Vélemény

Egy 18 éves fiú mutatta meg, mennyire gusztustalan a modern futball

  • varin

Gianluigi Donnarumma a Juventusba vagy a Real Madridhoz szerződhet a nyáron.

"Soha, még a legsötétebb időkben sem jutott volna eszembe elhagyni a Milant, még akkor sem, amikor 1982/83-ban a B-ligában szerepeltünk, mert annyi mindent adott nekem a klub. Voltak ajánlataim, de soha nem gondoltam a távozásra, a Milan mindig is a szívemben volt és lesz. A csapat jelentett számomra mindent, a világon semmiért sem mentem volna el innen, mert tudtam, előbb-utóbb ismét a legjobbak leszünk. Ebben a mezben, csapatkapitányként felemelni a BL-trófeát életem legnagyobb élménye és boldogsága volt!"

A fent említett nyilatkozat az AC Milan legendájához, Franco Baresihez fűződik, aki 1977 és 1997 között állt a klub alkalmazásában és soha nem játszott egyetlen másik csapatban sem.

Nincsenek és nem is lesznek már új Baresik

"Mindenki tudja, hogy szeretnék a csapatnál maradni. Teljesen nyugodt vagyok és mindenki tudtára adtam, hogy itt képzelem el a jövőmet. Elszánt vagyok és hűséges ezekhez a színekhez. Éppen új házat keresek Milánó belvárosában, mert itt szeretnék maradni azokkal, akik szeretnek."

Ezt már Gianluigi Donnarumma, a Milan kapusa mondta néhány nappal ezelőtt. Majd csütörtök este Marco Fassone, a Milan vezérigazgatója közölte, a 18 éves szupertehetség nem akar maradni a csapatnál és nem fogadta el a szerződéshosszabbítási tervezetet.

A hihetetlen kontraszt a szavak és a tettek között sajnos nem egyedi manapság, Donnarumma példája csak egy azok közül, akik miután örök hűséget esküdtek csapatuknak, a lehető legszánalmasabb módon köpik szembe szeretett csapatukat, a játékostársakat és a szurkolókat.

A Buffon utódjának tartott portás egyébként 14 évesen került át Milánóba, ahol az akadémián nevelkedett, majd mindössze 15 évesen meghívót kapott az első csapatba még Filippo Inzaghitól. Szinisa Mihajlovics már a 2015/16-os szezontól a felnőttek között számolt vele, végül pedig 2015. október 25-én bemutatkozott a Serie A-ban is. Első pillanattól fogva lehetett tudni, hamar megragad a kezdőcsapatban. Miután a 2016/17-es szezont már ő védte végig, a klub szerződéshosszabbítást ajánlott neki és azt, hogy fizetését körülbelül harmincszorosára, 160 ezer euróról 4,5-5 millióra emelik. Noha Donnarumma a Milannál lett élvonalbeli kapus, olasz válogatott és 18 évesen kis túlzással már klublegenda, ő mégis nemet tudott mondani a hűségesküre.

Donnarumma úgy mondott nemet a Milannak, hogy a csapat kétségtelenül nagy terveket szövöget, a kínai befektetők alaposan megerősítették a csapatot, ráadásul jövőre már négy csapat is indulhat a Bajnokok Ligájában a Serie A-ból.

Hogy hol folytatja a hálóőr, arra több variáció is van. Mivel jövő júniusban lejár a szerződése, várhatóan idén nyáron csak áron alul tudja őt értékesíteni a klub. Két olyan sztárcsapat van, amely eséllyel pályázik Donnarumma játékjogára, a Real Madrid és a Juventus. Mondanunk sem kell, ha Gigio a torinói zebrákat választja, abból óriási felháborodás és közutálat lenne - hirtelen az ünnepelt közönségkedvencből egy gyűlölt ellenséggél válna.

Másik verzió - amolyan bosszú a kapusnak - az lehet, hogy Donnarumma egy évig a Milan alkalmazásában marad, de az edzéseket nem látogathatja, a csapatban nem játszhat. Ez egyébként igen népszerű forgatókönyv a fanatikusok körében, noha ezzel a csapat lemondana arról a 20-30 millió euróról, amelyet vélhetően még így is megér a 18 éves játékos.

Milánóban persze nem ez az egyetlen megmagyarázhatatlan árulás az elmúlt években, ám amíg mondjuk Ibrahimovic és Kaká esetében a klub köpte szemen a szurkolókat, addig ebben az esetben az egyetlen olyan játékos a mostani keretből, akit igazán szerettek, éltettek és megbecsültek a lelátón.

Az oddsok egyébként abba az irányba mutatnak, hogy Gigio nem a példaképéhez, Gianluigi Buffon mellé szerződik el cserekapusnak, hanem a Real Madridban folytatja, amit még talán megemésztenének valahogy a szurkolók. Azonban ha Donnarumma egy nap mégis a Juventus mezében lépne pályára a Milan ellen, az Úr irgalmazzon neki...

Melyik csapat játékosa lesz Donnarumma július 15-én?
Real Madrid 1.33
AC Milan 3.00
Juventus 5.00