NB I

Papíron meg sem történhetett volna a felcsúti sötétség

Vasárnap váratlan közjáték szakította félbe a Videoton-Ferencváros magyar bajnoki mérkőzést: a viharos időjárás közepette elment az áram a Pancho Arénában.

Csakhogy papíron ennek nem lett volna szabad megtörténnie, ugyanis az előírások szerint a felcsúti Pancho Arénában az ilyen esetekre is fel kellett volna készülni.

Fotó: MTI

Mint köztudott, a Makovecz Imre által tervezett felcsúti létesítmény az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kritériumrendszere alapján a 2-es besorolást kapta.

Az UEFA Stadioninfrastruktúra-szabályzatában leírtak alapján az ebbe a besorolásba eső létesítményekben az előírásoknak megfelelően a játéktér világításának 2/3-részben szünetmentes, független áramforrásról kell működnie. Ennek a kritériumnak éppen az a lényege, hogy az olyan eseteket is áthidalja, mint ami vasárnap is történt.

Viszont úgy tűnik, ez a Pancho Arénában nem valósult meg - vagy nem ilyen rendszer működik - hiszen kialudt az egész sportvilágítás és a játéktér teljes egészében sötétségbe borult.

Az, hogy közel háromnegyed órát állt emiatt a játék, az már törvényszerű és reális volt, ugyanis ezt technikailag már nem lehet máshogy megoldani. Ez nem egy konyhai villanykapcsoló, a technológia megkövetelte, hogy előbb várják meg amíg a lámpatestek kihűlnek, majd csupán ezt követően nyílt mód arra, hogy visszakapcsolják a sportvilágítást. Ez egyébként abból is látható volt, hogy már volt áram a stadionban (a ledfal, az öltöző folyosó, a skyboxok és perimeter is fényben úszott), de a meccset a pálya sötétsége miatt nem tudták folytatni.

Megnéztük az MLSZ dokumentumtárában, hogy a magyar szövetség infrastruktúra-szabályzatában mit mond. A MLSZ szabályzata megegyezik az UEFA-éval, vagyis egyértelműen kimondja, hogy a besorolása alapján a Pancho Arénának rendelkeznie kell olyan áramforrással, amely áramkimaradás esetén is biztosítja az eredeti létesítmény 2/3-át, amely mellett a mérkőzést be lehet fejezni.

Ez a gyakorlatban azt kellett volna, hogy jelentse, hogy a csökkentett megvilágosítási szint mellett ugyan, de a játékot lehetett volna folytatni, csupán a HD közvetítésre nem lett volna alkalmas a fényerő.

Persze az is lehet, hogy nagyon extrém szituáció állt elő és a kiépített független áramforrás a fő áramforrással egyszerre mondott csődöt.

Fotó: MLSZ

Bár a Fradinál néhányan már abban reménykedtek, hogy újrajátszhatják a meccset, a 2-0-s Videoton-vezetésnél félbeszakadt találkozót végül befejezték. A fehérváriak a kényszerpihenő alatt sem estek szét, rápakoltak még egyet az előnyre és bár a zöld-fehérek szépítettek, többre nem futotta az erejükből, így a Vidi 3-1-es győzelemmel abszolválta a rangadót.

Folytatás két hét múlva, a 8. fordulóban a Fradi a Vasast, a Videoton pedig a Haladást fogadja.

239099