US Open

Amerikai show árnyékában búcsúzhat a három évvel ezelőtti bajnok

  • Cesc18

A hazai publikum minden erejével azon lesz, hogy Sam Querrey-t és John Isnert a 16 közé segítse, de pályára lép pénteken New Yorkban a 2014-es győztes Marin Cilic is. Izgalmas játéknap elé nézünk, lássunk a tippeket.

Pénteken az alsó ágon megkezdődnek a harmadik körös küzdelmek, méghozzá Alexander Zverev és Jo-Wilfried Tsonga nélkül, akiknek egyaránt a legjobb 64 között ért véget a torna. A 2014-es bajnok Marin Cilicet leszámítva így nem maradt igazán nagy klasszis a tábla második dekádjában, ám ő sem az a név, akitől bárki összerezzenne. A horvát eddig viszonylag simán vette az akadályokat, a brusztolós Diego Sebastian Schwartzman viszont nagyon kemény csatára kényszerítheti. 

Cilic a wimbledoni döntő után sérülés miatt egyetlen tornán sem indult, így nagy kérdés volt, hogy milyen formában és fizikális állapotban érkezett New Yorkba, de az első mérkőzése után megnyugtatott mindenkit.

Fizikálisan minden a legnagyobb rendben. Nagyon pozitív vagyok az első kör után. Nem a legjobb teniszemet nyújtottam, de jó úton haladok. A torna előtti nyolc-kilenc napban már teljes értékű edzéseket végeztem. 

- nyilatkozta a horvát a Tennys Sandgren ellen négy szettben megnyert mérkőzése után.

Igazán csak most derül majd ki, hogy erőnlétileg tényleg nincs-e semmi problémája, hiszen Schwartzman ellen a kemény pálya ellenére hosszú labdamenetekre számíthat. Az argentin egy igazi csupaszív brusztolós teniszező, aki nem ismer elveszett pontot. Alacsony termetét remek technikai megoldásokkal kompenzálja. Az adogatása miatt komoly hendikeppel indul neki a meccsnek, fogadóként viszont komoly nyomás alá helyezheti a horvátot. Természetesen Cilic a meccs favoritja, de 1.22-ért nem kockáztatnák, sőt, véleményünk szerint a horvát lesz a következő nagy név, aki búcsúzik.

Ennek az amerikaiak csak örülnének, hiszen még nyitottabb lenne az út Sam Querrey és John Isner előtt. Persze így sincsenek rossz helyezetben, ha valamikor, akkor most megtörhetik a régóta tartó rossz szériát. 

Andy Roddick 2006-os döntője óta ugyanis amerikai játékos nem tudott még csak a legjobb négy közé jutni sem a US Openen.

Querrey-re a harmadik körben a selejtezős Radu Albot vár, míg Isner az idősebbik Zverevvel, Mischával csap össze. Albot sok vizet aligha fog zavarni, már az is csoda, hogy eddig eljutott, bár nagy bravúr nem kellett tőle. Querrey más kávéház, mint az eddigi ellenfelei, pláne, hogy "Big Sam" formája abszolút rendben van, Gilles Simont és Dudi Selát is háromban intézte el. Náluk Albot sem képvisel komolyabb játékerőt, így, ha az amerikai tartja a stabil játékát, akkor papírforma szerint ezt is szettveszteség nélkül kellene megoldania, amire 1.60-as oddson lehet fogadni az állami irodában.

Isnernek jóval nehezebb dolga lesz, hiszen Zverev ugyancsak kiváló szervával rendelkezik. Az év elején az Australian Open második fordulójában egy elképesztően kiélezett csatát vívtak, ami végül döntő szett 9-7-nél ért véget és a német örülhetett. Azóta Genfben salakon is megmérkőztek, ami szintén szoros meccsen lett Zverevé. Isnernek tehát bőven van miért visszavágnia, erre pedig tökéletes helyszín New York. 

Ez most egy teljesen más derbi lesz, egyrészről Isner hazai pályán teniszezhet, ráadásul a centeren, ami hatalmas pluszt fog jelenteni számára, másrészről Zverev jóval fáradtabb lehet, hiszen két ötszettes derbin van túl, amik mentálisan sem voltak egyszerű összecsapások. A kulcsfontosságú rövidítésekben simán kijöhet, hogy az amerikai a frissebb, egyébként is az egymás elleni tie-break mutatójuk 5-1 Isnernek.

Nemcsak Zverev, de a Fucsovics Mártont búcsúztató Nicolas Mahut is sok időt töltött a pályán, ugyanis a második körben Albert Ramos-Vinolas ellen szintén öt szettre kényszerült. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy három selejtezős meccset is játszott, akkor végképp nem lehet túl friss, így pedig az eddig simán menetelő Pablo Carreno-Busta ellen kevés esélyt adunk neki. Mahut legnagyobb fegyvere, az adogatása eddig is sebezhető volt, PCB pedig jobb fogadó, mint Fucsovics vagy Ramos.

hatharom.com
Sam Querrey-Radu Albot Querrey
Mischa Zverev-John Isner Isner
Nicolas Mahut-Pablo Carreno-Busta Carreno-Busta
@ 1.59
Fogadási határidő: 17:00

Lesznek még érdekes derbik, az Alexander Zverevet kiütő Borna Coricra egy újabb jó szervás játékos, a dél-afrikai Kevin Anderson vár. A kanadai tehetség, Denis Shapovalov a brit Kyle Edmunddal csap össze, ami ugyancsak szoros csatát ígér, de ezt a meccset majd egy későbbi cikkünkben vesszük górcső alá.