NB I

"Dollt már jó ideje csak a szerződése tartja a padon"

  • ivan

Nem segített a nyári szünet a Ferencvároson, a zöld-fehérek szekere az új idényben is csak döcög. A gyenge eredmények miatt a hétvégén Thomas Dollt kikezdték a szurkolók. Eljött a német tréner búcsújának ideje?

Thomas Doll 2013 december 18-án vette át a Ferencváros irányítását, amely a német szakvezető kezei alatt magyar bajnokságot, három kupagyőzelmet, egy Ligakupa-sikert és egy Szuperkupát gyűjtött be. Az 51 éves trénert 2016-ban az év edzőjének választották idehaza és sokáig úgy tűnt, akár kulcsszerepet is játszhat abban, hogy a Fradi újra meghatározó csapatává váljon a közép-európai térségnek.

Fotó: fradi.hu

A fantasztikus szezon végén megszerzett bajnoki aranyérem után azonban jött a Partizani Tirana elleni kínos BL-búcsú, azóta pedig mintha a Fradi csak keresné önmagát. A tavalyi bajnokságban tulajdonképpen esélye sem volt a bajnoki címre, címvédőként a negyedik helyen zárta a pontvadászatot, de a sorozatban harmadszor elhódított MK-nak köszönhetően így is kvalifikálta magát az Európa Liga selejtezőkörébe. A második számú európai kupasorozat kvalijában aztán a 2. körig menetelt, a lett Jelgava ellen hozta a kötelezőt, de a Midtjylland már túl nagy falatnak bizonyult és szertefoszlatta a zöld-fehér álmokat.

Bár Doll Magyarországon fel tud mutatni eredményeket, feltűnő, hogy a nemzetközi porondon mennyire súlytalan vele a Ferencváros.

Doll első idényében bronzéremig vezette a Fradit, ami után jöhetett az EL-selejtező, ahol a máltai Sliema Wanderers ellen csak 3-2-es összesítéssel sikerült a továbbjutás az első körben,de a horvát Rijeka már oda-vissza verte a zöldeket.

Első teljes szezonjában ezüstig vezette a Fradit a bajnokságban, de az EL-selejtezőben megint vérszegény volt a csapat, a holland másodosztályú GA Eagles kiejtése után a bosnyák Zeljeznicar kettős győzelemmel ejtette ki a népligetieket. A korai kupabúcsúnak annyi haszna mindenképp volt, hogy nem kellett a kettős terheléssel foglalkozni, így az ezüst után jött a rekordokat döntögető bajnoki arany, de a Doll-éra ezen a pontot el is érte a maximumot, hiszen néhány héttel az érmek átvétele után jött az albán ezüstérmes elleni BL-búcsú.

Thomas Doll 1337 napja a Ferencváros élén
153 meccs 91 győzelem 34 döntetlen 28 vereség

A tizenegyesekkel elbukott selejtező övön aluli ütést mért a szurkolókra, de könnyen lehet, hogy Doll és a csapat viszonyát is megpecsételte. Az albánok elleni kínos fiaskót mintha azóta sem heverte volna ki a klub, hiába a papíron minőségi keret, a csapat az NB I-ben sem igazán tud stabilan jól teljesíteni, a nemzetközi kupaszereplés pedig továbbra is elérhetetlen messzeségben tetszeleg.

Nemzetközi meccsei a Fradival
2014.07.01 Sliema  (máltai) - Ferencváros 1-1 EL-selejtező
2014.07.10 Ferencváros - Sliema 2-1 EL-selejtező
2014.07.17 Rijeka (horvát) - Ferencváros 1-0 EL-selejtező
2014.07.24 Ferencváros - Rijeka 1-2 EL-selejtező
2015.07.02 GA Eagles (holland)  - Ferencváros 1-1 EL-selejtező
2015.07.09 Ferencváros - GA Eagles 4-1 EL-selejtező
2015.07.16 Zeljeznicar (bosnyák) - Ferencváros 2-0 EL-selejtező
2015.07.23 Ferencváros - Zeljeznicar 0-1 EL-selejtező
2016.07.13 Partizani Tirana (albán) - Ferencváros 1-1 BL-selejtező
2016.07.20 Ferencváros - Partizani Tirana 1-1 BL-selejtező
2017.06.29 Ferencváros - Jelgava (lett) 2-0 EL-selejtező
2017.07.06 Jelgava - Ferencváros 0-1 EL-selejtező
2017.07.13 Ferencváros - Midtjylland  (dán) 2-4 EL-selejtező
2017.07.20 Midtjylland - Ferencváros 3-1 EL-selejtező
Összesen: 4 GY - 4 D - 6 V

Bár a nyáron három 1 millió euró feletti piaci értékkel bíró játékos is érkezett a Fradihoz, a bajnokságban is beragadt a gárda, öt forduló után 7 ponttal a 6. tabellán, hátránya a legfőbb riválisnak tartott Videotonnal szemben pedig máris négy pontra duzzadt. Önmagában ez még nem kellene, hogy akkor probléma legyen, de miután ezt a hét egységet az újonc Puskás Akadémia, az Újpest, a Mezőkövesd, a Debrecen és a Paks ellen sikerült összekaparni, azért jóval árnyaltabb a kép, főleg, hogy ebben három hazai meccs is benne van.

A Paks elleni remi után aztán olyan történt, amire eddig nem igazán volt még példa, a Groupama Aréna közönség kikezdte Thomas Dollt. Az "Auf wiedersehen" rigmus egyértelmű üzenet volt a szurkolók részéről, aki megelégelték a gyenge produkciót és ezzel párhuzamosan egyre többen  már Dollban látják a Fradi előrelépésének akadályát.

A fociportálok kommentszekcióiból szemezgettünk:

A szurkoló mondja
"Doll elképesztően sematikus futballt erőltet a Fradira. hat védős bekkelés, ha megveri magát az ellenfél akkor bravo, ha nem akkor meg hetekre lemond emberekről, mennek a süllyesztőbe. Ha végre rájönne hogy nem a kapunk előtt kell védekezni hanem a pálya közepén, jönnének sorra a győzelmek"
 
"Dollt már jó ideje csak a szerződése tartja a padon, azon is el lehet gondolkozni, hogy egy profi vezetőség kötött e volna ilyen szerződést egy ilyen edzővel, a selejtezők ELŐTT..a kérdés költői.."
 
"Nem igazolt rosszul a Fradi. Láthattuk a dánok elleni első félidőben. Képesek európai szintű játékra. De csak egy olyan edzővel aki képes összerakni ezt a csapatot. Doll láthatóan nem képes."
 
"El kellene már gondolkodni,hogy inkább ki kellene fizetni Doll-t...és elzavarni a ...csába, lehet mindenki jól járna és nem biztos,hogy csak ő....ez a keret jobb mint amit mutat"
 
"Dollnak remek szerződése lehet és nem éri meg kirúgni. Ki kell fizetni, szerződtetni egy másikat és az meg elkezd ismét csapatot építeni."
 
"A Fradi kiemelkedhetne, de valami nem működik már jó ideje. Korábban fogtuk a játékos eladásokra és a rossz igazolásokra, most jobban igazoltak még sincs eredmény. Dollnak lejárt az ideje. Ezt a teljesítményt bármelyik edzővel hozták volna"
 
"Szégyen vagy, Thomas. Sose voltál jó edző, csak egy évben minden összejött. Ideje továbbállni"
 
"Nem csak Dollt kéne meneszteni, hanem azokat is akik ilyen feltételekkel megkötötték vele a szerződést az albánok elleni égés előtt, és még mindig ragaszkodnak hozzá. Doll csak kapaszkodik ebbe, ami bár nem korrekt tőle, de hülye volna maga távozni, ha a vezetőség szakmai hozzáértése még a magyar focinál is alacsonyabban szinten van."

Ha egy csapat kerete papíron olyan szinten kiemelkedik a mezőnyből, mint a Fradié, de az eredmények messze elmaradnak a várakozásoktól, akkor óhatatlanul is megkérdőjeleződik az edző szakmai felkészültsége és képessége. Thomas Doll a Paks elleni meccs után úgy nyilatkozott, hogy nem lett rosszabb edző, a drukkerek által érkező nyomást pedig könnyedén kezelni tudja, vagyis nem mutatta jelét annak, hogy magában keresné a hibát.

Sok szakértő szerint viszont igenis Doll tehet róla, hogy gyengélkedik a Fradi, amely immáron huzamosabb ideje tudása alatt teljesít. Szakmai berkeken belül általánosan elfogadott vélemény, hogy jól kidolgozott taktikával megfogható a Fradi, ráadásul Doll meccselésben sem igazán mutatott extra képességeket.

Ennek apropójából megkérdeztük Ferenczi Attila (a kis képen) tradíciókutatót és futballszakírót, hogyan látja a Ferencváros helyzetét szakmai szempontokból.

"Véleményem szerint tavaly a Honvéd azzal lett bajnok, hogy nyugat-európai szintű területvédekezést játszott. Sok támadást akasztott meg azzal, hogy megfojtotta az ellenfél támadáskezdeményezéseit a területszűkítésével. Nos! Ezt nem látom - talán  a DVTK-nál - egyetlen egy NB I es csapatnál sem.

Ha a Fradi tudná ezt játszani, sokkal eredményesebb lenne a játéka. Ez azt is jelentheti, hogy feltehetőleg Thomas Doll vagy nem érti a területvédekezést kellő mélységben, vagy nem tulajdonít neki jelentőséget.

Nem viccből siránkoznak mindig védő után és próbálkoznak újabb és újabb hátvédekkel, pontosan azért, mert a játékostól várják a védőmegoldást, ahelyett, hogy az edzők mindezt leoktatnák. A másik dolog, hogy az igazolásaik nagy része nem igazán akar ülni, nagyon nagy hatékonysággal mellé tudnak fogni.

Egyébként a dán csapat elleni hazai meccs első félidejét is szerintem túlmisztifikálják, mert 2-0-ig is több tiszta helyzete volt a dánoknak, csak éppen addig nem rúgták be. Ott azon a meccsen a 11-est megelőző szitut kikockáztam, az a Honvédnál nem gól és nincs kiállítás. Pontosan azért, mert a center már lesen kapta volna a labdát a területszűkítés miatt" - foglalta össze röviden gondolatait Ferenczi a hatharom.com-nak.

Ferencváros#hun-ferencvaros#5

Gondok tehát akadnak bőven, a legnagyobb kérdés viszont, hogy Thomas Doll képes lesz-e még feljuttatni a csapatot a csúcsra, vagy netán az öltöző és a mester kapcsolata már túl van a zeniten. A klubvezetés bizalmát mindenesetre élvezi, Orosz Pál vezérigazgató szerdán az nb1.hu-nak nyilatkozva újfent megerősítette posztján a németet, akinek 2019-ig van érvényes szerződése a klubbal.

1x2    
Ferencváros Döntetlen Haladás
1.50 3.90 6.30

Csütörtökön a Ferencváros a Haladást fogadja az OTP Bank Liga 6. fordulójában, a fogadóirodák pedig elég tutira veszik a hazai sikert. 

[2538913] 2017-08-17 18:00:00 Ferencváros - Haladásx;
Szerinted melyik csapat nyeri az NB I 2017/18-as szezonját?x;
239099