US Open

Nadalnak, Federernek és Del Potrónak sem okozhat gondot a továbbjutás

Górcső alá vettük a US Open csütörtöki játéknapjának férfi mérkőzéseit.

Meglepetésekben nem volt hiány az eddig eltelt három játéknapon, még a legjobb 32 mezőnye sem alakult ki az uraknál, de már olyan játékosoktól elköszöntünk, mint Alexander Zverev, Nick Kyrgios vagy éppen Jo-Wilfried Tsonga. Csütörtökön a felső ág második körös küzdelmeire kerül sor, azaz pályára lép többek között a világelső Rafael Nadal, az ötszörös bajnok Roger Federer és a 2009-es győztes Juan Martín del Potro is. A mallorcai salakkirály a japán Taro Daniellel, a svájci géniusz az orosz Mihail Juzsnijjal csap össze, míg "Tandil Tornya" a spanyol Adrian Menendez-Maceirasszal néz farkasszemet.

Mindhárman komoly favoritként várják a meccsüket, együttes továbbjutásuk is csupán 1.06-szoros pénzt fizet az állami irodában...

A Federer-Juzsnij komoly rangadó is lehetne, ám az orosz már jó ideje tudása alatt teljesít és egyébként is 0-16-ra áll a svájci ellen, így vélhetően nem lesz ez egy túl izgalmas derbi. Ugyanakkor Roger arról is beszélt a Francis Tiafoe elleni ötszettes nyitómeccsét követően, hogy most nem sikerült annyira jól a felkészülése. 1.35-ért vesztegetik a 3-0-s sikerét, ami annak ellenére nem túl tetszetős, hogy 16-ból 12-szer szettveszteség nélkül verte Juzsnijt.

Inkább érdemes Del Potróval operálni, hiszen spanyol ellenfele, Menendez-Maceiras abszolút nem ATP-szintű teniszező. A 31 éves ibériai elsősorban Challenger-tornákon indul, a US Openen kilenc sikertelen kísérlet után most először tudott feljutni a főtáblára. A sorsolással szerencséje volt, az első körben a világranglista-923. Patrick Kypsonnal találkozott, így 30-on túl megszerezte pályafutása első nyertes meccsét GS-en. Az argentin ellen már nem sok mindenben reménykedhet, DP az igen jó napot kifogó Henri Laaksonent is háromban verte.

Nagyszerű emlékeim vannak erről a versenyről. Jól játszottam az első meccsemen, de javulnom kell a későbbiekben. Ugyanakkor soha nem könnyű az Arthur Ashe-en kezdeni, ám sikerült jól kezelnem a nyomást.

- nyilatkozta Del Potro, aki második meccsét már a Grandstanden kényszerül játszani. 

Laaksonen ellen jól működött az adogatása, az elsők után 83, a másodikok után 61 százalékban nyerte meg a pontokat és mindössze egyszer veszítette el a szervajátékát. Ilyen teljesítménnyel a spanyol ellen sem lehet gondja, aki jóval gyengébb adogatónak számít és a labdamenetekben sem olyan acélos. Bár Del Potro képes megingásokra, de a svájci ellen nagyon összeszedett volt és odatette magát a fontos helyzetekben. Fontos számára, hogy ne túlórázzon és ezt szem előtt tartva a spanyolt is háromban illene vernie. 

Del Potro szettveszteség nélküli győzelme (1.40) mellé felkerült a szelvényünkre Adrian Mannarino és Roberto Bautista-Agut is. Előbbi azzal a Bjorn Fratangelóval találkozik, aki a 46 ászt ütő Ivo Karlovicot búcsúztatta. Komoly skalp volt ez az amerikaitól, de a horvát a sok foghatatlan adogatása ellenére összességében egyáltalán nem játszott jól. És még így is négyszer lebrékelte Fratangelót, ami jól mutatja, hogy a hazai játékosnak finoman szólva sem az adogatása a legerősebb fegyvere. Karlovic ellen ez még belefért, Mannarino ellen aligha fog, aki élete szezonját futja és az első körben Ricardas Berankisnak sem kegyelmezett. Nem olyan régen, Los Cabosban futottak össze, ahol a francia sima 6-1, 6-1-gyel intézte el az amerikait. A hazai pálya néhány játékkal többet hozhat most Fratangelónak, de a gyenge adogatása miatt a továbbjutásban nem reménykedhet.

Bautista-Agut a mindig kellemetlen Dustin Brownnal találkozik. Az 1.07 nem túl kecsegtető, ám, ha azt nézzük, hogy a rasztás német Wimbledont leszámítva semelyik másik Grand Slamen nem tudott karrierje alatt két egymást követő meccset megnyerni, akkor máris egy elég biztos tippre bukkanunk. Főleg, ha ehhez még hozzávesszük, hogy a spanyol viszont pokolian kiegyensúlyozottan teljesít a major tornákon. 

Bautista-Agut az elmúlt 17 (!) olyan Grand Slam-meccsét megnyerte, amikor 1.20 vagy annál kisebb oddsot kínáltak rá.
hatharom.com
Adrian Menendez-Maceiras-Juan Martín del Potro Del Potro 3-0
Adrian Mannarino-Bjorn Fratangelo Mannarino
Roberto Bautista-Agut-Dustin Brown Bautista-Agut
@ 1.71
Fogadási határidő: 19:00

Papíron Tomás Berdychnek, Grigor Dimitrovnak, Philipp Kohlschreibernek, Dominic Thiemnek és Gael Monfilsnak sem kellene, hogy gondot okozzon a továbbjutás, ám az ő esetükben elsősorban az oddsukkal nem vagyunk kibékülve. 

Egy-két kevésbé patinás derbire is érdemes odafigyelni, mint például Stefano Travaglia és Viktor Troicki összecsapása. Igazi ötszettes thrillernek néz ki, a szerb már Gombos Norbert ellen is megszenvedett, és egyébként is jellemző rá, hogy rendre sok időt tölt a pályán. Travaglia meglepetésre Fabio Fogninit búcsúztatta, az ott mutatott teniszével pedig Troicki ellen is bőven lesz keresnivalója. A bukik nem vitték az egekbe a line-t, 38.5-nél megálltak, ami alacsonyabb a vártnál, így látunk értéket az overben 1.90-ért