Forma-1

Hamilton nyert Monzában és átvette a vezetést összetettben

A háromszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája rajt-cél győzelmet aratott a Forma-1-es Olasz Nagydíjon vasárnap, így átvette a vezetést az összetettben a most harmadikként célba érő Sebastian Vetteltől, a Ferrari négyszeres vb-győztes német versenyzőjétől.

A rajtot Hamilton jól kapta el, elsőnek fordult el a célegyenes végén, miközben a harmadik kockából startoló Esteban Ocon (Force India) feljött másodiknak. A Hamilton mellől induló újonc, Lance Stroll (Williams) a harmadik helyre sorolt be, de ezt a pozíciót elvette tőle a második kör végén Bottas. A finn egy körrel később elment Ocon mellett is, ezzel már második volt.

A hatodik helyről startoló Vettel is megkezdte a felzárkózást, az ötödik kör végén már a negyedik helyen száguldott. A 10. körben Hamilton, Bottas, Vettel volt az első három helyen haladók sorrendje, mögöttük a negyedik pozícióért nagy csata zajlott Ocon és Stroll között.

A kerékcserék után Ocont és Strollt Kimi Räikkönen (Ferrari), valamint Daniel Ricciardo (Red Bull) is megelőzte, így a fiatal pilótáknak a hatodik és a hetedik hely maradt elérhető. Az élmezőnyből Vettel állt ki elsőként kerékcserére, mégpedig a 32. körben, majd Hamilton kapott friss abroncsokat a 33., Bottas pedig a 34. körben. A boxlátogatások után nem változott a helyzet az élen, Hamilton előnye 24-25 másodperc volt Vettellel szemben, Bottas pedig 3,5 másodperces lemaradással követte a versenyben vezető csapattársát a második helyen.

A hajrában már nem történt jelentős változás, Hamilton hozta a papírformát - a   -n 1.25-ös oddson lehetett rá fogadni - és magabiztosan győzött, Bottas értékes pontokat szerzett és vett el Vetteltől, aki pedig a balul sikerült időmérő edzés után mentette a menthetőt.

Szeretem ezt a helyszínt, szeretem a szenvedélyes szurkolókat. Az egész csapatunk kivételes munkát végzett, boldog vagyok.

- mondta a brit, aki három ponttal átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben.

A vb két hét múlva, Szingapúrban folytatódik.