Vélemény

Felejtsük el a bundát, ezt simán eltaktikázta a Videoton!

  • MVB80

Fehérváron most biztos sokan visszasírják a Paulo Sousa-féle célfutballt, ami öt éve főtáblát ért az EL-ben.

Érdekes olvasgatni a különféle fórumokon, valamint a Facebookon született szurkolói véleményeket a Videoton-Partizan meccsről.

Általában kétféle reakcióval lehet találkozni a 0-4-gyel végződő meccsről, az egyik azt üvölti a világba, hogy ez bizony bunda volt, de legalábbis gyanús, hogy a fehérváriak Partizan-kötődésű légiósai, Danko Lazovics és Marko Scsepovics éppen korábbi csapatuk elég nyújtottak visszafogott teljesítményt, a másik a higgadtabb érvelés, amely azt hangsúlyozza ki, hogy Marko Nikolics ezt bizony csúnyán elbaltázta.

A szerb edző bajnokot és kupagyőztes faragott a Partizanból, majd elfogadta a Videoton invitálását, és amikor a sorsolásnál kiderült, hogy a belgrádiakkal kell meccselni a főtábláért, mindenki úgy vélte, hatalmas előny lesz a Vidi számára, hogy Nikolics pontosan tudja, mik a Partizan gyenge pontjai.

Az első meccsen a Videoton semmi kockázatot nem vállalt, és a 0-0-val el is érte a célját, Nikolics pedig választás előtt állt, játszassa otthon is ugyanezt, abban bízva, hogy valahogy talál egy gólt, vagy vállalja fel, hogy támadóbb szellemben küldi a pályára a csapatot, azt remélve, hogy ők szerzik az első gólt, és a Partizannak jönnie kell.

Már a felállás is erről árulkodott, hiszen Varga József helyett Asmir Suljic került be a középpályára, és a fehérvári szurkolók nagy része most biztosan azon polemizál, hogy alakult volna a meccs, ha az elején Loic Nego lövését nem piszkálja ki bravúrral Vlagyimir Sztojkovics kapus.

Suljic labdavesztése az első gól előtt sokba került a Videotonnak

Aztán két perccel később jött Suljic labdavesztése, a Partizan pedig kihasználta, hogy a Videoton-játékosok lefagytak, a négy a kettő elleni szituációt pedig úgy oldották meg, ahogy kell. Innen még visszajöhetett volna a meccsbe a Vidi, hiszen öt perc alatt három helyzete is volt, de ezekből egyet sem sikerült kihasználni, ellenben a Partizan a második nagy hazai hibát is kíméletlenül megbüntette, amivel gyakorlatilag le is zárta a meccset.

Emlékezhetünk, hogy öt éve a Videoton úgy jutott fel a főtáblára a török Trabzonspor ellen, hogy Paulo Sousa csapata mindkét meccset lehozta 0-0-ra, majd pontosabban rúgta a büntetőket.

A látvány nem számított, jó kis célfutball volt, de a végeredmény mindenkit kárpótolt, talán csütörtök este is sokan visszasírták Sousát, aki a fehérvári menesztése óta bajnok lett a Maccabi Tel-Avivval és a Basellel, és lehúzott két szezont a Fiorentinánál.

Amikor kiderült, hogy a Bordeaux kiejtése után a Partizan vár a Vidire, a többség optimista volt, hiszen úgy vélte, ha az előző francia bajnokság 6. helyezettjét sikerült kiejteni, akkor a szerb bajnok ellen már nem lehet probléma.

Lazovics ezúttal nem mutatott semmit a klasszisából

Erre csak ráerősített az első meccs, ahol a Partizan nem talált fogást a magyar csapaton, de ne felejtsük el, a Bordeaux úgy ment neki a végül elbukott párharcnak, hogy nem volt még a játékosok lábában tétmeccs, míg a Partizan két BL-kör után került át az EL-be.

A szerbek négy góllal biztosan nem jobbak a fehérváriaknál, de ami nagyjából tökéletesen működött az előző három nemzetközi kupameccsen, vagyis a védekezés és a helyzetkihasználás, az most egyszerre mondott csődöt, és ezt tetézte még a túlságosan bátor taktika, ami megbosszulta magát.

Úgyhogy felejtsük el a bundavádat, meg az összeesküvés-elméleteket, épp elég szomorú már az is önmagában, hogy albán és macedón csapat ott van az EL-ben a legjobb 48 között, a magyarok meg szokásukhoz híven egymás között folytathatják a labdázgatást.


A Videoton legközelebb vasárnap az OTP Bank Liga rangadóján lép pályára, amikor Felcsúton fogadja a Ferencvárost.

1x2    
Videoton Döntetlen Ferencváros
2.05 3.30 3.40