Premier League

Ez lehet Guardiola éve Angliában? - szezonbeharangozó

Ha most sem lesz bajnok a Manchester City, akkor vélhetően lapátra kerül Guardiola. Nem is csoda, hogy 217 millió fontot költött a katalán mester. PL-szezonbeharangozó.

Noha a Leicester City csodája óta tudjuk, hogy egyik angol csapatról sem lehet kijelenteni, hogy nem számít bajnokesélyesnek a Premier League-ben, reálisan nézve a dolgokat, vélhetően idén is a Chelsea, Tottenham, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Manchester United hatosból kerül ki az aranyérmes.

A bukmékereknél Guardiola csapata a legesélyesebb az aranyra.

Egy éve nevezték ki Pep Guardiolát a Manchester City élére, akit messiásként vártak, azonban a katalán mester nem alkotott maradandót az első évében az Égszínkékeknél. A Ligakupában a és a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a csapat számára, míg az FA Kupában az elődöntő. A bajnokságban jól rajtoltak ugyan a manchesteriek, azonban végül a harmadik helyért is kaparniuk kellett, amit az utolsó fordulóban biztosítottak be. Mindezek után, ha idén nem nyeri meg a csapattal Guardiola a Premier League-et vagy a Bajnokok Ligáját, akkor könnyen lehet, hogy a katalán mester és a City útja elválnak.

Mindezeknek köszönhetően Guardiola alaposan feltutingolta keretét, hiszen nem volt rest 217 millió fontot (!) elkölteni. Érkezett többek közt Bernardo Silva, Ederson, Douglas Luiz, Kyle Walker, Danilo és Benjamin Mendy, míg a távozó oldalon Pablo Zabaleta, Willy Caballero, Gael Clichy, Jesús Navas, Bacary Sagna, Nolito, Alekszandar Kolarov, Fernandao és Kelechi Iheanacho nevét is olvashatjuk. Egyértelmű tehát, hogy a City erősödött a nyáron, méghozzá olyannyira, hogy gyakorlatilag két egyforma erősségű sort is ki tud állítani Guardiola, így nem csak az angol szaklapok, de a bukmékerek szerint is az első számú esélyese a bajnokságnak (2.80)

Többek közt annak is köszönhetően, hogy a címvédő Chelsea-nek ezúttal nem csak heti egy, hanem kettő mérkőzésre kell odafigyelnie, hiszen a csapat ismét szerepel a Bajnokok Ligájában is. A kettős terhelés pedig rányomhatja bélyegét a gárda teljesítményére, hiszen attól függetlenül, hogy bivalyerős kerete van Antonio Conténak, nem szabad elfelejteni, hogy az olasz mester tavaly gyakorlatilag 13, 14 emberrel játszotta le a szezont.

A bajnokcsapatból ráadásul két alapember kiesett, hiszen Nemanja Matics távozott, míg Diego Costával nem számol Conte. Helyükre Tiemoué Bakayoko és Álvaro Morata érkezett - rajtuk kívül Antonio Rüdiger neve érdemel említést érkező oldalon -, az újaknak pedig idő kell, hogy felvegyék a ritmust.

Összességében a londoni csapat nem gyengült, de a szűk rotációnak és a kettős terhelésnek - na, meg annak köszönhetően, hogy vélhetően ezúttal a BL élvez prioritást a gárda számára - alighanem több olyan meglepő eredményt produkálhat a Chelsea a Premier League-ben, ami a Conte-csapat a bajnoki címébe (4.45) kerülhet. Persze, ha idejekorán búcsúznak Eden Hazardék a BL-től, akkor akár a címvédés is összejöhet.

Vajon ezúttal a nemzetközi kupát vagy a PL-t részesíti előnyben Mourinho?

Attól függetlenül, hogy José Mourinho csak a hatodik helyre ért oda első szezonjában a Premier League-ben a Manchester Uniteddel, a portugál remek idényt tudhat maga mögött. A Vörös Ördögök ugyanis Angol Szuperkupát és Ligakupát, tovább Európa Ligát is nyertek, s noha a Real Madriddal szemben kedden elveszítették az Európai Szuperkupát, azért mutatott biztató jeleket a csapat.

Idén azonban már a Bajnokok Ligájában szerepel a gárda, így Moruinho alaposan megerősítette keretét, minden posztra igazolt egy kiváló játékost, hiszen a védelembe Victor Lindelöf, a középpályára Nemanja Matics, míg a csatársorba Romelu Lukaku érkezett. Távozó oldalon Zlatan Ibrahimovics és Wayne Rooney neve olvasható, de a svéd a hajrában nem játszott sérülése miatt, míg az angol kegyvesztetté vált, s csak epizódszerep jutott neki az előző idényben.

Avagy megállapítható, hogy a Unitednél nem volt nagy mozgás, a csapat erősödött is, szóval abszolút van esélye beleszólnia az aranyért folyó harcba (4.35). Azonban nagy kérdés, hogy, ha idén tavasszal a BL-ben ott lesznek a végelszámoláskor a manchesteriek, akkor Mourinho vajon ismét elengedi-e a bajnokságot?

Az utóbb elhangzott kérdésnek is köszönheti azt az Arsenal, hogy idén jóval nagyobb sansza van megnyernie a Premier League-t (12.25), mint az utóbbi években bármikor is, még, ha a bukmékerek nem is ezt érzékeltetik szorzóikkal. Ugyanis az Ágyúsok az előttünk lévő szezonban csak az Európa Ligában szerepelnek, amit könnyedén elengednek, ha a bajnokságban lesz esélyük az aranyra. Arséne Wenger ráadásul arról híres, hogy a második számú kupasorozatokat - lásd Angol Ligakupa -, arra használja fel, hogy a fiataloknak lehetőséget adjon, ameddig nincs komoly tét.

Márpedig a szezon hajrája gyakorlatilag 2018 márciusában indul be, az előttünk lévő világbajnokságnak köszönhetően, akkorra a Premier League-ből lemegy 28 forduló, vagyis 10 kör marad hátra a bajnokságból, így, ha lesz esélye a bajnoki címre az Arsenalnak, akkor Wenger biztos, hogy mindent félre dob és a bajnokságra fókuszál.

Egyébként is a gárda erősödött a nyáron, hiszen komoly távozója nem volt a londoniaknak, míg érkező oldalon Alexandre Lacazette, Sead Kolasinac, Jack Wilshere, Calum Chambers és Joel Campbell neve is olvasható. Ráadásul vasárnap a piros-fehérek lefocizták a Chelsea-t a Szuperkupa-döntőjében, s teljesen megérdemelten nyerték meg a szezon első trófeáját, ami komoly önbizalomra adhat okot az Arsenalnál.

Idén is feltesz mindent a bajnokságra a Tottenham?

A topcsapatok közül egyedül a Tottenham mondhatja el magáról, hogy gyakorlatilag nem változott semmit, hiszen egyetlen új játékost sem igazolt Mauricio Pochettino, míg távozó oldalon csak Kyle Walker neve érdemel említést. Igaz, a Citybe igazolt védő az előző szezon végén már nem jutott szóhoz, helyette Kieran Trippiert részesítette előnyben az argentin mester, aki abszolút nem vallott szégyent.

Walker távozásán tehát túlteheti magát a gárda, azonban a többi sztárcsapathoz képest igen vékonyka a Spurs kerete, amely vélhetően idén sem bírja majd a kettős terhelést. Adódik tehát a kérdés, hogy idén is feltesz mindent a Spurs a bajnokságra?

Vélhetően igen, hiszen tavaly a Monaco, Leverkusen, CSZKA Moszkva trió ellen sem tudta kiharcolni a továbbjutást, ennél könnyebb csoportba pedig idén aligha kerül a Spurs a BL-ben. Ráadásul van egy olyan sanda gyanúnk, hogy ha idén nem nyeri meg a bajnokságot a Tottenham, akkor soha, aminek köszönhetően több sztárjátékos - Dele Alli, Harry Kane - is elhagyhatja a csapatot. Az viszont biztos, hogy a Spurs bajnoki címe (10.00) ellen beszél, hogy az oroszlánbarlanggá vált White Hart Lane helyett idén a Wembley-ben játssza hazai meccseit a csapat.

Az utolsó - szigorúan a felsorolásunkban - esélyes csapat a bajnoki címre Angliában az a Liverpool együttese. A Vörösök Mohamed Szalah leigazolásával erősödtek, ráadásul így két olyan villámgyors szélsője - a másik Saido Mané - van Jürgen Kloppnak, ami egyedülálló a ligában. Emlékezhetünk arra, hogy amíg tavaly Mané nem ment el az Afrika Kupára, illetve nem sérült meg, a Pool ott loholt a Chelsea nyakában.

Nagy kérdés ugyanakkor a Liverpoollal kapcsolatban, hogy mely sorozatra összpontosít majd? Klopp ugyanis nem igazán szeret elengedni bármit is, minden címet szeretne megnyerni, azonban a jelenlegi keret minderre nem alkalmas. Erre jó példa a tavalyi szezon, hiszen februártól csak a Premier League-re kellett fókuszálnia a Vörösöknek, azonban így is mindössze az utolsó körben csípték el a Bajnokok Ligája selejtezőt érő negyedik pozíciót.

Ha végül úgy dönt a német tréner, hogy mindent feláldoz a bajnokságért, és a sérülések is elkerülik a csapatot, akkor akár kellemes meglepetést is okozhat a Liverpool, ám a bukik szerint ez tényleg igazi meglepetés lenne, hiszen a    például 12.75-szörös pénzt kínál Philippe Coutinhóék bajnoki címére.

A Chelsea címvédőként vág neki a szezonnak.

Összességében tehát egy pazar, kiélezett, izgalmas szezon vár ránk, ahol a fentebb említett hatosból gyakorlatilag bárki befuthat. A játékoskeretek erőssége és mélysége alapján azonban egyet kell értenünk a bukmékerekkel, perpillanat a Manchester City az első számú favoritja a Premier League-nek, vagyis ez lehet Guardiola éve Angliában. Azonban ha a többiek közül valaki feladja a Bajnokok Ligáját, vagy az Arsenal abszolút nem erőlteti az Európa Ligát és csak a bajnoki küzdelmekre fókuszál, akkor az Égszínkékeknek fel kell kötniük a gatyájukat, hiszen még ilyen lehetőségekkel és játékoskerettel - a karácsonyi erőltetett menetről nem is beszélve - sem biztos, hogy végül a nyakukba kerül az aranyérem.

Ki nyeri az angol bajnokságot? -    
Csapat Odds
Manchester City 2.80
Manchester United 4.35
Chelsea 4.45
Tottenham 10.00
Arsenal 12.25
Liverpool 12.75