Forma-1

Nagy pénzben mernénk Hamilton győzelmére fogadni Spában

Minden jel arra mutat, hogy a háromszoros brit világbajnok 2010 és 2015 után idén is behúzza a Belga Nagydíjat.

Véget ért a nyári pihenő a száguldó cirkusz számára, hétvégén Belgiumban, a híres spái csíkon van jelenése a Forma-1-es mezőnynek. Elképesztő hagyományokkal bír ez a verseny, a mostani lesz a 72. Belga Nagydíj. A versenynaptár leghosszabb pályája, több, mint hét kilométer, amelynek egyes részén akár a 340 km/h-s sebességet is elérik. Errefelé az időjárás is elég csalfa, ráadásul a pálya hossza miatt van, hogy valahol esik, valahol pedig nem.

Trükkös pálya és helyszín, aminek megvoltak a specialistái, Michael Schumacher hatszor, Ayrton Senna pedig ötször tudott Spában nyerni.

A jelenlegi mezőnyből Kimi Raikkönen rendelkezik a legtöbb Belga Nagydíj győzelemmel, 2004-ben, 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben is maga mögé utasította a riválisait. A Ferrari finn pilótájával most is számolni kell, az időmérőn ugyan csak a negyedik lett, de ez nagyban köszönhető volt a nem tökéletesen működő autójának. Voltak azonban arra utaló jelek, hogy egy hibátlan autóval ott tudott volna lenni az élboly nyakán. Így viszont eléggé elmaradt a pole-t megszerző Lewis Hamiltontól.

A háromszoros brit világbajnok ezzel beállította Schumacher rekordját, aki pályafutása alatt 68-szor indulhatott az első rajtkockából.

Hamilton nagyon érezte a hétvége eddigi részében a pályát és alatta a Mercedes is tökéletesen muzsikált. Nagyon nehéz lesz rajta fogást találni, pláne úgy, hogy a padlógázas részeken a Merci motorral nehéz versenyre kelni. Szokás szerint a tabellát vezető Sebastian Vettel lesz a legnagyobb kihívója, aki az időmérő utolsó körében villantotta meg legjobbját és jelezte, hogy nagy hiba lenne leírni Spában. Valtteri Bottas teljesítménye volt talán egyedüliként csalódás, a finn rendesen elmaradt csapattársától és még Vettel is megelőze. Ha a futamban is hasonló formát mutat, akkor Raikkönen könnyen letaszíthatja a dobogóról. A győzelem Hamiltonnak áll, egyrészről látszik, hogy nagyon összeszedett, másrészről a Mercedes pokoli erős, előzni pedig még mindig nem egyszerű.

Belga Nagydíj
hatharom.com
Hamilton nyeri a futamot
@1.45
Fogadási határidő: 14:00

Ami a többieket illeti, a Force Indiásokra, azaz Sergio Perezre és Esteban Oconra lesz érdemes odafigyelni. A versenytempójuk mindig kiváló és most mindketten a top 10-ből indulhatnak. Az első és az utolsó szektorban is pokoli gyorsak, ami nagyban köszönhető a Mercedes motornak. Abszolút esélyesek a Red Bull mögött megszerezni a hetedik és nyolcadik helyeket, nem meglepő, hogy csupán 1.36-szoros pénzt fizetnek a kettős pontszerzésükre. A Williams szenvedett az időmérőn, a Haas sem muzsikált jól, a két Renault viszont egyaránt a legjobb 10-ből várja a rajtot, ugyanakkor a francia istállónál mindig kérdés, hogy a versenytempójuk milyen lesz, ugyanis a kvalin már nem először brillíroztak.