Angol foci

Liverpoolban születhet meg az új sztárcsapat

  • varin

Hiába adta el legnagyobb értékét az Everton, egyelőre nagyon jól erősítenek a liverpooliak.

85 millió euró ellenében távozott az Everton legnagyobb értéke és elsőszámú gólfelelőse, Romelu Lukaku. Normál esetben egy ilyen átigazolás egy Premier League-középcsapatot akár évekre is hazavághatna, ám a liverpooli kékeknél komolyan gondolják azt, hogy a belga támadó eladását követően is versenyképesek maradnak.

Lukaku góljai igen, hozzáállása nem fog hiányozni

Lukakun kívül egyelőre csak Tom Cleverley távozott, ám ő a tavaszi szezont így is a Watfordnál töltötte kölcsönbe, így az érte kapott 10 millió euró szinte ingyen pénz lehet. Ami viszont az érkezők rovatot illeti, irigylésre méltó helyzetben van Ronald Koeman mester, hiszen úgy tűnik, van most pénz a Goodison Parkban, így okosan is el lehet költeni arra, hogy a jövő csapatát megépítsék.

Kezdésnek érkezett Jordan Pickford, akit az angol labdarúgás nagy kapusígéretének tartanak. Bár a 23 éves portás - Jermaine Defoe-val karöltve - kevés volt, hogy benntartsa a Sunderlandet és a 28 millió euró nem is kevés, egyértelműen látható az a tendenciát, hogy egy jó kapusnak már rendesen megkérik az árát, így az összeg nem véletlen. Amellett ráadásul, hogy posztján kimagaslik a Premier League mezőnyéből, jól bánik lábbal is a labdával, ami már kiemelkedően fontos tulajdonság a mai kapusoknál.

Ha fiatal ígéret, akkor nyugodtan beállíthatjuk a sorba Micheal Keane-t is, akivel kapcsolatban talán már Manchesterben is verik a fejüket, hogy szinte aprópénzért, 2,5 millió fontért elküldték a Burnley-be. Keane értéke azóta tízszeresére nőtt és már az angol válogatottban is bemutatkozott. Szintén nagyon sokat várnak tőle az angolok, az Everton pedig abból a szempontból a legjobb választás, hogy biztosan megkapja az elegendő játékidőt, ráadásul a nemzetközi hadszíntéren is megmutathatja magát.

Az Európa Liga-döntős Ajax egyik alapembere, Davy Klaassen is Észak-Angliában képzelte el a jövőjét, az amszterdami gárda csapatkapitányaként pedig tavaly fényes sikereket ért el amellett, hogy egyénileg is kitűnő teljesítményt nyújtott. Természetesen az Eredivisie-ben jól teljesíteni és a Premier League-ből kitűnni két különböző dolog (gondoljunk csak Vincent Janssen példájára), de miért is ne lehetne Klaassen a következő Luis Suárez? Csak éppen Liverpool másik felében.

A következő szezonban ugyan még az Anderlechtnél szerepel majd kölcsönben, de Henry Onyekuru nevét is megjegyezhetjük, a nigériai szélsőt ugyanis a fél Premier League magának akarta, ám végül Liverpoolban kötött ki.

Fotó: Naijaloaded

Ott van aztán két igen jól csengő név, Wayne Rooney és Sandro Ramírez. A Manchesterből megszerzett nagy öregnél persze rendkívül bizonytalan, hogy melyik arcát mutatja majd. Vélhetően a motivációjával nem lesz gond, hiszen vissza szeretné magát lopni a liverpooli szívekbe, ám ő már évek óta nem futballozik azon a magas szinten, amely elvárható lenne. Tipikusan az a kategória, aki vagy óriásit szól vagy hatalmas bukta lesz. Mindez persze heti 150 ezer fontért.

Sandro neve is hosszú évek óta ott lehet a köztudatban, a Barcelona játékosaként azonban nem sikerült komoly dolgokat letennie az asztalra - ez persze nem is csoda egy Messi-Neymar-Suárez tengely közepette.

A 22 éves játékos az előző évet Málagán töltötte, ahol 31 meccsen 16 gólt lőtt és 5 gólpasszt adott, ami messze túlszárnyalta az elvárásokat. Mindezek fényében igazi bravúr, hogy mindössze hatmillió eurót fizetett érte Koeman.

Ezen a szinten ez az összeg gyakorlatilag aprópénz, ám ha képes olyan jó teljesítménnyel előrukkolni a spanyol támadó, mint a Málagánál, akkor az év egyik nagy fogása lehet.

Hamarosan pedig a mostani remek átigazolási szezon megkoronázása következhet, a Toffees ugyanis komolyan tárgyal a Swansea izlandi sztárjával, Gylfi Sigurdssonnal. A szándék a játékos és az Everton részéről is egyértelmű, már csak a vételár kérdéses, jelenleg 40 millió font környékén mozog az összeg, ám a Hattyúk 50 millió alatt nem engedik el az irányítót.

Ronald Koeman rendkívül okosan és taktikusan építi csapatát. Nem kapkodva veszi a játékosokat, mégis idejében elkölti a Lukakuért kapott busás összeget, méghozzá tehetséges angol futballistákra. Ami ráadásul talán még ennél is fontosabb, hogy úgy tűnik, a holland mester vágya egy szerethető, fiatalos csapat összeállítása, amely még ha nem is feltétlenül idén, de két-három éven belül komoly tényező lehet a Premier League-ben.

Úgy tűnik tehát, hogy lassan a liverpooli vörösöknek nem csak a városon kívül, hanem azon belül is keresniük kell azokat a csapatokat, amelyek komolyan borsot törhetnek az orruk alá.

A   gyelőre nem kínál oddsot az angol bajnoki címre, ám külföldön igen komoly haszon reményében fogadhatunk az Evertonra. 81-szeres szorzójukkal a hetedik legesélyesebbek az aranyéremre, előttük a Liverpool áll 13-szoros oddsszal.

Melyik csapat nyeri a Premier League-et?
Manchester City 2.87
Manchester United 4.33
Chelsea 4.50
Tottenham 10.00
Arsenal 12.00
Liverpool 13.00
Everton 81.00