Wimbledon

Legyőzhető-e Roger Federer?

Július 3-án, hétfőn Wimbledonban kezdetét veszi a szezon harmadik Grand Slam-viadala, az angol nyílt teniszbajnokság, a hétszeres győztes svájci legenda pedig favoritként várja a tornát.

Egyedüli királya lehet a tenisz szentélyének Roger Federer, ha nyolcadik alkalommal is sikerül elhódítania a trófeát. Jelenleg ugyanis a hét wimbledoni győzelmével Pete Sampras társaságában holtversenyben áll csak az élen. 

Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a svájci géniusz idei teljesítményéről. Zseniális tenisszel nyert Melbourne-ben, Indian Wellsben és Miamiben, majd a salakszezon kihagyása után szokás szerint Halléban sem talált legyőzőre. 

Ez lendületet és magabiztosságot ad, visszajelzés, hogy a testem jó állapotban van, mentálisan pedig újra friss vagyok.

- mondta Federer a kilencedik Gerry Weber Open győzelmét követően. Németországban szettveszteség nélkül gázolt át a mezőnyön, pedig mind az öt mérkőzésén jó füves pályás játékossal találkozott. Ezzel tovább erősítette azt a tényt, hogy ő az a játékos, akit le kell győznie annak, aki 2017-ben wimbledoni bajnok szeretne lenni. 

Federernek a sorsolást követően felemás érzései lehettek, a világelső Andy Murrayt, a szintén újjászülető Rafa Nadalt és a mindig veszélyes Stan Wawrinkát elkerülte, ugyanakkor a háromszoros bajnok Novak Djokovicsot nem. Viszont talán ez a jobbik forgatókönyv, miután a szerb klasszis jó ideje már csak keresi a formáját. Ráadásul az sem biztos, hogy az elődöntőben összefutnak, Djokovicsnak ugyanis meglehetősen kemény sorsolás jutott.

A harmadik fordulóban találkozhat Juan Martín del Potróval, akivel rendre nagy csatákat játszik, a 2013-as wimbledoni elődöntőjük is emlékezetes meccset hozott. Ha "Tandil tornyán" átrágja magát, akkor belefuthat Gael Monfilsba vagy Feli Lopezbe, utána pedig még Federer előtt jöhet Dominic Thiem, esetleg Tomás Berdych. Nem egy leányálom ez az út, igaz, egy-két meglepetéssel akár könnyűvé is válhat. 

Ami Federer útját illeti, kellemetlenkedőkből bőven juthat neki. Már a nyitókörben Alekszandr Dolgopolov sem lesz sétagalopp, utána Mischa Zverev vagy Bernard Tomic okozhat kellemetlen pillanatokat, a nyolcaddöntőben Grigor Dimitrov sem számítana könnyű ellenfélnek. A negyeddöntőben papírforma szerint azzal a Milos Raoniccal kellene találkoznia, akitől tavaly kikapott az elődöntőben, viszont a hórihorgas kanadai idei formáját elnézve túlságosan nem kell tőle félnie a svájcinak. Nagy pénzt nem is tennénk Raonicra, abban a negyedben Alexander Zverev simán bekavarhat. 

A felső ág sokkal nyitottabb küzdelmet ígér. A világelső Andy Murraynek pokolian nehéz dolga lesz, ha meg akarja védeni a címét. Federert elkerülte, viszont szinte minden körben jöhet egy olyan ellenfél, aki ellen vért kell majd izzadnia. A jelenlegi formájában és állapotában nem biztos, hogy a hazai pálya elegendő lesz. Akár már a negyedik körben egy Nick Kyrgiosba beletörhet a bicskája, ha az ausztrál komolyan veszi a tornát. 

Érdekes kérdés, hogy Wawrinka mire lesz képes, ugyanis hiába van hatékony tenisze fűre, valahogyan Wimbledon mégse az ő felségterülete. Kifejezetten gyenge mutatóval bír Londonban, ugyanakkor ezúttal plusz motivációt adhat neki, hogy a karrier Grand Slamért játszhat. A Roland Garros előtt írtunk arról, hogy Stan esetében félre kell tenni, hogy mit művelt a felkészülési tornákon. Most sincs sok jelentősége annak, hogy Queen's-ben rögtön az első körben kikapott, Wimbledonban vélhetően teljesen más arcát mutatja majd.

Negyeddöntőnél tovább még nem tudott jutni, de, hogy komoly célkitűzése a füves GS behúzása, azt jól bizonyítja, hogy csatlakozott az edzői stábjához Paul Annacone, aki korábban Federerrel és Samprasszel is együtt dolgozott. 

Nincs nehéz sorsolása Wawrinkának, a negyedében az a Jo-Wilfried Tsonga a legnagyobb név, aki a folyamatos sérülései miatt nem tud megfelelő formába kerülni. 

Ami a felső ág másik dekádját illeti, ott aztán bármi megeshet. Nadal az egyik esélyes, sok szakíró úgy véli, hogy a mallorcai a végső címre is nagyon komoly favorit. Az biztos, hogy a salakszezonban nem csak a salaktudása emelkedett ki, de a szervája is végig rettentően hatékonyan működött. Ha megtalálja az ideális játékát, akkor füvön sem lesz egyszerű őt megfogni, de azért még mindig ezen a borításon a legsebezhetőbb. Ugyanakkor minden adott, hogy szépen felvegye a ritmust, igazán klasszis játékossal a negyeddöntőben találkozhat. 

Már amennyiben Marin Cilic vagy Kei Nisikori sikerrel vívja meg a meccseit. A japán nem olyan nagy spíler füvön, ráadásul ismét sérüléssel bajlódik, így a horvát számára nyitott az út a legjobb nyolc közé. Cilic könnyedén lehet a felső ág meglepetésembere, mindig is kiváló füves pályás játékosnak számított, az elmúlt három esztendőben pedig rendre hozta magát Wimbledonban. Kétszer Djokovics, egyszer pedig Federer állította meg, de kétszer is csak döntő szettben adta meg magát. Meggyőző volt a felvezető tornákon is, szóval nem kérdés, hogy számolni kell vele. 

Ki lesz Wimbledon bajnoka 2017-ben?
   
Roger Federer 2.80
Rafa Nadal 4.90
Andy Murray 5.25
Novak Djokovics 6.00
Milos Raonic 15.00
Marin Cilic 15.25