Európa Liga

Jó ez a Bordeaux, de nem kell betojnia a Vidinek

  • ivan

Csütörtök este Bordeaux-ban lép pályára a Videoton az Európa Liga selejtezőjének 3. fordulójában. Megnéztük, mi a helyzet a francia csapat háza táján.

Várakozásainknak megfelelően a magyar kupacsapatok közül idén is a Videoton jutott a legtovább, a fehérvári alakulat az Európa Liga selejtező 3. körét is megélte. Az észt Nomme Kalju kiejtése után a Vidi a francia Girondins Bordeaux-t kapta ellenfélnek, az erőviszonyok ismeretében és a realitások talaján maradva a továbbjutáshoz bravúrra lenne szüksége. Hasonlóan látják ezt a fogadóirodák is, hiszen a Videoton továbbjutása pénzünk ötszörösét is érheti, míg a franciák továbblépése mindössze 1.13-as szorzóval fogadható.

girondins.com

A Girondins a tavalyi szezonban a hatodik helyen zárt a francia bajnokságban, a 38 forduló alatt 15 győzelmet, 14 döntetlent és 9 vereséget könyvelhetett el.

A bordóiak masszív gárda benyomását keltik, hiszen az 59 szerzett pontjukhoz elég volt nekik 53 rúgott gól is, vagyis úgy értek oda a nemzetközi kupaszereplést érő helyre, hogy meccsenként 1,39 rúgott gólos átlagos produkáltak.

A Bordeaux július elején kezdte meg a felkészülést a szezonra, azóta pedig négy felkészülési mérkőzést játszott le: a Niort (2-1), a Bastia (2-0), a Real Sociedad (1-0) és a Guingamp (1-0) ellen is győztesen hagyta el a pályát.

Bordeaux#fra-bordeaux#5

Bár a Bordeaux-t napjainkban nem szokás a sztárcsapatok között emlegetni, azért a különbséget jól mutatja, hogy a francia csapat keretének piaci értéke közel hétszerese (!) a Videotonénak, a Girondins jelenleg 74 millió eurót érő alakulat.

A keretben találunk néhány igazán rutinos, sokat megélt játékost, így például a csapatkapitány Jaroslav Plasilt vagy a 36-szoros francia válogatott Jérémy Toulalant sem igazán kell bemutatni a foci szerelmeseinek.

A Bordeaux legutóbb 2015-ben szerepelt az Európa Ligában, de a csoportkörben a Liverpool, a Sion és a Rubin Kazany mögött csak a 4. helyen végzett,  és győztes meccs nélkül esett ki.

A nyáron érkezett a csapathoz a szerb válogatott fiatal védője, Vukaszin Jovanovics (Zenit), a 24 éves védő Youssouf Sabaly (PSG), a 23 éves támadó, Alexandre Mendy (Guingamp) és a dán válogatott Lukas Lerager (Waregem) is, míg elhagyta a csapatot Adam Ounas (Napoli), Enzo Crivelli (Angers) és Jeremy Menez (Antalyaspor).

A bordaux-i keret legértékesebb játékosa a brazil utánpótlás-válogatott Malcom, akit tavaly nyáron a Corinthianstól szereztek meg a franciák, a 20 éves csatár piaci értékét 10 millió euróra becsülik. Malcom tavaly 37 meccsen 7 gólig jutott a Ligue 1-ban, így rá jó lesz odafigyelni, akárcsak Diego Rolánra, aki 9 góljával házi gólkirály tudott lenni az elmúlt idényben.

A Bordeaux legnagyobb értékei
Játékos Nemzetisége Posztja Értéke (euró)
Malcom Brazil támadó 10 millió
Diego Rolán uruguayi támadó 8 millió
Benoit Costil francia kapus 7,5 millió
Youssouf Sabaly francia-szenegáli védő 4,5 millió
Nicolas Pallois Francia védő 3,5 millió
Jeremy Toulalan francia középpályás 2 millió

Hogy papíron ez a Bordeaux jobb együttes a Vidinél,az nem kérdés, ugyanakkor ezt a pályán be is kell bizonyítania. Kedvező lehet a Videoton számára, hogy egy lassabb - és idősebb - középpályás sorral kell szembenéznie, így szervezett védekezéssel akadályok elé állítható a francia gárda, ugyanakkor Lazovicséknak is csipkedniük kell magukat, ha be szeretnék venni a franciák kapuját, hiszen egy kőkemény védőfallal találják majd magukat szemben.

Az első meccset Bordeaux-ban rendezik majd csütörtökön, az oddsok alapján egyértelműen a Girondins a találkozó esélyese, amelynek győzelmére 1.35-ös szorzót kínálnak a magyar irodában.

1x2    
Bordeaux Döntetlen Videoton
1.35 4.35 7.50
[2567523] 2017-07-27 20:30:00 Bordeaux - Videotonx;