Darts

Wright belerondít Taylor tündérmeséjébe vagy az "öreg" megszerzi a 16. címét Blackpoolban?

  • Cesc18

Phil Taylor egy lépésre attól, hogy kedvenc helyszínén, a Winter Gardens közönsége előtt újra bajnok legyen, ehhez a döntőben Peter Wrightot kell felülmúlnia.

Meglepetésekből nem volt hiány az elmúlt bő egy hétben, de a végére egy csodás párosítás jött össze a fináléban. A torna előtti felvezetőben azt a kérdést tettük fel, hogy vajon Phil Taylor még egyszer utoljára megmutatja-e a világnak? Ennek kulcsának azt tartottuk, hogy mennyire tud kiegyensúlyozottan jól teljesíteni, ugyanis időnként a Premier League alatt is megmutatta, hogy még képes elvarázsolni minket. De egy tornagyőzelemhez egy jó meccs nem elég. Megkaptuk a választ az elmúlt napokban, még mindig tud stabilan magas szinten játszani. 

Pokoli nehéz úton jutott el idáig, ugyanis meg kellett mérkőznie a világelső Michael van Gerwennel, az ősi riválisával, Raymond van Barnevelddel és a kétszeres világbajnok tanítványával, Adrian Lewisszal is. Mindhárom rangadón kiváló játékot tett a színpadra, ha csak az átlagokat nézzük, akkor MvG ellen 101.07, Barney ellen 102.27, míg Lewis ellen 102.74 állt a neve mellett. De összességében minden tekintetben remekül teljesített, így végképp semmit nem von le az érdemeiből, hogy a riválisai viszont nem mindig voltak a helyzet magaslatán. 

Taylornak ez a menetelés így egy igazi tündérmese, hiszen ha nyer, akkor bajnokként búcsúzhat a blackpooli közönségtől és attól a tornától, amit pályafutása alatt a legtöbbször nyert meg a PDC égisze alatt. 

Nagyon kedves volt ez a hét számomra, hatalmas támogatást kaptam. Ezért is kell mindent megtennem az utolsó World Matchplayemen. Örülök, hogy a döntőben vagyok, minden pillanatát ki szeretném élvezni. 

- mondta Taylor, aki hozzátette, hogy kiegyensúlyozott szeretne lenni a fináléban és a fontos nyilakkal nyomás alá próbálja majd helyezni Wrightot. Illetve beszélt arról is a stoke-i legenda, hogy skót riválisát mennyire kedveli és, hogy soha senkit nem ismert, aki ennyire keményen dolgozott volna a sikerekért.

Az elmúlt években valóban szenzációs utat járt be Wright, a világ egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, nem csak játéktudásban, hanem mentálisan is. De ez a döntő neki is piszkosul kemény lesz, hiába szól minden Taylorról, ez akkor is egy major finálé, ahol mindkettejüknek van vesztenivalója. Kímélni pedig nem fogja őt a közönség, Van Gerwen is hatalmas szembe szélben kellett, hogy dobjon, amivel nem is igazán sikerült megbirkóznia. 

Wright nem mindig játszott igazán magas szinten a tornán, erről ő maga is beszélt az elődöntő után, de ahogyan elmondta, valahogyan csak eljutott a döntőig és ez a legfontosabb.

Kemény munkát végeztem, hogy itt lehessek a döntőben, most már megnyugodhatok. Fantasztikus lesz. Phil a legjobb játékos a bolygón és ez mindig is így volt, kőkemény meccset várok. 

Tényleg nagyon erős döntőnek ígérkezik, hatalmas a tét mindkét játékos számára. Taylor hiába nyerte már meg 15-ször ezt a tornát, szenzációs lenne, ha a világbajnokság után World Matchplay címvédőként vonulhatna vissza. Wrightnak a UK Openen megtört a jég, végre major torna győztes lett, de ez a torna a vb után az egyik legpatinásabb, így hatalmas fegyvertény behúzni. Ráadásul Van Gerwen mellett az utóbbi időben nem sok babér termett a játékosoknak, így minden adódó lehetőséget meg kell becsülni. 

Fogadás a győztesre    
Phil Taylor Peter Wright
1.45 2.45

Taylornak nem csak azért lesz nagyon nehéz dolga, mert Wright egy kiváló játékos, hanem, mert a skót ráadásul szeret és tud is ellene játszani. "Snakebite" győzte már le az angol riválisát a UK Openen, a Grand Slamen, a World Series nagydöntőjében és idén a Premier League elődöntőjében is. 

A bukmékerek Taylort tartják a döntő favoritjának, és a hazai közönség támogatásával szerintünk is ő nyeri a döntőt, de az 1.45-ös szorzó nem az, amiért megéri kockáztatni.