Nemzetközi foci

Messi és Agüero vagy a Komanékat elintéző ghánai sorsa vár az új angol csillagra?

  • MVB80

Dominic Solanke lett az U20-as világbajnokság legjobb játékosa. A Chelsea-től csúnyán vált el, így a következő idényt már a Liverpoolnál kezdi, kérdés, kap-e elég lehetőséget.

Története során először lett világbajnok az angol U20-as válogatott, amely Venezuelát győzte le 1-0-ra a Dél-Koreában rendezett viadal döntőjében.

Angol csapat az 1966-os, hazai rendezésű torna óta nem tudott nyerni egyetlen korosztályban sem világbajnokságot, így érhetően nagy érdeklődés övezi, hogy a mostani korosztály tagjai mire viszik majd a felnőttek között.

A torna legjobb játékosa a négy gólig jutó Dominic Solanke lett, aki abban bízik, hogy sikerül az elődjei nyomába érni.

Csak néhány név azok közül, akik az U20-as vébén megkapták a torna legjobb játékosa címet: Diego Maradona, Robert Prosinecki, Seydou Keita, Javier Saviola, Lionel Messi, Sergio Agüero, Paul Pogba. Elég veretes névsor, köztük két korszakos zsenivel és a világ jelenlegi legdrágább játékosával.

Persze voltak olyanok is, akik nem futották be azt a karriert, amit jósoltak nekik, 2009-ben, amikor a Németh Krisztián, Gulácsi Péter, Koman Vladimir nevével fémjelzett magyar csapat bronzérmes lett, a ghánai Dominic Adiyiah kapta az MVP-nek járó díjat, aki a magyarok elleni elődöntőben két gólt szerzett.

2010-ben a Milan meg is vette Adiyiahot, de a piros-feketéknél egyetlen tétmeccsen sem lépett pályára, azóta játszott Ukrajnában, Szerbiában, Kazahsztánban, jelenleg pedig a thaiföldi Nakhon Ratchasimát erősíti. De ki hallott például Ismail Matarról, aki 2003 első arab játékosként lett az U20-asok királya, de csak odáig jutott, hogy az Egyesült Arab Emírségekből Katarba igazolt?

Adiyiah ott volt a 2010-es vébén, és büntetőt hibázott az Uruguay elleni negyeddöntőben

A mostani győztes Solanke a BL történetének legfiatalabb debütálója volt, amikor 2014 októberében, 17 évesen Óscar helyére csereként beállt a Chelsea Maribor elleni, 6-0-ra megnyert mérkőzésén.

John Terry, a Chelsea csapatkapitánya akkor úgy nyilatkozott, biztos benne, hogy még rengeteg nagy meccs vár az ifjoncra a kékek mezében, ehhez képest azóta sem játszott a felnőttek között.

Sőt, a mostani idénye ment a kukába úgy, ahogy van, mivel ő már korábban kijelentette, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését, amit a Chelsea-nél nem vettek jó néven.

Azóta már kiderült, a Liverpoolban folytatja a most 19 éves támadó, aki az U20-as vébén megmutatta, nem zökkentette ki, hogy az egész szezon ráment a hercehurcára.

„Szerencsés vagyok, mert sok tehetséges fiatallal dolgozhattam, Dominic pedig ott van a legjobbak között. Intelligens játékos, aki olyan a pályán, mintha egy irányító és egy középcsatár egyesült volna benne. Teddy Sheringhamre emlékezetet engem, csak Dominic gyorsabb” – nyilatkozta róla Adi Viveash, aki a Chelsea ifjúsági csapatában edzette Solankét.

A következő célja az, hogy kezdő legyen a Liverpoolban

Ők ketten együtt nagy sikereket értek el, a 2014-es ifjúsági FA Kupa döntőjének visszavágóján Solanke szerezte azt a két gólt, amivel a Chelsea végül legyűrte a Fulhamet, egy évvel később pedig a Bajnokok Ligáját is megnyerte a klub, a csatár 12 góllal vette a ki a részét a diadalból.

2014-ben a korosztályos válogatottal is letette a névjegyét, az U17-es Eb-n négy góljával főszerepet vállalt az angol sikerből.

Minden jel arra mutatott, hogy a felnőttek között is eljön számára a nagy lehetőség, ehhez képest a Chelsea 2015 nyarán lepasszolta őt a holland Vitesse-nek, ahol 25 meccsen 7 gólig jutott, ezzel az arnhemiek harmadik legjobb góllövője volt abban az idényben.

Salanke tavaly augusztusban a Bristol Rovers elleni Ligakupa-meccsen újra kerettag volt a Chelsea-ben, pályára viszont nem lépett, és mivel elmérgesedett a vita a szerződésével kapcsolatban, tudni lehetett, hogy nem lesz maradása.

„Óriási potenciál van benne, remélem, hogy ki tud majd teljesedni. Néha ehhez környezetváltozásra van szüksége az embernek, bízom benne, hogy neki is csak ennyi kell” – mondta Viveash.

A Liverpool a hírek szerint 3 millió fontért szerezte meg, a nagy kérdés most az, mennyire komolyan számol Jürgen Klopp a 19 éves Solanke-val, lesz-e esélye megmutatnia magát legalább a Ligakupában vagy az FA Kupában?