Nemzetközi foci

A videóbíró javít majd a focin, de hibátlan biztosan nem lesz

  • varin

A Konföderációs Kupán is meggyőződhetünk majd arról, hogy a videóbíró segíti-e a labdarúgást vagy sem.

"Egyelőre még nem tökéletes, de ahhoz elég jó, hogy elkerülhető legyen néhány mérkőzést befolyásoló hiba. Segít a fogadási csalásokat is megelőzni, de még fejlesztést igényel" - foglalta össze tapasztalatait a videóbíróval kapcsolatosan Massimo Busacca, a FIFA svájci játékvezetője a Konföderációs Kupát megelőzően.

Ugyan a szombaton kezdődő viadalon már élesben használják majd a technológiát, a 2018-as világbajnokságig a tökéletesítés zajlik. A videóbíró segítségével a büntetőket, a gólokat, a piros lapokat és egyéb fontos momentumokat lehet majd visszanézni.

"Sajnos a hibázási lehetőséget lehetetlen lesz kizárni majd a futballból, mert az emberi tényező mindig jelen lesz. Csupán a hibák számát lehet majd még tovább csökkenteni" - mondta a sípmester.

Hogy a videóbírónak még bőségesen akadnak hibái, azt a nemrég véget ért U20-as vb-n mindenki láthatta. Az Olaszország-Zambia mérkőzés 40. percében ugyanis a játékvezető előbb tévesen a tizenegyespontra mutatott egy afrikai kontrát követően, majd miután rászóltak a fülére, döntését megmásítva szabadrúgást ítélt, ám az olaszok így is emberhátrányba kerültek, csak nem a kapust, hanem a hátvédet állította ki az ecuadori játékvezető.

Szintén fontos újítás lehet, hogy a játékvezetők ettől a tornától kezdve sokkal kevésbé tolerálják majd az időhúzást, valamint a gólöröm elnyújtása is extra perceket jelenthet a mérkőzés végi hosszabbításban.

A bíróknak például ki lett adva, hogy mostantól emlékeztessék, majd büntessék a kapusokat, ha megszegik azt a szabályt, mely szerint hat másodpercnél tovább tartják maguknál a labdát.

"A nézők futballt akarnak látni, izgalmakat, nem időhúzást" - emlékeztetett a legfontosabbra Marco van Basten, aki példaként a fent említett Olaszország-Zambia meccset hozta fel, amelyen előfordult, hogy az olasz kapus 21 másodperc után hozta csak játékba a labdát.

A Konföderációs Kupa szombat délután kezdődik, a favorit pedig a világbajnok német csapat. Draxlerék sikerére a    3.25-szörös szorzót kínál.