Forma-1

Ricciardo lett a nevető harmadik az őrült Azeri Nagydíjon

Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája nyerte a vasárnapi, kaotikus Forma-1-es Azeri Nagydíjat, amelyen a világbajnoki pontversenyben vezető Sebastian Vettel (Ferrari) negyedik, legnagyobb riválisa, Lewis Hamilton (Mercedes) pedig ötödik lett.

A 27 éves Ricciardónak ez volt az idei első, pályafutása során pedig az ötödik futamgyőzelme. Mögötte Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője végzett a második, a Williams kanadai újonca, Lance Stroll pedig a harmadik helyen.

Stroll ezzel rekorder lett, 18 évesen és 239 naposan mostantól ő a Forma-1 történetének valaha volt legfiatalabb dobogós helyezettje.

A bakui versenyt egyszer félbe kellett szakítani, a biztonsági autó pedig négyszer hajtott a pályára a futam során. Vettel előnye 12-ről 14 pontra nőtt Hamiltonnal szemben a vb-pontverseny élén.

Hamilton a pole pozícióból tökéletesen jött el a rajttól, az első kanyarban magabiztosan megtartotta a vezető helyet. Mögötte csapattársa, Bottas igyekezett tartani a második helyet, ám az egyik kanyarban ütközött az őt támadó Kimi Räikkönennel (Ferrari), és mivel mindkettejük autója megsérült, hátrébb csúsztak a mezőnyben. Bottasnak le kellett cserélnie az autóján az első vezetőszárnyat, és csak körhátrányban tudott visszatérni a pályára, míg Räikkönen az ötödik helyre esett vissza.

Az ötödik körben Hamilton, Vettel, Sergio Perez (Force India) volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje, a 12. körben pedig a versenybíróság a pályára küldte a biztonsági autót, mert Danyiil Kvjat (Toro Rosso) autója balesetveszélyes helyen állt meg. A Safety Car-periódus elején a teljes mezőny letudta az első kerékcseréjét. 

A biztonsági autó a 16. körben kiállt a boxba, de fél kör sem telt el, s újra be kellett hajtania a pályára, mert az újraindításkor Räikkönen autójáról a sérült első szárny darabjai lehullottak a célegyenesben.

A biztonsági autó a következő alkalommal a 20. kör elején engedte el a mezőnyt, de megint nem sokáig pihenhetett: a második helyért csatázó Vettel, Felipe Massa (Williams), Perez trióra megérkezett utóbbi csapattársa, Esteban Ocon, aki pechére épp márkatársának ütközött neki a küzdelem hevében.

A Safety Car újra a pályára hajtott a törmelékek eltakarításának idejére, Fernando Alonso (McLaren) viszont a 22. körben rádión jelezte, a pályán túl sok a törmelék ahhoz, hogy versenyezni lehessen rajta, ezért röviddel ezután piros zászlóval félbeszakították a futamot.

A mezőny nagyjából 20 percet töltött a boxban, majd folytatta a viadalt. Az élen Hamilton haladt, mögötte Vettel és Ricciardo száguldott a második és harmadik helyen.

Hamiltonnak valamivel később be kellett mennie a boxba, mert az ülése feletti nyakvédője meglazult, ez balesetveszélyessé tette a folytatást. Közben Vettel kapott egy boxban letöltendő 10 másodperces büntetést, mert az egyik biztonsági autós periódus alatt belecsúszott hátulról a hirtelen lefékező Hamilton autójába, majd riválisa mellé hajtott és oldalról is meglökte.

A vezetést Ricciardo vette át, a második helyen Stroll, a harmadikon Magnussen hajtott ekkor, Hamilton nyolcadik volt, egy másodperccel lemaradva Vetteltől. Tizenegy körrel a leintés előtt a remekül felzárkózó Bottas már harmadik volt, s üldözőbe vette Strollt.

Ricciardo győzelmét a hajrában már semmi nem veszélyeztette, az újonc Stroll pedig kiváló versenyzésének köszönhetően állhatott fel a dobogóra, igaz, néhány méterrel a célvonal előtt a körhátrányból visszakapaszkodó Bottas még megelőzte.

Aki megérezte, hogy Ricciardo jön ki győztesen a bakui káoszból, az 68-szoros pénzt kaszálhatott a   -n.

A vb két hét múlva az Osztrák Nagydíjjal folytatódik.

Végeredmény, Azeri Nagydíj (51 kör, 306,049 km, a pontszerzők):
1. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 2:03:55.570 óra
 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 3.904 másodperc hátrány
 3. Lance Stroll (kanadai, Williams) 4.009 mp h.
 4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 5.976 mp h.
 5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 6.188 mp h.
 6. Esteban Ocon (francia, Force India) 30.298 mp h.
 7. Kevin Magnussen (dán, Haas) 41.753 mp h.
 8. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 49.400 mp h.
 9. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 59.551 mp h.
10. Pascal Wehrlein (német, Sauber) 1:29.093 perc h.

A vb-pontversenyek állása 8 futam után (még 12 van hátra), pilóták:
1. Vettel 153 pont
2. Hamilton 139
3. Bottas 111
4. Ricciardo 92
5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 72
6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 45
7. Sergio Pérez (mexikói, Force India) 44
8. Ocon 35
9. Sainz 29
10. Felipe Massa (brazil, Williams) 20
11. Nico Hülkenberg (német, Renault) 18
12. Stroll 17
13. Magnussen 11
14. Romain Grosjean (francia, Haas) 10
15. Wehrlein 5
16. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 4
17. Alonso 2

Csapatok:
1. Mercedes 250 pont
2. Ferrari 226
3. Red Bull 137
4. Force India 79
5. Williams 37
6. Toro Rosso 33
7. Haas 21
8. Renault 18
9. Sauber 5
10. McLaren 2