Úszás

Hosszú Katinka saját szervezetet alapított

megosztom

Neves úszók csatlakoztak a szervezethez, amelynek célja, hogy a FINA egyenrangúként kezelje őket.

Hosszú Katinka kedden reggel saját Facebook-oldalán tudatta a nagyérdeművel, az elmúlt napok viszontagságai miatt saját szervezetet alapít 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok közreműködésével. A Global Association of Professional Swimmers szervezet célja, hogy közösen képviselje a versenyzők érdekeit és elmondhassák véleményüket a FINA vezetőinek is.

Fotó: Facebook

Mint ismert, Hosszú Katinka korábban nyílt levélben kritizálta az úszószövetséget a Világkupa új lebonyolítása és az átláthatatlan finanszírozás kapcsán.

Hosszú Katinka posztját az új szövetségről változtatás nélkül közöljük.

"Kedves Úszótársaim!

Két hét alatt a sportban nemhogy versenyek, pályafutások sorsa dől el. Rióban az olimpián ennek fele is elég volt az összes úszóverseny megrendezéséhez, így lesz ez nemsokára a budapesti vb-n is, és még a négy nyert meccsig tartó bajnoki döntők is általában rövidebb idő alatt érnek véget.

Az elmúlt két hétben megtanultam, ennyi idő alatt a versenyek, a pályafutások mellett egy egész sportág is új irányt vehet. Bár reménykedtem benne, hogy legutóbbi, nektek címzett levelem sokak számára gondolatébresztő lesz majd, de arra még én sem számítottam, ami történt. Nem arra gondolok, hogy a sajtó ennyire felkapja a témát, hogy olyanok tesznek fel kérdéseket a sportág problémáiról, akiknek ez eddig eszükbe sem jutott volna, hanem arra, ahogy ti, úszók, világszerte megmozdultatok.

Fotó: 24.hu

Ahogy gondoltam, az úszósport gondjaival rengetegen tisztában vagyunk. Sok mindenről ugyanúgy gondolkodunk, és bizonyos problémákra ugyanabban látjuk a megoldást is.

És bár eddig nem emeltük fel a hangunkat, mégis a legtöbben közülünk nem csak megszólalni hajlandóak, de tenni is készek az úszósport megreformálásáért, akár saját érdekeik háttérbe szorítása árán is. Hogy ez a tettrekészség nemzetiségtől, nyelvtől, időzónától, kultúrától független.

Végtelenül büszkék vagyunk rá, hogy ma bejelenthetjük: több mint 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége a GAPS (Global Association of Professional Swimmers), amelyben az első pillanattól kezdve minden egyes kontinens képviselteti magát.

Célunk, hogy mindenkiről halljunk és még többen legyünk. A GAPS lehetővé fogja tenni számunkra, hogy közösen képviseljük érdekeinket a saját sportágunkban, rálátásunk legyen arra, mi történik ma az úszósporttal, és hatásunk arra, mi lesz vele a jövőben.

Joggal várjuk el, hogy a FINA vezetői mostantól egyenrangú félként tekintenek majd ránk, tárgyalóasztalhoz ülnek velünk, és minden fontos szakmai döntés előtt lehetőséget kapunk, hogy elmondjuk, mi a profi úszók véleménye, mi a MI véleményünk.

Fotó: 24.hu

A http://swimmingprofessionals.org oldalon csatlakozhattok hozzánk, hogy mindenki véleményét megismerhessük, és amikor eljön az ideje, együtt, egységben képviselhessük az úszók érdekeit.

Hosszú idő után most végre megszólalhatunk, és meg is kell szólalnunk, mert az úszás mi vagyunk."

A kezdeményezéshez már harminc profi úszó csatlakozott, köztük olyan nagy nevek, olimpiai bajnokok, mint Adam Peaty, Sarah Sjöström, Hagino Koszuke vagy az ausztrál testvérpár, Bronte és Cate Campbell.

A Világkupa-sorozatra egyelőre nem kínál szorzót a , amint ez megváltozik, azonnal beszámolunk róla.

megosztom