Magyar válogatott

Mindenkinek jár egy második esély! Vagy mégsem?

Az MLSZ csütörtöki döntésének értelmében Bernd Storck maradt a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A szurkolókat megosztja a német szakember kvázi felmentése.

"Az elnökség úgy döntött, ad egy második esélyt Storcknak" - ezt nyilatkozta Csányi Sándor MLSZ-elnök csütörtök este adott interjújában, amelyet közvetlenül a szövetség elnökségének ülése után adott a köztévé sportcsatornájának. Bernd Storck "túlélte" az andorrai szégyent és folytathatja a megkezdett munkát, ám a német szakember pozícióban tartása igencsak megosztja a közvéleményt.

A közösségi médiában és a sportoldalak kommentszekcióiban forrnak az indulatok, mi pedig ennek apropójában arra teszünk kísérletet, hogy összeszedjük melyek azok főbb csapásvonalak, amelyek a szurkolói véleménycunamikat jellemzik. 

Storck megúszta az andorrai pofont / mlsz.hu


"Egy ekkora szégyen után a kapitánynak magától kellett volna felállnia"

A világranglista 186. helyén álló Andorra elleni vereség a magyar futballválogatott történetének talán legkínosabb pillanata volt. Értünk már el ciki eredményeket miniállamok ellen korábban is, de a félamatőr pireneusi alakulat elleni zakó mindössze egy évvel a sikeresnek aposztrofált Eb-szereplést követően vágott minket gyomron

A mutatott játék képe, a keretbe beválogatott játékosok minősége valamint az elmúlt hónapok pocsék formája után logikus lépésnek tűnt, hogy Storck magától álljon fel a kispadról, ám az 54 éves tréner nem mondott le. Emiatt rengeteg támadás érte, különösen éles tüskéket kapott magyar kollégáitól, ám mint utólag kiderült, Storck a meccs után felajánlotta lemondását Csányi Sándornak, aki azonban arra kérte, hogy várja meg az elnökség határozatát és addig a felajánlásról ne beszéljen senkinek.

Csányi ezzel csak olajat öntött a tűzre, mert az világos, hogy időt szeretett volna nyerni, csakhogy közben a szövetségi kapitány amúgy is megtépázott renoméját tiporta még inkább a földbe.

Vagyis Storck tudta mit kíván a tisztesség, a drukkerek és a honi szakma mégis a gerincességét kérte számon rajta.

A kapitány beszámolóját végül csütörtökön hallgatta meg az MLSZ, majd a több, mint háromórás ülés után megerősítette pozíciójában.

 

"Egy magyar edzőt már menesztettek volna"

Az Andorra elleni vereség arra jó volt, hogy az utóbbi időben háttérbe szoruló magyar edzőzsenik újra hallathassák hangjukat. Bukott trénerek és szerény sikereket elérő szakmabeliek egész sora állt ki újfent a magyar edzői társadalom mellett, a jól ismert "ezt egy magyar edző is tudja" frázist hangoztatva. Csank Jánostól kezdve Détári Lajoson át azt is elmondták az érintettek, hogy egy ilyen pofon után magyar edzőnek nem lett volna maradása - és ebben van is valami.

Pintér Attilát első vesztes tétmérkőzése után felállította az MLSZ, pedig az északírektől a hajrában elbukott hazai vereség az andorrai szégyentől fényévekre van.

Akkoriban Észak-Írország bőven a 100-on kívül volt a világranglistán és előzetesen 4-6 ponttal számoltunk az ellene megvívott két selejtezőn. A budapesti 1-2 hatalmas csalódás volt, bár utólag átértékeli a helyzetet, hogy Laffertyék megnyerték a csoportot, az Eb-n a nyolcaddöntőig jutottak, a mostani vb-selejtezőben pedig Németország mögött pótselejtezőt érő második helyen tanyáznak.

Az MLSZ viszont akkor nem kockáztatott nagyot Pintér kirúgásával, hiszen tízből kilenc szurkoló már azt sem értette, hogyan kerülhetett a nemzeti csapat élére, a menesztését pedig megváltásként élte meg. Storck esetében ennél árnyaltabb volt a kép, mert bár az Eb után még istenként tisztelt német népszerűsége mostanra igencsak megkopott, a drukkerek egy jelentős része továbbra is őt látta volna szívesen a kispadon. Végül a német megtarthatta pozícióját, de a döntéssel az MLSZ komoly kockázatot vállalt.

 

"Kapja a milliókat, eredmények nélkül, az Eb-szereplés meg amúgy is Dárdai érdeme "

A Storck-ellenes vélemények egyik sarkalatos pontja a német szakember fizetése. Sajtóhírek szerint az egykori dortmundi védő évente több mint 1 millió eurót keres az MLSZ-nél, ebben a kapitány poszt mellett benne van a sportigazgatói pozíciója is. A valóban zsíros apanázs nagyon sokaknak szúrja a szemét, ráadásul sokan vannak azon az állásponton is, hogy ennyi pénzből már egy valódi világsztárt is meg lehetne nyerni a válogatott kispadjára. (Ez utóbbival azért lehet vitatkozni, nem túl reális azt gondolni, hogy egy Guus Hiddink vagy egy Dick Advocaat ennyi pénzért elvállalná ezt a munkát).

Hallani és olvasni olyan véleményeket is, melyek szerint az MLSZ csak azért nem tette lapátra Storckot, mert túl nagy lelépési pénzt kellett volna neki fizetnie, azonban ezt Csányi Sándor cáfolta, az MLSZ-elnök elmondása szerint 25 millió magyar forintba került volna Storck felállítása.

Storckot 2015 márciusában nevezték ki előbb sportigazgatónak, majd még abban az évben július 20-án megbízták a szövetségi kapitányi teendők ellátásával is. Irányításával a nemzeti együttes előbb kijutott a tavaly nyári Európa-bajnokságra, ahol a nyolcaddöntőben búcsúzott. Az őszi világbajnoki selejtezőmérkőzések már nem sikerültek jól, hat forduló után hét ponttal állunk a B csoportban, reális esélyünk nincs kijutni a 2018-as vb-re.

Eb-nyolcaddöntő ide vagy oda, a Storck-varázslat már tavaly ősszel elillanni látszott és már akkor felerősödtek azok a hangok, amelyek Dárdai Pál érdemeit harsogták. A Herthánál lassan világsztár edzővé avanzsáló Dárdai sikeres szerepvállalása valóban megkérdőjelezhetetlen, hiszen irányítása alatt a válogatott kihozta magából a maximumot, ami nem csak egy "szerethető csapat" formájában, hanem eredményekben is megmutatkozott. Bár Dárdai utolsó válogatott meccse és az Eb között több, mint egy év telt el, rengetegen úgy érzik, hogy Storck csak meglovagolta Dárdai által keltett hullámokat és amikor azok elcsendesedtek, a válogatott visszasüllyedt a korábban tapasztalt mélységekbe.

Ha beállna, lehet jobban járnánk / mlsz (archív)


"Mindegy milyen kerettel voltunk, Andorrát vernünk kellett volna"

Az Andorra elleni meccset Storck elszúrta. Leginkább ott hibázott, hogy túlságosan is hitt a játékosok képességeiben, emiatt pedig úgy gondolta, hogy gesztust gyakorolhat néhány hazai klubnak és idegenlégiósnak, úgy számolt egy B vagy C keret is meg tudja oldani a feladatot.  A vb-szereplés már úgyis elúszott, kiváló alkalom ez a kísérletezésre, csakhogy ismét bebizonyosodott, hogy Magyarország nem Németország, és már senki ellen nem mehetünk biztosra.

A magyar válogatottat bundavád is érte, amelyet azonban az állami fogadóiroda cáfolt.
Az andorrai győzelem egyébként 22-szeres pénzt fizetett a   -n.

Storck alapgondolata egyébként reálisnak tűnt,hiszen papíron egy NB I-es ligaválogatottnak is ütnie kellene egy Andorra-szintű csapatot, de kiegészülve az olasz, a francia és a német bajnokságban játszókkal, már pláne nem lehet(ne) kérdés a győzelem.

Az andorrai vereség jó tanulópénz volt a szakmai stábnak, hiszen világossá vált, hogy szűkek a merítési lehetőségeink, nemzetközi tétmérkőzésen nagyjából 12-15 emberre számíthatunk.Tesztelgetni, próbálkozni ezután is lehet és kell is, de az is világos, hogy abból kell főznünk amink van. Ha pedig egy Cristiano Ronaldo pár nappal a BL-döntő után képes elutazni Rigába, akkor nemzetközi kupaselejtezők vagy fontos bajnokik ide vagy oda, a válogatott érdekét szem előtt tartva nekünk is kötelességünk a legjobbjainkkal operálnunk.

 

"Storcknak maradni kell, más se tudna többet kihozni ebből a szarból"

Bernd Strock eltávolítása ellen szólt, hogy rendkívül összetett feladatai vannak a szövetségben, konkrétan az ő dolga megújítani a magyar futballt, összefognia az akadémiák hatékony működését, felügyelni a korosztályos csapataink szakmai munkáját és újra versenyképessé tenni az egész honi labdarúgást.

Ezeknek a folyamatoknak a beérésére idő kell, Storck pedig még csak két éve dolgozik Magyarországon, így felmentésével ezt a keveset is kidobtuk volna az ablakon, ráadásul ezzel egy időben az MLSZ beismerte volna, hogy az irány, amelyre indultunk téves.

A német maradása mellett felszólalók a fentiek mellett rámutattak arra is,

egy új kapitány vagy sportigazgató érkezésével az alapanyag nem változna meg

legjobb futballistáink nem válnának világklasszis játékossá, így az állandóság még akkor is kifizetődő lehet, ha most egy picit mindenkinek megingott a bizalma Herr Storckban.

 

A 10 millió szövetségi kapitány országában nehéz túlélni

Hogy végül az MLSZ jó döntést hozott-e csütörtökön, arra majd az idő adja meg a választ. Az biztos, hogy ez elmúlt napokban újra a futball vált főszereplővé a közbeszédben, de a tavaly nyári eufória helyett ezúttal a düh és a letargia lett az uralkodó hangulat.

Régi nagy igazság, hogy Magyarországon mindenki ért a futballhoz, ez az Andorra elleni vereség és a Storck-saga nyomán újfent bizonyítást nyert. Jó pár hétnek, esetleg hónapoknak kell eltelnie még ahhoz, hogy lecsillapodjanak a kedélyek, ha lecsillapodnak egyáltalán.

A vb-szereplés már elszállt, a cél a 2020-as Eb-re való kijutás, amihez viszont kellenek még a selejtezős pontok is. Nyár végén négy nap leforgása alatt fogadjuk majd Lettországot és Portugáliát. Két hazai meccs, két kínálkozó lehetőség, hogy a csapat és a kapitány visszanyerje a szurkolók bizalmát.

Oldalunk kedden indított egy szavazást Bernd Storck jövőjével kapcsolatban. A több, mint 1100 voks beérkezése után olvasóink 60-40 arányban a német kapitány távozása mellett szavaztak.

Szerinted menjen vagy maradjon Bernd Storck?x;