Vélemény

Keserédes öröm, lehangoló jelen

Ha csak a vasárnapi 90 percet nézzük, örülhetünk, de valójában elkeserítő az elmúlt egy év.

1-0-s vereséget szenvedett vasárnap este a magyar válogatott Portugáliával szemben a 2018-as világbajnoki selejtezősorozat nyolcadik állomásán. A mieink így már matematikailag is elbúcsúztak a vb-álmoktól, sőt ettől kezdve Feröer-szigetek a legfőbb vetélytárs a csoport harmadik helyéért. Noha a közönség a mérkőzés lefújását követően percekig éltette (joggal!) a fiúkat, az öröm valahogy így is keserédes.

Fotó: hvg.hu

Kezdésnek ne legyünk álszentek... a magyar válogatott játéka közelített az ocsmányhoz. Ha ellenünk játszik így egy rivális, ha egy román, egy portugál, egy szváziföldi válogatott játszik a mieink ellen úgy, ahogy, akkor a sárga földig hordjuk le őket, piros lapokat reklamálva. Priskin tankönyvi példába illően jogos kiállítása mellett Pátkai és Dzsudzsák is előszeretettel használta a könyökét, így noha a holland Makkelie sporttárs olykor össze-vissza fújta sípját, összességében aligha reklamálhatunk a bíráskodásra. Nagy kár, hogy a pályákon sokadszorra bizonyosodik be, amit az NB I játékvezetői megengednek, az a nemzetközi szinten már nem fér bele.

Ez volt a papírforma
A portugál győzelemre 1.40-es szorzót fizetett a  

A magyar csapat hozzáállása, győzni akarása ugyanakkor örömteli volt. Az, hogy a 93. percben még majdnem szereztünk egy - amúgy szabálytalan - egyenlítő gólt Portugália ellen, miközben riválisunk, a regnáló Európa-bajnok egy órát emberelőnyben játszott, már önmagában nagy teljesítmény. A luzitánok persze minden tekintetben Bernd Storck csapata fölé nőttek, de jó volt látni, hogy a gárda mégsem zuhan össze az emberhátrány ellenére sem - pedig ugye ebben jók vagyunk -, a csapatnak van tartása és képesek úgy küzdeni, ahogy Andorrában nem.

Szintén kellemes meglepetés volt, hogy a főszereplők nem kezdtek sem bírózni, sem pedig a 60 perc emberhátrányt okolni a vereség miatt. Portugália minimum ennyivel jobb, pont.

De saját magunkat köpnénk szembe, ha elmennénk az árnyoldal mellett. A magyar csapat nyolc fordulót követően tíz ponttal áll a csoport harmadik helyén, és a két rivális már látótávolságban sincs. Korai lenne még összegezni a selejtezősorozat eredményeit, de eddig szinte semmilyen pozitívumot nem tudunk feljegyezni, a nagyszerű Eb-t követően a sikertelen hónapok legnagyobb dicsőségét a szoros vereségek jelentik. "Megérdemeltük volna a döntetlent, mondjuk nem a játék képe alapján..." - fogalmazott Hajdú B. a találkozó utolsó perceiben, és ez valóban jól jellemezte a mostani elkeseredett állapotot.

 Erre a selejtezősorozatra tehát már keresztet vethetünk, a csoportelsőségért küzdő svájciak otthonában szinte semmi esélyünk Fiola és Dzsudzsák nélkül, így október 10-én a csoport harmadik helye lesz a tét Feröer-szigetek ellen. Szomorú ugyan a helyzetünk, a svájciakkal szembeni 14 pontos differencia kijózanítólag hat, de arra talán jó lesz a portugálok elleni 0-1, illetve az utolsó fordulóbeli siker(?), hogy a csapat és a szurkolók újra egymásra találjanak, így optimistán vághassunk neki az Eb-selejtezőknek.

Ami viszont az elmúlt 12 hónapnál is sokkal lehangolóbb, az a tény, hogy ennek a magyar válogatottnak jelenleg gyakorlatilag semmi esélye egy olyan sorozatban, ahol csak az első két helyezett kvalifikálhatja magát a tornára.

2018 szeptemberében kezdődnek az Európa-bajnoki selejtezők, tegyük hát csuriba a kezünket és imádkozzunk, egy tavalyihoz hasonló csodáért, mert jelenleg más aligha segít ezen a vegetáló válogatotton.

Magyarország#hun-hungary#5
186541
[2059318] 2017-09-03 20:45:00 Magyarország - Portugáliax;