Angol foci

Nem minden ziccer, ami annak tűnik

Egy statisztikai újítás révén teljesebb képet kaphatunk a játékosok kapu előtti hatékonyságából.

"Ezt meg hogy lehetett kihagyni? Még a kisöcsém is belőtte volna” – alighanem minden futballszurkoló számára ismerős az a szituáció, amikor kedvenc csapatunk csatára elronthatatlannak tűnő helyzetben hibázik, mi pedig nem értjük, hogyan fordulhatott ez elő.

Pedig régi futballbölcsesség, hogy nincs olyan nagy helyzet, amit ne lehetne elrontani, és ezt immár a statisztika is alátámasztja.

Az angolban expected goalsnak, vagyis elvárt gólnak nevezik azt a mérőszámot, amely minden helyzetet kiértékel, és ezzel egyben megválaszolja a kérdést, hogy az adott szituációban mennyi esélye volt a gólszerzésre a játékosnak.

A futballstatisztikákkal foglalkozó Opta elemzői több mint 300 ezer lövést vizsgáltak meg, és ez alapján számolták ki, hogy a pálya egyes pontjairól milyen valószínűséggel lesz gól a lövésből.

Ehhez a következő tényezőket vették figyelembe:

-milyen messziről érkezett a lövés

-milyen szögből érkezett a lövés

-fejjel vagy lábbal veszélyeztetett a játékos

-egy az egyben volt-e a kapussal szemben

-milyen labdát kapott (indítás, beadás, keresztlabda, stb)

-milyen játékszituáció előzte meg (szabadrúgás, szöglet, stb)

-kellett-e ellenfelet kicseleznie a támadónak

-kipattanóból, lecsorgó labdából próbálkozott-e

Az alábbi videón Nemanja Matic óriási gólja látható az áprilisi Chelsea-Tottenham FA Kupa-elődöntőről, mit gondolnak, mekkora volt az esélye, hogy ezt a lekészített labdát 25 méterről bevágja?

A helyes válasz: 3 százalék. Adódik a kérdés, mire jó ez a most bevezetett fogalom? Korábban is volt olyan mutató, amely azt tükrözte, hogy egy játékos a helyzeteinek hány százalékát váltja gólra, de a mostani mérőszám még teljesebb képet ad.

Az előző szezonban Harry Kane lett a gólkirály, a Tottenham játékosa 29 gólnál állt meg, míg az elvárt gólok száma 18,59 volt, úgyhogy jócskán túlteljesített. Szintén sokkal többet hozott ki a helyzeteiből Romelu Lukaku, aki 25 gólt szerzett, az elvárt gólok alapján viszont 15-16 körül kellett volna zárnia.

Kane nem véletlenül lett gólkirály, ami nem volt nagy helyzet, abból is eredményes volt

A góllövőlista első hét helyezettje közül egyedül Sergio Agüero nem volt eminens, akinek 20,5 volt a mutatója az elvárt góloknál, és hússzor volt eredményes.

Azok közül, akik legalább 50 lövést engedtek el a PL legutóbbi idényében, a legrosszabbul a Southampton szerb középpályása, Dusan Tadic teljesített, akinél 6,66 volt az elvárt gólok száma, de csak három helyzete után küldte középkezdéshez az ellenfeleket.

Szintén viszonylag rosszul dolgozott a kapu előtt Marko Arnautovic (8,87 elvárt, 6 rúgott gól), Riyad Mahrez (8,83 elvárt, 6 szerzett), valamint Wayne Rooney (7,3 elvárt, 5 szerzett).

A mutató persze nem csak játékosokra, csapatokra lebontva is árulkodó lehet, úgyhogy kíváncsian várjuk, a pénteken rajtoló angol bajnokságban ki hozza ki a legtöbbet a helyzeteiből.

1x2    
Arsenal Döntetlen Leicester
1.45 4.30 6.30
Fogadási határidő: 08.11 20:45