E-sport

Új szakosztályt indít a Diósgyőr

megosztom

Az MTK után a DVTK is e-sport szakosztállyal bővíti a klubot.

Bár Magyaroszágon egyelőre még viszonylag szűk réteg számára ismert ez a sportág, határainkon túl már hatalmas tömegek, teltházas stadionokban figyelik a játékosok kattintásait. A mérkőzések élő közvetítései nem ritkán több tízezres közönséget vonzanak, a videómegosztó portálokon sokmilliós nézettséget érnek el a játékosok által feltöltött videók, és egyes országokban pedig már külön sportlétesítményeket építenek ennek a szenvedélynek hódolva.

A legjobb versenyzők – más versenysportokhoz hasonlóan – jelentős pénzdíjakért is versenyeznek (amelyek akár a wimbledoni tenisz grand slam díjazását is meghaladhatják), sőt néhány éve már profi ügynökségek képviselik a kiemelkedő játékosokat is. A hatharom.com már közel egy éve foglalkozik az e-sporttal, a jelentősebb versenyek előtt rendszeresen találkozhattok oldalunkon beharangozókkal is tippekkel egyaránt.

Az elektronikus sport (röviden e-sport) résztvevői professzionális módon, versenyszerűen foglalkoznak az egyes videojátékokkal, ebből fakadóan a játékos megjelölés mellett e-sportolóknak is nevezik őket. Az e-sportban versenyzőknek – hasonlóan például a sakkhoz -, a komoly szellemi igénybevétel mellett fizikailag is felkészültnek kell lenniük.

Az e-sport fejlődését egyre többen ismerik fel itthon is, nemrégiben számoltunk be róla, hogy az MTK külön szakosztályt hozott létre a sportág kedvelőinek, és a fővárosiak mellé most csatlakozik a DVTK is.

"Innovatív sportklubként fontos számunkra, hogy a hagyományos értelemben vett sportolási, versenyeztetési lehetőségek mellett teret biztosítsunk az olyan új kezdeményezéseknek és platformoknak, amelyek a társadalom egyre szélesebb rétege számára elérhetőek. Azt gondoljuk, az e-sport is ilyen" - idézi a dvtk.eu Szabó Tamást, a DVTK ügyvezetőjét. "Sok külföldi példa támasztja alá, hogy ez a tevékenység ma már messze nem pusztán szórakozás, létezik ugyanis az a szintje, amely már egyértelműen sportnak, élsport minősül. A DVTK számára pedig, mint az online jelenlétet tekintve egyik vezető hazai sportklub számára fontos az e-sport mellé állni.

A szakág jellegéből fakadóan az e-sport az internet révén a távolból is építheti, erősítheti a piros-fehér szimpatizánsok közösségét, ami regionális klubként kiemelten fontos számunkra. Külön öröm, hogy az új szakosztály szakmai irányítójának azt a Telegdy Zoltánt sikerült megnyernünk, aki közel két évtizede mozgatórúgója a miskolci számítógépes- és videójátékos közösségnek".

"A DVTK döntése nagy lehetőség a Magyar E-Sport mozgalom számára. A köztudatban egyre többen elismerik a professzionális számítógépes játékokat sporttevékenységnek, a játékosokat pedig mentális felkészültségük alapján is sportolóknak, mégis - ahhoz, hogy a magyar sportélet is elfogadja - hiányzott egy ilyen nagynevű és múltú sportklub támogatása" - mondta el Telegdy Zoltán, a DVTK e-sport szakosztályának szakmai vezetője.

megosztom