US Open

Tizenegy év után újra lehet amerikai az elődöntőben

  • Cesc18

Kedden az alsó ág negyeddöntős küzdelmeivel folytatódik a harc New Yorkban, az év utolsó Grand Slam-versenyén.

Amíg a felső ágon három korábbi bajnok (Rafa Nadal, Roger Federer és Juan Martín del Potro) is bejutott a legjobb négy közé, addig a tábla másik felén négy olyan teniszező lép pályára, akik egyaránt első US Open-elődöntőjükért küzdenek. Az első negyeddöntőben a spanyol Pablo Carreno-Busta és az argentin Diego Sebastian Schwartzman néz farkasszemet egymással, akik ugyan kiemeltek, ám ettől függetlenül teljesen outsidernek számítottak a torna előtt.

Különösen Schwartzman menetelése mesébe illő, hiszen a mezőny egyik legalacsonyabb játékosáról beszélünk, aki komoly hendikeppel indul a magasabb srácok ellen gyors pályán. Ez azonban őt láthatóan motiválja és még inkább meg szeretné mutatni, hogy nem minden a nagy szervákról és nagy ütésekről szól.

Remélem megértik, hogy ebben a sportágban mindenki érvényesülhet. Nem könnyű, de itt vagyok. Kisebb vagyok, mint a többiek, de élvezem, és talán sok olyan játékos, mint én jól teljesíthet az elkövetkezendő években. 

- mondta Schwartzman, aki a harmadik körben a 2014-es bajnok Marin Cilicet, míg a nyolcaddöntőben a 16. kiemelt Lucas Pouille-t verte négy szettben. 

Carreno-Bustának jóval könnyebb ellenfelek jutottak, olyannyira, hogy mind a négy mérkőzésén selejtezős játékossal harcolt. Persze ez semmit nem von le az érdemeiből, ugyanakkor e mellett a tény mellett akkor sem lehet elmenni. Nagyon-nagyon ritka, hogy valaki ilyen úton jusson el a legjobb nyolc közé egy major viadalon...Ennek ellenére akár így is kieshetett volna, hiszen az előző körben az a Denis Shapovalov volt az ellenfele, aki a jövő egyik nagy bajnoka lehet. Jól játszott ellene a spanyol, három tie-breaket húzott be, de bőven megvoltak a kanadainak a lehetőségei, hogy ennél sokkal szorosabban alakuljon a meccs.

Fogadás a továbbjutóra    
Pablo Carreno-Busta Diego Sebastian Schwartzman
1.35 2.65

Nem látjuk azt, hogy mi indokolja, hogy ekkora favoritnak hozták ki a bukmékerek PCB-t. Schwartzman bizonyította már Pouille és Cilic ellen is, hogy nagyon egyben van a tenisze és óriási hittel játszik.

Diego nagyon jól tudja, hogy milyen képességei, fegyverei és korlátai vannak. Ami a legfontosabb, hogy nincsenek mentális határai. A játék lényege a következetesség és a győztes mentalitás, ami most a szeme előtt van.

- nyilatkozta az argentin edzője, Juan Ignacio Chela, aki egykoron top 15-ös teniszező volt. 

PCB ugyan idén a Roland Garroson megízlelhette már milyen Grand Slam-negyeddöntőt játszani, de azért nagy rutinja neki sincsen. Véleményünk szerint ez egy 50-50-es meccs, egyedül csak az bizonytalanít el minket, hogy Schwartzman a Pouille elleni találkozón mintha sérüléssel küzdött volna. De a mozgására ez annyira nem volt kihatással, így talán nem befolyásolja ezt a meccset. 

Ami a másik negyeddöntőt illeti, Sam Querrey és Kevin Anderson összecsapása merőben más meccset ígér, ugyanis két igazi nagy szervás csap össze, ahol nüanszok dönthetnek. A negyeddöntő már egyikük számára sem újdonság. Anderson két éve éppen itt a US Openen jutott Grand Slam-tornán a nyolc közé, míg Querrey egy wimbledoni elődöntővel érkezett New Yorkba. Az amerikai játékos egyébként egy azon öt teniszező közül, akire felhívtuk a torna előtt a figyelmet, hogy meglepetést okozhat. Mindketten nagy magabiztossággal vették az eddigi lépcsőfokokat, nagy hittel és nagy formában teniszeznek, így semmi akadálya, hogy ismét egy emlékezetes derbit vívjanak.

Találkoztak ugyanis Wimbledonban a nyolcaddöntőben is, amely ütközetük 3 óra 11 perc és 56 játék után dőlt el az amerikai javára.

Ami biztos, hogy a közönség egy emberként fog Querrey mögé állni. Meglehetősen régen, 2011-ben szurkolhattak férfi amerikai játékosnak a negyeddöntőben. Akkor John Isner nem bírt el Andy Murrayvel, így továbbra is Andy Roddick volt az utolsó játékosuk, aki 2006-ban elődöntőbe tudott jutni New Yorkban.

Kemény csatát várok. Amikor elkapja a fonalat, akkor az egyik legkeményebb ellenfél. De tudom, ha a legjobbamat nyújtom, akkor megvan az esélyem a továbbjutásra. 

- mondta Querrey, aki 9-6-ra vezet az egymás elleni összevetésben. 

Jól ismerik egymást, tudják mire számíthatnak. Nagy különbség nincs köztük, a tét nagyságával karöltve pedig végképp nem várható egyoldalú meccs. A fogadóirodák által kínált 42,5-ös line minden, csak nem alacsony, de két ilyen nagy szervás teniszező ezt könnyedén megugorhatja. 

Sam Querrey-Kevin Anderson
hatharom.com
Több, mint 42,5 játék
@1.90
Fogadási határidő: Szerda, 02:15