Olasz foci

Túlságosan nemzetközi lett a Serie A - Sacchi

  • varin

A korábbi szövetségi kapitány szerint kevés az olasz Itáliában, ez pedig a válogatott kárára megy.

"Hol van az olasz büszkeség?" - kérdezi Arrigo Sacchi, az 1994-es világbajnoki ezüstérmes olasz válogatott szövetségi kapitánya. A mester ezzel a mondatával arra szeretett volna rávilágítani, hogy egyre több az idegenlégiós a Serie A-ban és ezzel a liga és az olasz futball is kezdi elveszíteni identitását.

"Változnak az idők, ez pedig elsősorban a globalizáció miatt van. Látjuk a televíziókban a látványos futballt és makacs módon szeretnénk beépíteni az olasz futballba is. Remek edzőink vannak saját stílussal, Giampaolo, Di Francesco, Spalletti, Sousa, Gasperini - mind-mind kiváló szakemberek. És vannak tehetségeink is, ez pedig a 2010 óta zajló kemény munka eredménye.

Idegenlégiósok aránya a topbajnokságban
Liga Összes játékos Külföldiek aránya
Premier League 552 67.2%
La Liga 478 41.4%
Serie A 595 53.6%
Bundesliga 537 51.4%
Ligue 1 540 48.3%
Forrás: Transfermarkt

Úgy hiszem, jó irányba indult el az utánpótlásképzés, Belotti, Insigne, Immobile, Florenzi, Romagnoli, Rugani - mind ígéretes játékosok. De úgy érzem, még mindig nincs elég olasz futballista a ligában, ez pedig óriási gondja a válogatottnak."

Ami egyébként az NB I-et illeti, nálunk a játékosok mindössze 27.3%-a külföldi, míg a listát a feröeri bajnokság vezeti ebben a tekintetben, ahol csak minden kilencedik játékos idegenlégiós.

Melyik csapat nyeri a Serie A-t?
   
Juventus 1.65
Napoli 5.75
Milan 7.25
Roma 10.00
Internazionale 11.75