Nemzetközi foci

Kirúgták az edzőt, mert csapata nagyon elverte az ellenfelet

  • MVB80

Az utánpótlás-bajnokságokban nem ritka, hogy az egyik csapat akár 10-15 góllal is legyőzze a másikat, de a Valencia tartomány bajnokságban szereplő Serranos U11-es brigádja még erre is rátett egy lapáttal, és 25-0-ra gázolta el a Benicalap C nevű ellenfelet.

Ez még önmagában nem lenne annyira érdekes, viszont a meccs után a győztes csapatát edzőjét elküldték, azzal az indokkal, hogy csapata túlzásba vitte a gólszerzést.

„Számunkra fontos az ellenfél tisztelete, az edző viszont nem kezelte jól ezt a helyzetet, így a vezetőség egyetértett abban, hogy mennie kell”

– nyilatkozta az El Pais nevű lapnak Pablo Alcaide, a Serranos egyik elöljárója.

Az edző ügyvédje, Daniel Revenga ellenben azt mondta, hogy védence egyáltalán nem buzdította a játékosokat arra, hogy minél több gólt lőjenek, sőt szólt nekik, hogy fejezzék be a letámadást, viszont a Benicalap C, amelynek nem volt cseréje, mindenáron gólt akart szerezni, és fejetlenül rohamozott, ami azt eredményezte, hogy közben hátul kinyílt.

Gólból is megárt a sok

Az esethez hozzátartozik, hogy a Benicalap C a bajnokság utolsó helyén végzett, 30 meccsen egyetlen pontot sem szerzett, kapott viszont 247 gólt, ami 8,23-as átlagot jelent.

Az El Pais cikkében több csapat képviselője is megszólalt, a Real Sociedadnál és a Barcelonánál például az a szokás, h nem tüntetik fel a honlapon a tíz gólosnál nagyobb győzelmeket, a Betisnél pedig arra kérik a játékosokat, hogy ne ünnepeljenek a játékosok, ha kétszámjegyű eredményig jutottak.

Előfordul olyan is, hogy szólnak a bírónak, hogy fújja le a meccset, vagy egyszerűen az edző megvariálja a csapatot a nagy különbséget látva, hogy más posztokon is kipróbálja a játékosokat.

A fent idézett Alcaide azt mondta, azt várta volna a Serranos edzőjétől, hogy adjon valami instrukciót a gyerekeknek, például csak úgy lehessen gólt lőni, ha van előtte 10-12 passz, és ezzel elkerüljék, hogy az ellenfélre nézve megalázó végeredmény szülessen.

Egy ilyen meccs nyilván egyik csapatnak sem nagy élmény, és nincs is igazán jó megoldás, mert azt nem várhatjuk el, hogy a csapatunk játékosa jófejségből direkt elrontja a helyzetet, de az sem tesz jó egy fiatal focista lelkének, ha úgy hoz le egy idényt, hogy mindenki bucira veri őket, és az az egyedüli sikerélmény, ha megússzák tíz gól alatt.