Vélemény

Így verte át Szima Gábor egész Debrecent

  • varin

A debreceni tulajdonos is beállni látszik Roderick Duchatelet és Kubatov Gábor mellé.

Hatalmas átalakuláson ment át nyáron a DVSC együttese. A klub elküldte a teljes portugál stábot kezdve az utánpótlástól Leonel Pontes mesterig és véglegesen kinevezte azt a Herczeg Andrást, akihez a Loki legnagyobb sikerei fűződnek, valamint tavaly benntartotta a klubot az NB I-ben.

A játékosanyagban is markáns változás állt be, távozott több, egyesek szerint értéktelen, mások szerint viszont nem jól használt idegenlégiós és alapember is. Helyükre kölcsönből hoztak vissza fiatal, kevés rutinnal rendelkező játékosokat, valamint rutinos, levitézlett rókákat, hogy egymást kiegészítve ütőképes csapatot alkossanak, amely nem a kiesés ellen fog küzdeni. A szurkolók elhitték, hogy ez egy működőképes koncepció és talán még Szima Gábor is néhány pillanatra úgy érezte, hogy nem átverni akarja ezzel a lépésével a debreceni fanatikusokat.

Ha Szima Gáboron múlik, a Loki kiesik

Csakhamar, mindössze 180 perc után kiderült azonban, hogy Debrecenben nemhogy a bab nem hús, lassan már babnak sem bab... A Lokinál gyakorlatilag minden poszton óriási katasztrófa állt be, a gárda minden csapatrésze NB II-es szinten áll, az edzői székben pedig hiába ül ott a Bajnokok Ligája és Európa Liga-csoportkörét is megélt Herczeg, ha a lokisták Bandi bája nem hülye, aligha adja majd sokáig a nevét ehhez a gyalázathoz. De lássuk sorba, mi a probléma a csapat háza táján.

2013 óta a Loki 450 ezer eurót költött játékosvásárlásra és 3 millió értékben adott el játékost a Transfermarkt adatai szerint.

A kapusposzt gyakorlatilag teljes vérfrissítésen esett át, távozott Verpecz István és Braniszlav Danilovics is. Előbbi esetében senki sem hitte volna, hogy vissza fogják sírni két forduló után olykor bizonytalan játékát, míg Danilovicsot a Puskás Akadémia rendelte vissza, márpedig manapság, ha valakit Pintér Attila szeretne, annak a sorsa eldőlt.

Érkezett a duó helyére Jan Novota és második számú kapusnak Nagy Sándor. Novotával kapcsolatban az első kommunikáció szerint izomcsavarodás "végzett" néhány hétre, majd amikor néhány lelkes szurkoló rávilágított arra, hogy ilyen sérülés nem is létezik, hirtelen részleges combizomszakadás lett a diagnózis.

Következett a kapuban Nagy Sándor, akinek teljesítményét talán az jellemzi legjobban, hogy az új Malianuskasnak nevezik a cívis fővárosban. Ugye emlékszünk még a litván portásra? Ha nem, idézzük fel egyik emlékezetes jelenetét. Hogy Novota mikor állhat ismét harcba, arról persze nemigen szólnak hírek.

A hátvédsorban egyik pillanatról a másikra eltűnt a klub honlapjáról a játékosok közül a tavaly az év játékosának megválasztott Dusan Brkovics. A szerb bekk nem tudott megegyezni a vezetőséggel, így azok után, hogy június végén lejárt a szerződése, a klubnál úgy gondolták, hogy immáron csak a honlap üzemeltetőjének van dolga vele, a sajtósnak nincs. Azóta sem tudjuk, mi van Brkoviccsal. Szintén távozott Osváth Attila, aki Felcsúton képzelte el a jövőjét a Hajdúság helyett.

"Valóban jobb teljesítményre képes középpályásként, hiszen az az eredeti pozíciója. Balhátvéd pozícióba Laczkó Zsoltot szerettem volna, az nem jött össze. Tárgyalásban vagyunk erre a posztra egy játékossal" - nyilatkozta Herczeg András a szezon előtti ankéton Ferenczi Jánossal kapcsolatban. És ki kezdett az elmúlt két meccsen balhátvédként? Hát Ferenczi János. Hiába évek óta hiányposzt a klubnál a balhátvéd, vagy nincs pénz vagy nincs olyan játékos, aki hajlandó lenne aláírni a Lokihoz, hogy betöltsön egy nyilvánvalóan hiányposztot. Addig pedig marad Ferenczi a szélsőbekk, akiről még az edzője is tudja, hogy nem való oda.

A DVSC-ből tehát távozott a hátsó ötös három legbiztosabb pontja, a helyükre azonban nem érkezett semmilyen minőségi játékos.

A középpálya papíron jó nevekből áll, a nemzeti tizenegyben is bemutatkozó Holman Dávid és a korábbi stabil válogatott, Tőzsér Dániel erős duót alkothatna a csapat legfontosabb részén. Ha lenne kedvük focizni. De ha látott már az ember a pályán tötymörgő, lazsáló, nemtörődöm játékosokat, akkor Holman és Tőzsér az. Pedig előbbi játékos a Mezőkövesd elleni vereséget követően még úgy nyilatkozott, maga is értetlenül áll a teljesítménye mögött és javulnia kell. Majd végig kocogta a Haladás elleni találkozót. Az egyetlen pozitívum talán a 23 éves Sós Bence, akitől már az is nagy teljesítmény volt, hogy két hiszti és három színészkedés közben meg mert húzni egy-egy bátor cselt.

A Loki Blog humoros fényképe arról, hogy Holman Dávid és Tőzsér Dániel is megjelentek a debreceni Campus Fesztiválon

Adamo Coulibaly 2013-as távozása óta gyakorlatilag nincs Debrecenben csatár és ez idén sem változott. A gólokért jelenleg a tavaly 26 meccsen 6 gólt szerző Takács Tamás, az NB II-ben 29 meccsen 3 gólig jutó Tisza Tibor, az igen hektikus teljesítményre képes Könyves Norbert, az eddig 173 játékperccel rendelkező Chuka, valamint a 19 éves Bíró Péter a felelősek.

Talán ezen a poszton mutatkozik meg legjobban, mennyire nem akar Szima Gábor pénzt költeni az átigazolásokra. Amelyik csapatban Tisza Tibor kéne legyen a megváltó, ott valóban óriási a baj. Persze ez korábban is úgy működött, hogy vagy érkezik a francia amatőr ligából egy targoncakezelő és véletlenül még kettőt tud is rúgni a labdába, vagy pedig gondok vannak a gólszerzéssel a Cívisvárosban.

Ritka pillanat manapság egy Tisza-gólöröm

És ott van Herczeg András, akivel kapcsolatban nagyon sok jót és nagyon sok rosszat is el lehet mondani. Tény, hogy a Loki sikerkorszaka az ő nevéhez köthető, ahogyan az is, hogy az előző szezonban amikor beszállt, hozta, amit kellett.

Ugyanakkor az általa dirigált utánpótlás-központ nem nevelte ki a következő Dzsudzsák Balázst (de még a következő Balogh Norbertet se...), ráadásul motivációs téren sem tűnik a legjobb megoldásnak.

Szponzor nincs, befektetők nincsenek, bevétel nincs, így a híresen spúr Szima Gábortól aligha várható, hogy befele is lapátoljon némi pénzt a klubba, ha már visszaforgatni nemigen van mit. A csapat telis-tele van motiválatlan, alibiző sztárocskákkal és középszerű idegenlégiósokkal. A türelem pedig 180 perc kilátástalanság után elfogyott, a Loki két kiesés ellen küzdő vetélytársa ellen veszített el hat pontot és most valami olyasmit tudnék elmondani a csapatról, amit a Balmazújváros esetében a szezon előtt: nem látni, hogy melyik két csapatot előzi majd meg az év végén.

És hogy mi a helyzet a fiatalítással, az örök ígéretekkel? Nos, a számok nem hazudnak, ilyesmiről szó sincs.

A Debrecen átlagéletkora a Haladás ellen 27,14 volt, míg a Haladásé 24,7 úgy, hogy Király Gábor 41 éves, Halmosi Péter pedig 37.

A probléma tehát mindenki szeme előtt van, egy patinás, a 21. század legsikeresebb magyar klubja készül atomjaira hullani. Ahogy a Loki Blog fogalmazott, jön a SzimApokalipszis.

És hogy mi mentheti meg leginkább a Debrecent, miben bízhatnak a hajdúsági hívek? Baromi szomorú kimondani, de abban, hogy 2018-ban választások lesznek...

OTP Bank Liga 3. forduló  
  1 x 2
Paks - Debrecen 2.20 3.20 3.20
Haladás - Diósgyőr 2.25 3.20 3.10
Honvéd - Balmazújváros 1.40 4.30 7.30
FTC - Mezőkövesd 1.55 3.80 5.80
Vasas - Puskás Akadémia 1.90 3.40 3.80
Videoton - Újpest 1.60 3.70 5.40
239099