Sportfogadás

Cáfolja a Szerencsejáték Zrt., hogy bundáztak volna Andorrában

A Tippmix és a Tippmixpro fogadások adatai alapján megállapítható, hogy a magyar csapat vereségének sportszakmai okai voltak - olvasható a Szerencsejáték Zrt. közleményében.

Az állami szerencsejáték-szervező azután kényszerült közleményt kiadni az Andorra - Magyarország (1-0) világbajnoki selejtezőmérkőzés kapcsán, miután a Fortunaweb portálon megjelent egy olyan írás, amely arra utalt, hogy valakik elcsalhatták a múlt pénteki találkozót.

A szerencsejátékkal foglalkozó portál elemzése egyébként több helyen is csúsztatásokra és ellenmondásokra épül. A lap cikke abból indult ki, hogy - ahogy arról kedden mi is beszámoltunk - több, mint 14 ezer szelvényen fogadták meg Magyarországon Andorra győzelmét, amivel mintegy 4,8 millió forint tétet generáltak a hazai kimenetelre. Ez 22-szeres szorzóval számolva közel 106 millió forintos kifizetést és nagyjából 78 millió forint veszteséget termelt a Szerencsejáték Zrt.-nek. A szerző azonban nem vette figyelembe, hogy ezek az adatok csupán az 1X2 piacra vonatkoztak, miközben a Tippmixen és a   -n  jócskán több fogadási piacot nyitottak a mérkőzésnek.

A cikk egy teljesen abszurdnak tűnő elmélettel is próbálta alátámasztani a bundavádat: ez alapján a szervezők Magyarországon, papír alapú játékon csaltak, és  "pár ráérő, megbízható ember" segítségével végig járták a fővárosi és Pest megyei fogadóhelyeket. Ezeknek az embereknek 50-60 ezret fizethettek a szervezők, akik 3-4 válogatott játékost vehettek meg fejenként további 3-4 millió forintért. Ez utóbbi is teljesen életszerűtlennek tűnik, hiszen a pályán lévők döntő többsége ennek az összegnek a többszörösét keresi meg havonta klubjában, vagyis nehezen hihető, hogy ennyi pénzért vásárra vitték volna a bőrüket egy nemzetközi tétmeccs elcsalásával...

A szerző hozzá nem értését jelezheti az is, hogy sorai tanulsága szerint nem feltétlenül van tisztában a nemzetközi fogadóirodák működéséi mechanizmusával. Amennyiben ugyanis egy fogadóiroda gyanús fogadásokat észlel egy adott eseményre, úgy abban az esetben értesíti az összes többi bukmékert is, így pillanatok alatt fogadhatatlanná válhat az ominózus esemény. Na most a nemzetközi bukik oddstörténetéből is látható, hogy semmilyen gyanús oddsmozgás nem volt észlelhető, sem a mérkőzés előtt, sem a mérkőzés alatt, sem idehaza, sem pedig külföldön.

Ugyanezekre az anomáliákra hívja fel a figyelmet a Szerencsejáték Zrt. csütörtökön kiadott közleménye is, a Fortunaweb cikke pedig teljes egészében itt olvasható. 

"A Szerencsejáték Zrt. minden fogadási esemény esetében monitorozza a fogadásokat, a piaci oddsmozgásokat és a beérkező sportszakmai információkat.

A kockázatkezelési rendszerünk segítségével képesek vagyunk felderíteni a visszaélésre utaló jeleket, a szokásostól eltérő fogadásokat.

A lottótársaságok nemzetközi monitoring rendszerének tagjaként arról is riasztást kapunk, ha a határainkon túl történnek gyanús fogadások.

Az Andorra-Magyarország mérkőzéssel kapcsolatban nem tapasztaltunk visszaélésre utaló jeleket.

A Tippmix és a Tippmixpro fogadások adatai alapján megállapítható, hogy a magyar csapat vereségének sportszakmai okai voltak, a mérkőzés eredményének tisztességtelen befolyásolása teljes mértékben kizárható.

A Fortunaweb cikkében feltételezett nyeremény-kifizetési és gazdaságossági értékek távol állnak a valóságtól, hiszen nem minden, az Andorra győzelmére érkezett fogadás vált nyertessé és a Szerencsejáték Zrt. az 1X2-es piacon kívül további 63 fogadási lehetőséget is kínált a mérkőzésre."