Nemzetközi foci

Túlsztárolják Neymart vagy tényleg ő lesz a király?

A Barcelonát hátrahagyva a PSG-be igazoló Neymar hétvégén megszerezte első gólját a francia bajnokságban. A 222 millió euróért igazolt brazil támadótól nagyon sokat várnak a Szajna-partján, de vajon tényleg megeszi reggelire a francia védőket?

Neymar eddig mérlege a PSG-ben: 1 meccs, 1 gól, 1 gólpassz

A 25 éves támadó négy szezon után döntött úgy, hogy megpróbál kibújni Messi árnyékából és új kihívások után néz. A PSG-nél sem az anyagi javakban, sem a magasztos célokban nincs hiány, így a párizsi klub meggyőzte Neymart a váltásról, aki nem titkoltan Aranylabdát és Bajnokok Ligáját szeretne nyerni az új csapatával.

A világ legdrágább játékosának számító brazil a Guingamp elleni hétvégi bajnokin be is mutatkozott a PSG-ben, első meccséhez képest pedig igen jól zárta a találkozót, hiszen góllal és gólpasszal vette ki a részét a 3-0-s sikerből.

Neymar a góljának köszönhetően nyomban a francia bajnokság gólkirályi címének egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő, az egyik legnépszerűbb angol fogadóiroda Edinson Cavani után a második legnagyobb favoritnak véli a brazilt a francia aranycipőre. A 2.50-es szorzó elég jóindulatúnak tűnik Neymarra, a már négy gólnál járó Radamel Falcao gólkirályi címe például ennek közel a dupláját fizeti.

Legtöbb gólt szerző játékos
Ligue 1 2017/18
Edinson Cavani 2.37
Neymar 2.50
Radamel Falcao 4.50
Kylian Mbappe 9.00
Mariano Diaz 13.00

Első ránézésre számunkra ez a szorzó egyáltalán nem tartogat értéket. Mondjuk miért.

  • Hogy Neymar pillanatnyilag a világ egyik legjobb játékosa az nem vitás, de játéka nem kizárólag a gólszerzésről szól. A Barcelonában Messivel és Suárezzel alkotott triója osztozott meg a gólokon, de a PSG-ben is van egy Cavani, egy Di María, egy Lucas - és hamarosan lehet, hogy egy Mpabbe is  - akiket adott esetben kiszolgálhat. 
     
  • Neymar pályafutása során még soha nem szerzett felnőtt gólkirályi címet, sőt, karrierje legjobb szezonjában sem szerzett annyi gólt, ami az elmúlt öt szezonban elég lett volna a francia aranycipőhöz. Az elmúlt két idényben Cavani és Ibrahimovic is közel 40 gól körül termelt a gall pontvadászatban, a 38 fordulós bajnokságban idén 30 gól feletti terméssel lehet majd odaérni az elejére.
     
  • Bár a spanyol bajnokság kétségtelenül erősebb a franciánál, a védők itt sem mennek a szomszédba egy kis keménységért, így egyáltalán nem vagyunk biztosak benne, hogy Neymart teljes mértékben elkerülik majd a sérülések.
     
  • A francia bajnokság az elmúlt időszakban az egyik "sztárcsináló" ligává vált, rendre bukkannak fel csiszolatlan gyémántok, így vetélytársból és gólerős játékosból nincs hiány. Emellett ott vannak a topkategóriás sztárok is, min Cavani vagy Falcao, így egyáltalán nem egyszerű feladat a világ ötödik legerősebb bajnokságában gólkirálynak lenni. Még egy Neymarnak sem.
A franciai bajnokság utolsó 5 szezonjának gólkirálya
2016/2017 E. Cavani 35 gól
2015/2016 Z. Ibrahimovic 38 gól
2014/2015 A. Lacazette 27 gól
2013/2014 Z. Ibrahimovic 24 gól
2012/2013 Ibrahimovic 30 gól
11527#00