Roland Garros

Érinthetetlen volt Rafa Nadal, tizedszer lett Párizs királya

  • Cesc18

A mallorcai salakkirály 6-2, 6-3, 6-1 arányban diadalmaskodott Stan Wawrinka ellen a 2017-es Roland Garros döntőjében.

Álomdöntőre került sor vasárnap délután Párizsban. A salakkirály, a kilencszeres bajnok Rafael Nadal a 2015-ös győztes Stan Wawrinkával nézett farkasszemet. Mindketten parádés játékkal jutottak el a fináléig, de a spanyol várhatta jóval kipihentebben a mindent eldöntő ütközetet, hiszen a hat mérkőzését 10 óra alatt tudta le. Rafa Roland Garros-döntőt, Stan pedig Grand Slam-döntőt nem veszített még, valamelyik sorozatnak azonban meg kellett szakadnia. Az állami iroda bukmékerei úgy gondolkoztak a nagy összecsapás előtt, hogy a spanyol szériája folytatódik, a győzelmére csupán 1.14-es oddsot adtak, míg a svájcira 4.40-et

Azt hiszem, Rafa ellen a Roland Garroson döntőt játszani talán a legnagyobb kihívás ebben a sportágban.

- mondta a mérkőzés előtt Wawrinka, aki első Grand Slam-címét, a 2014-es Australian Openen éppen Nadal legyőzésével szerezte meg, bár a történelmi hűséghez hozzátartozik, hogy a spanyol megsérült azon a meccsen. Összességében a 18 összecsapásukból 15-öt Rafa húzott be. Ilyen előzményekkel vágtak neki a 2017-es francia nyílt teniszbajnokság fináléjának.

Wawrinka számára a lehető legrosszabbul indult a döntő, ugyan az első néhány gémben adódtak apróbb lehetőségei, ám 2-3 után Nadal sebességet váltott és zsinórban négy játékot nyerve behúzta az első szettet. A svájci nem találta az ellenszert a spanyol égbe pörgő labdái ellen, így pedig frusztrálttá és kissé hitehagyottá vált. Nem a legjobb ómen a folytatásra nézve...

Egyvalamiben bízhatott Stan, hogy némi segítséget kap a mallorcaitól. Nadal azonban nem volt adakozó kedvében, pillanatok alatt 3-0-ra lépett meg a második játszma elején, Wawrinka testbeszéde pedig egyértelműen arról árulkodott, hogy beletörődött a vereségbe. Bármennyire is fura, ez hozta meg azonban a változást a helvét játékában. Kicsit minden mindegy alapon kezdett el játszani Stan, többet kockáztatott, ami részben jól sült el, így legalább azt elérte, hogy némi nyomás kerüljön az egykori világelsőre. De Nadal ellenállhatatlanul játszott adogatóként, így visszajönni a szettbe nem tudott Wawrinka.

Időnként értelmezhetetlen tenyereseket engedett el Rafa

Nadal nem lassított a folytatásban sem, elképesztő nívón teniszezve, rögtön brékkel nyitott a harmadik szettben. Wawrinka innentől az életben maradásért játszott, és bár voltak nagyon biztató ütései, a negyedik gémben ismét elveszítette az adogatását, ezzel pedig megpecsételődött a sorsa, innen már végképp nem volt visszaút számára. 

Rafa a döntő alatt mindössze 12 ki nem kényszerített hibát ütött, nyerőből pedig 27-et, nyolccal többet, mint Wawrinka, ami teljesen abszurd, hiszen kettejük közül a svájci az agresszor... 

Nadal végig döbbenetesen jól játszott és alig-alig hagyta levegőhöz jutni a svájci riválisát. 10. Roland Garros-címét könyvelhette el a spanyol legenda, összességében pedig a 15. Grand Slam trófeáját emelhette magasba. 

A mérkőzés statisztikája:

Nem csak Rafa Nadal lehetett felhőtlenül boldog a döntőt követően, hanem azok is, akik velünk tartottak, hiszen tökéletesen sikerült megjósolunk, hogy a spanyol három szettben nyeri a finálét, ezzel pedig különösebb izgalom nélkül duplázhattuk meg a pénzünket.