Magyar foci

Visszaesés lenne Dárdai Palkónak a magyar válogatott, Dzsudzsák pedig túl öreg a Bundesligába

Dárdai Pál interjújában beszélt fia sorsáról, valamint Nikolics Nemanja helyzetéről is.

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Dárdai Pál a Magyar Időknek adott exkluzív interjút. A Hertha BSC trénere beszélt többek között a Nikolics-ügyről, arról, hogy miért nem szerződtették Dzsudzsák Balázst, illetve melyik válogatottban is képzeli el fia, Palkó jövőjét.

"Minden edzőnek megvan az elképzelése arról, hogy kit akar látni a pályán. Lehet, hogy Nikolics nem fér bele Storck filozófiájába. A góllövés művészet, a magyar válogatottnál az a kérdés, hogy ki fog gólt rúgni. Andorra ellen is annak kellett volna gólt szereznie, aki erre képes, akiben megvan ez a vele született képesség.

Storckot lehet kritizálni, de szerintem lépjünk túl ezen. Sajnos a magyar futballisták nem játszanak Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-mérkőzéseket, nincs meg a nemzetközi tapasztalatuk. Ha a fiatalokat elvisszük Andorrába, a gyerek már azzal meg van elégedve, hogy berakták a válogatottba, pedig még semmit nem tett le az asztalra."

A 41 éves mester az újságnak mesélt arról is, milyen nehéz manapság kinevelni a fiatalokat és hiába ömlik be rengeteg pénz az ország labdarúgásába, az utánpótlásképzés nincs kellően megalapozva.

Hatalmas dolognak tartom, hogy az ország miniszterelnöke révén rengeteg pénz áramlott a magyar futballba és a sportba.

Berlinben könnyű okoskodni, itt minden hétvégén pattog a labda bármelyik játszótéren, csak odamennek a „scoutok”, és hozzák a fiúkat a Herthába. Otthon sokkal nehezebb: a régi rendszerben tönkretették a futballkultúrát. Kiürültek a dühöngők, és ha nem lennének akadémiák, akkor futballista is alig lenne. Kérdés persze, hogy szakmailag hogyan lehet előre lépni. Nem kellene bevonni az iskolákat a képzésbe? Ha csak 14-15 éves kortól edz a gyerek napi kettőt, az már nagyon késő. Hiába dolgoznak jól az akadémiákon, korábban kell elkezdeni a képzést. Nem érdemes olyan házra alapozni, amelyik reped."

Melyik csapat nyeri a Bundesligát?
   
Bayern München 1.14
Borussia Dortmund 6.25
RB Leipzig 16.75
Bayer Leverkusen 54.00
...  
Hertha BSC 220.00

A magyar válogatott történetének egyik legsúlyosabb vereségét könyvelhette el nemrégiben, amikor is Andorra amatőr focistái verték meg Dzsudzsák Balázsékat. Sokan ezt követően Bernd Storck fejét követelték, ám Dárdai egyike volt azoknak, akik kiálltak a német szakember mellett.

"Azt mondtam, hogy vannak felelős emberek, akik majd eldöntik, amit kell. Felesleges elhamarkodottan dönteni egy csoportkör kellős közepén. De most ki lett volna a kapitány?! Ha majd véget ért a selejtezősorozat, megnézik, mi volt az eredeti célkitűzés, és abból mi valósult meg. Nem az én dolgom megítélni, hogy Storck menjen vagy maradjon."

Dárdai azokra a pletykákra is válaszolt, mely szerint a berlini gárda annak idején vitte volna Dzsudzsák Balázst.

"Nem tudtuk annak idején kigazdálkodni az ő bérigényét. Én jól jártam volna vele, a válogatottban mindent megcsinált, amit kértem. A remek bal lábával sokat tudott volna segíteni. De már inkább fiatalokat igazolunk, és Balázs elmúlt harminc. Inkább szerződtetünk egy játékost négymillióért, akit el tudunk adni 11 millióért. Plattenhardt vagy Selke játékában van perspektíva."

A Berlinben hatalmas tiszteletnek örvendő Dárdai három fia, Palkó, Bence és Marci is apja nyomdokaiba lépne. Hogy az apa a magyar vagy a német válogatottnak szánja-e a srácokat, arra igen egyértelmű és kijózanító válasz érkezett a mestertől.

Palkót korábban hívták Magyarországról, de – nem akarok senkit sem megbántani – visszaesés lett volna neki, ha kimarad a német edzésekből.

A fia­im hamarosan felnőtt emberek lesznek, ők döntik el, melyik válogatottat választják. Nekik Magyarország a Balaton, egy kicsit Pécs és a disznóvágás. Viszont Berlinben vannak a haverjaik, az életük, ezt szokták meg, nekik ez a normális."

A teljes interjú itt olvasható.