Foci-vb 2018

Már a vb-n az angolok és a németek - így állnak a selejtezők

Vasárnap befejeződött a 2018-as vb-selejtezők európai fordulója, megnéztük, hogyan állnak a csoportok.

Négy forduló, azaz 12 megszerezhető pont maradt hátra a világbajnoki selejtezők európai küzdelmeiből, így nagyjából körvonalazódik, hogy mely együttesek képviselhetik majd az öreg kontinenst Oroszországban. Persze vannak olyan csoportok is, ahol még minden kérdés nyitott és 3-4 csapat is harcban van a csoportelsőségért.

A-csoport

Az A csoportban a svédek alaposan felkavarták az állóvizet, köszönhetően Toivonen 93 perces győztes góljának Franciaország ellen. Így a skandinávok átvették a vezetést is, míg a Luxemburgot verő Hollandia felzárkózott 3 pont távolságra. Augusztus végén-szeptember elején a franciák majd a hollandokat és Luxemburgot is odahaza fogadják, míg a svédek Bulgáriába és Fehéroroszországba látogatnak.

Hogy az északiak ezen a két meccsen tudnának hat pontot hozni, abban azért kételkedünk, ugyanakkor a franciák simán hozhatják mindkét találkozót, így akár el is dőlhet a csoportelsőség kérdése.

Oddsok a csoportgyőztesre
Franciaország 1.50
Svédország 3.00
Hollandia 10.00
186537

B-csoport

A B csoportban a magyar válogatott andorrai vereségévél végképp kiszállt az első két pozícióért vívott harcból, a mieinknek immáron a biztos harmadik hely lehet a célja. Svájc továbbra sem tud rontani, a helvétek ezúttal Feröeren nyertek nagyon simán, így őrzik előnyüket a Lettországban hármat gurító portugálok előtt. Svájcra ősszel két kötelező győzelem vár majd, hiszen előbb odahaza játszanak Andorrával, majd azt követően Lettországba utaznak. A portugálokra egy Feröer elleni hazai, majd egy budapesti kirándulás vár. Amennyiben valamilyen csoda folytán a magyar csapat pontot tudna szerezni az Európa-bajnok ellen, úgy Svájcot csoportelsővé is tehetjük. Mivel még lesz egy portugál-svájci meccs is, a bukik egálba hozták ki a két válogatott esélyeit.

Oddsok a csoportgyőztesre
Svájc 1.83
Portugália 1.83
186541

C-csoport

A C jelű hatosban az egyik legegyértelműbb a helyzet, a világbajnoki címvédő Németország 6/6-os mutatóval magabiztosan vezeti a csoportot. A Nationalelfet öt pontra követi Észak-Írország és kilencre Csehország, így tulajdonképpen ebben a csoportban lefutottnak tekinthető a csoportgyőzelem kérdése. A második helyért viszont még nagy lesz a harc.

Oddsok a csoportgyőztesre
Németország 1.01
Észak-Írország 26.00
Csehország 201.00
186545

D-csoport

A D csoportban van az egyik legnagyobb tülekedés, hiszen rengeteg döntetlen született az első hat fordulóban. Jelenleg Szerbia és Írország vezeti a csoportot 12-12 ponttal, mögöttük pedig Írország és Ausztria következik 8-8 egységgel. Mivel a továbbjutásra hajazó csapatok randevúznak még egymással, így bőven előfordulhatnak körbeverések is. A bukik számai alapján a szerbek érhetnek oda egyenes ágon Oroszországba, de tippelni azért nem mernénk a győztesre. A legközelebbi fordulóban Wales-Ausztria meccset rendeznek, azon a 90 percen sok múlhat, egy döntetlennel tulajdonképpen mindkét válogatott búcsút inthetne a vb-nek.

Oddsok a csoportgyőztesre
Szerbia 2.50
Írország 3.00
Wales 4.50
Ausztria 6.50
186549

E-csoport

Az E csoportban a lengyelek hatpontos előnnyel vezetnek a Montenegró-Dánia duó előtt, így gyakorlatilag Lewandowskiék már ott vannak a vb-n. Az 1.12-es odds azonban nem nagy biznisz, főleg, hogy a 7. körben dán-lengyel találkozót rendeznek, vagyis a selejtező "legmelegebb" meccse még csak most jön a lengyelek számára.

Érdekesség, hogy az Eb-résztvevő románok teljesen szétestek, hat kör alatt egy meccset tudtak megnyerni, igaz a következő két fordulóban akár fel is zárkózhatnak, hiszen az örményeket fogadják, majd Montenegróba utaznak.

Oddsok a csoportgyőztesre
Lengyelország 1.12
Dánia 9.00
Montenegró 11.00
186553

F-csoport

Bár Anglia még veretlen a selejtezőben (4-2-0), a szigetországiak csak két pont előnnyel vezetnek a szlovákok és hárommal a szlovének előtt. Az angolok Harry Kane 93. perces góljával mentettek pontot legutóbb Skóciában, miközben mind két riválisa hozta a kötelezőt. Ősszel az angolok a 0 pontos Málta vendégei lesznek, miközben a szlovák és a szlovén gárda egymást püföli majd, nem csoda, ha a bukmékerek már szinte semmit nem fizetnek az angolok csoportgyőzelmére. A Háromoroszlánosok mellett szól az is, hogy a szlovák és a szlovén csapatot is hazai pályán fogadják még - szóval innen már csak elbukni lehet ezt a történetet.

Oddsok a csoportgyőztesre
Anglia 1.10
Szlovákia 8.00
Szlovénia 17.00
186557

G-csoport

A G csoportban a spanyol és az olasz válogatott fej-fej mellett haladt idáig. A két 16 pontos sztárcsapat mellett a többi válogatottnak nincs esélye labdába rúgni, az albán-izraeli duónak csak matematikai esélye maradt a 2. hely megszerzésére. A spanyol-olasz versenyfutás szeptember 2-án dőlhet el, amikor is a hispánok fogadják a taljánokat. Miután az olaszországi meccs 1-1-es döntetlennel végződött, így a spanyol válogatott sokkal kedvezőbb helyzetben várhatja azt a rangadót, ez pedig a csoportgyőztesre kínált szorzókon is meglátszik.

Oddsok a csoportgyőztesre
Spanyolország 1.33
Olaszország 3.25
186561

H-csoport

A H csoportban a legfontosabb kérdés a bukmékerek szerint eldőlt, a négypontos előnnyel vezető belgák (5-1-0) már csak csodával határos módon bukhatják az első pozíciót. A legközelebbi fordulóban Hazardék Gibraltárt fogadják, ami fix három egység, viszont utána Görögországba vizitálnak. Ha a hellének nyerni tudnának, akár 1 pontra is faraghatják a két csapat közötti különbséget, ennek ellenére 15-szörös pénzt kapunk a görög csoportelsőségre.

Oddsok a csoportgyőztesre
Belgium 1.05
Bosznia 11.00
Görögország 15.00
186565

I-csoport

Végül de nem utolsó sorban jön az I csoport, ahol talán a legnagyobb a küzdelem a továbbjutó helyekért. Izland szombati győzelme a horvátok felett teljesen összerántotta a csoportot, négy válogatott is két pontot belül van. A következő két kör kulcsfontosságú lehet, hiszen ősszel rendeznek egy ukrán-török, egy török-horvát és izlandi-ukrán találkozót is. A bukik szerint a horvátok a csoportgyőzelem legnagyobb esélyesei, déli szomszédainkra két kötelező győzelem vár hazai pályán (Koszovó, Finnország), viszont utaznak még a törökökhöz és az ukránokhoz is.

Oddsok a csoportgyőztesre
Horvátország 2.00
Ukrajna 4.00
Izland 5.00
Törökország 6.00
186569