Kosárlabda

Az esélytelenek nyugalmával - Hangáéktól már egy siker is bravúr lenne

A magyar válogatott pénteken Horvátországgal néz farkasszemet. A bukik szerint akár 20 ponttal is kikaphatunk.

Hangáék az esélytelenek nyugalmával léphetnek pályára pénteken. - Fotó: Czeglédi Zsolt - MTI

Megkezdi szereplését a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott, Sztojan Ivkovics együttese pénteken, Kolozsváron, Horvátországgal méri össze tudását. A dalmátok lényegesen előrébb tartanak férfi kosárlabdában, mint a mieink, így nem meglepő, hogy a bukmékereknél toronymagas esélyesei a pénteki összecsapásnak.

Fogadás a győztesre    
Magyarország Horvátország
8.25 1.01

Noha az utóbbi években nem szárnyaltak déli szomszédaink, így is pokolian erősek hozzánk képest, hiszen európai viszonylatban rengeteg klasszisuk van. Elég csak Dario Saric, Dragan Bender, Darko Planinic, Krunoslav Simon, Marko Popovic, Roko Ukic vagy Bojan Bogdanovic nevét megemlíteni. A gárda felkészülési meccsei jól sikerültek, hiszen, igaz, hogy a szlovénoktól ugyan kikaptak legutóbb, de a litvánokat és a franciákat is lenyomták, igen összeszokottnak, egységesnek tűnnek a horvátok az Eb előtt.

Ami a mieinket illeti, válogatottunk a 15. Európa-bajnokságára készül, legutóbb a 1999-esen vett részt, ám mérkőzést utoljára az 1969-es kontinenstornán nyertünk, ami majdnem 50 éve volt. Voltaképp tehát minden meccs ajándék lesz, s vérmes reményünk nem is igazán lehet sem pénteken, sem a torna egésze alatt, de, ha a játékosok odateszik magukat, akkor akár meglepetést is okozhat Sztojan Ivkovics legénysége.

A felkészülési meccseink nem igazán sikerült, csak az izlandiakat és a szlovákokat vertük kétszer, a csoportrivális csehektől speciel 34 ponttal kaptunk ki, de a legutóbbi, lengyelországi tornát is három vereséggel zártuk, összességében nyolc zakót könyvelhettünk el. Arról nem is beszélve, hogy a nagy reménységekkel honosított DeAndre Kane biztosan nem lesz ott a válogatottal a tornán.

A magyar válogatott kerete az Európa-bajnokságon:

Wittmann Krisztián (Kecskemét), Ruják András (Paks), Hanga Ádám (Barcelona), Vojvoda Dávid (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ferencz Csaba (Körmend), Kovács Péter (Szolnok), Tóth Norbert (Szombathely), Eilingsfeld János (Paks), Allen Rosco (Tenerife), Keller Ákos (Székesfehérvár), Karahodzsics Kemal (Kecskemét).

"Úgy érzem, hogy mindent elvégeztünk a felkészülés alatt, amit tudtunk. Az új fiúk beilleszkedése abszolút jól sikerült, pozitív benyomást tettek rám és az egész társaságra. Sajnos a fiataljainknak nincs sok nemzetközi tapasztalata, ám ugyanakkor ez előny, hiszen senkinek nem kell feszültnek vagy idegesnek lennie, a játékosokon nincs semmiféle teher" - nyilatkozta Sztojan Ivkovics a bb1.hu-nak.

A szövetségi kapitány még hozzátette, hogy ha csapata nyerne egy mecset, akkor még egyet kívánna mellé, hogy ott lehessen a rájátszásban. Ezen kívül a mester kiemelte, hogy minden találkozóra tisztességesen felkészült a gárda, minden ütközetre van forgatókönyve, ami természetesen változhat az ellenfélnek köszönhetően is. "Nagyjából tudjuk, hogy mikor szeretnénk a legerősebbek lenni, és mikor akarunk a csúcson lenni. Az, hogy ez sikerül-e vagy nem, még nem tudjuk."

Az biztos, hogy a pénteki, horvátok elleni meccs legelejét biztosan megnyomja a válogatott, s menetközben derül majd ki, hogy ez mire is elég. A fogadóirodák nem sok jót jósolnak a mieinknek a nyitómeccsen, hiszen a     kétesélyben például csak 1.01-szeres oddsot kínál a horvátokra. A mieink sikerével ugyanakkor bankot lehet robbantani, hiszen a magyar csapatra 8.25-szörös pénzt fizet az állami iroda. A bukméker a pontok számának határát 151,5-nél, míg a hendikep vonalat 18,5-nél húzta meg.

Ki nyeri a 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokságot?    
Spanyolország 2.75 Szerbia 4.75
Franciaország 6.25 Görögország 7.00
Litvánia 10.75 Törökország 13.25
Olaszország 20.00 Horvátország 21.00
Szlovénia 27.00 Lettország 47.00
Oroszország 56.00 Németország 70.00
Montenegró 80.00 Izrael 100.00
Csehország 125.00 Finnország 145.00
Lengyelország 160.00 Grúzia 190.00
Belgium 210.00 Ukrajna 230.00
Nagy-Britannia 350.00 Magyarország 430.00
Izland 460.00 Románia 570.00