Vízilabda

Jövő héten derül ki, milyen csapattal megyünk a vb-re

Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai bajnok szerbekkel közös, jövő keddi és szerdai, kecskeméti edzőtáborozás után jelöli ki azt a 13 játékost, aki képviselheti Magyarországot a júliusi budapesti vizes világbajnokságon.

A szakember a Magyar Vízilabda Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: jelenleg 18 tagú kerettel dolgozik, még két-három kérdőjel van benne, de már érzi, hogy milyen szempontok alapján fog dönteni. Hozzátette: a kijelölt 13 játékossal vesz majd részt a BVSC Laky Károly Sportuszodájában jövő péntektől vasárnapig sorra kerülő BENU Kupán, amely a válogatott utolsó felkészülési tornája lesz a vb előtt.

A kapitány a vb-felkészülés eddigi szakaszát, így a spanyolországi edzőtábort és a múlt heti, athéni Szamarcidisz Kupát is hasznosnak ítélte. Mint mondta, a zónavédekezéssel elégedett volt, az emberhátrányos védekezéssel azonban már kevésbé, ezért a hét elején többek között ezt gyakoroltatta. 

MTI Fotó: Kovács Tamás

Märcz Tamás a világbajnokság szempontjából kiemelten fontosnak nevezte a jövő heti, szerbekkel közös kétkapuzásokat. Az olimpiai aranyérmes ellen ugyanis szerinte kiválóan fel tudja mérni csapata erejét és versenyhelyzetben is ki tudják próbálni a játékosokkal, amit az edzéseken gyakorolnak. 

A magyar válogatott azután, a jövő hétvégi BENU Kupán Kanadával, Németországgal majd Romániával mérkőzik meg a Szőnyi úti uszodában.

A sajtóeseményen Varga Dénes csapatkapitány arról beszélt, hogy a végleges vb-keretbe kerülésért folyó harc "úgy zajlik, ahogyan kell". Mindenki igyekszik kidomborítani a saját erényeit, és ebből egy egészséges rivalizálás jön létre - mondta. Hozzátette: azért megkönnyebbülnek majd, amikor eldől, hogy ki lesz tagja a vb-keretnek, onnantól kezdve tudnak majd a játékosok igazi csapatként funkcionálni.

A jövő heti BENU Kupa mérkőzéseiről a hatharom.com beharangozókkal jelentkezik majd!

Varga a világbajnokságon óriási érdeklődésre számít és fontosnak tartja, hogy a válogatottnak a közönség biztatása inkább lökést adjon, mintsem visszavesse. 

Gór-Nagy Miklós az MTI-nek azt mondta, a Märcz-féle csapat annyiban lesz más, mint a korábbiak, hogy az új kapitány nagy teret ad a kreativitásnak.  "Természetesen vannak bizonyos keretek, de ezekből a pillanatnyi helyzettől függően ki lehet lépni" - fogalmazott az OSC játékosa, aki még a szövetségi kapitány rendkívül pozitív személyiségét emelte ki.

Nagy Viktor, a Szolnok világbajnok és BL-győztes hálóőre arra a kérdésre, hogy a 2013-as világbajnoki siker idején látott vagy a riói olimpián mutatott formáját hozza-e majd a budapesti vb-n, azt felelte, a kapus teljesítménye nagyban függ a csapat taktikájától és a védekező játékosoktól. "Ha ezek fekszenek a kapusnak, az nagyban tudja segíteni a teljesítményét" - fogalmazott.

A BENU Kupa programja:
július 7., péntek:
Németország-Románia 16.30
Magyarország-Kanada 18.30
július 8., szombat:
Kanada-Románia 18.00
Magyarország-Németország 20.00
július 9., vasárnap:
Kanada-Németország 10.00
Magyarország-Románia 11.45
Ki nyeri a férfi vízilabda-világbajnokságot? -    
Szerbia 1.70 Magyarország 5.00
Horvátország 7.00 Olaszország 8.50
Görögország 13.00 Montenegró 15.00
Spanyolország 20.00 USA 40.00
Ausztrália 80.00 Oroszország 100.00
Kanada 200.00 Brazília 200.00
Franciaország 500.00 Japán 500.00
Kazahsztán 500.00 Dél-Afrika 800.00