lesz egyszerű maga mellé állítania...

Ugyanakkor Del Potro az a játékos, akit soha nem lehet leírni, de várhatóan a címben feltett kérdése a "nem" lesz a helyes válasz, akikre pedig a frászt hoztuk rá, tőlük elnézést kérünk.

Federer mellett Nadal sem töltött túl sok időt a pályán hétfőn. A mallorcai könnyed három játszmában lépte le Aleksandr Dolgopolovot. A folytatásban egy trükkös negyeddöntő vár rá a világranglista-53. Andrey Rublev ellen. 

A 19 éves orosz tehetség 2011 óta a legfiatalabb negyeddöntős a US Openen. 

Rublev 2014-ben a juniorok között Roland Garrost nyert, de egyelőre a profik között még nem mutatott olyan játékot, ami előre vetítette volna, hogy most fog robbantani New Yorkban. Nagyszerű teniszt tett eddig a pályára, de ami a legfontosabb, hogy a szoros végjátékokban sem remegett meg a keze. Ennek köszönhetően ütötte ki Grigor Dimitrovot és David Goffint is.

Rublev az esélytelenek nyugalmával állhat ki erre a meccsre, ha pedig kellően laza és vagány tud lenni, akkor bőven okozhat kellemetlen perceket Nadalnak.