Vélemény

Buta emberek dolgoznak Monacóban, ha nem adják el Mbappét

  • varin

Kylian Mbappé karrierje eddig gyakorlatilag 22 meccsből áll. Ám ez is elég volt ahhoz, hogy ő lehessen minden idők legdrágább játékosa. Valóban jogos a 18 éves tehetség ilyen mértékű felemelése?

Úgy tűnik, Kylian Mbappé, a Monaco legújabb üdvöskéje idén nyáron nem vált klubot és marad a Monacónál. A francia együttes sorban utasítja el a 80-100 millió eurós ajánlatokat, arra várva, hogy majd egy 120-130 milliós összegre igent mondhassanak. Ez a döntés pedig elképesztően felelőtlen és buta dolog, szimplán azért, mert a 18 éves Mbappé igenis még mindig csak egy zsákbamacska.

A még alig nagykorú, óriási tehetségnek kikiáltott Mbappé nevét decemberben még alig ismerhette valaki. A Monacóban olykor csak percekre állt be, a BL-csoportkörben összesen 25 percig volt pályán, egyedül egy-egy kupameccsen lőtt gól jelezte, érdemes figyelni a fiatal utánpótlás-válogatottra. Aztán egyik pillanatról a másikra megtört a jég, február 7-én gólt szerzett  Montpellier-ben, majd egy mesterhármas hazai pályán a Metz ellen, végül pedig Manchesterben tanulták meg örökre a nevét.

Mbappé öt hónap alatt 22 mérkőzésen szerzett 19 gólt, és úgy tűnik, ez már kvalifikál arra, hogy ő lehessen minden idők legdrágább játékosa.

Persze nem szabad elmenni a nyilvánvaló tények mellett, hogy amint megkapta a lehetőséget, rögtön élt is vele, hogy gyorsasága és játékintelligenciája átlagon felülinek látszik, de könyörgöm, 22 meccsről beszélünk - 22 meccs verte fel az árát a tízszeresére.

Ráadásul góljai többségét a francia bajnokság középcsapatainak lőtte, egy olyan gárdában, amelyikben tehette is ezt, hiszen hitvallásuk az agresszív és bátor támadójáték. Itt bizony nem a Stoke City vagy a Sevilla védői faragták őt... Ahogyan nem volt nehéz dolga olyan ellenfelekkel szemben sem, mint a Manchester City vagy a Borussia Dortmund, amelyek játszották a futballt és Mbappénak bőven akadt területe bizonyítani gyorsaságát.

"Nagyon fiatal még és hihetetlen mennyi potenciál van benne. A mi becslésünk szerint 120 és 140 millió között van az értéke, ez viszont még alig több, mint amennyit Pogbáért fizetett a MU vagy Neymarért a Barcelona" - nyilatkozta Michael Rablat, az Everton scoutja.

Az én véleményem az, hogy hatalmas veszélyeket rejt magában, ha Mbappét nem adja oda 100 millió körüli összegért a Monaco, hiszen egy olyan útra lépnek, amelyen végül csak veszíthetnek. Egyrészt még a mai piaci viszonyok között, ahol a sztárklubok tulajdonosai úgy dobálják a pénzt, mintha csak monopolyznának, senki nem fog 120-130 milliónál többet adni egy játékosért Európában, így lényegesen feljebb nyomni Mbappé árát nem hiszem, hogy lehet. Azonban csökkenni biztosan sokat csökkenhet, ha a második, teljes szezonja, - amikor már minden figyelem rá fókuszál és ő is tudja, hogy éppen a Manchester City, a Real Madrid és a Barcelona ügynökei lesik minden cselét - nem úgy sül el, ahogy ő szeretné. Ráadásul ha kiveszik a középpályát és a csapat motorját Mbappé alól, akkor már közel sem lesz olyan könnyű dolga, mint idén.

Mindezen tények és fikciók figyelembevételével én úgy vélem, ha Mbappé még a jövő nagy játékosa is lesz és kiteljesedik majd valamelyik sztárcsapatban, a Monaco akkor is óriásit hibázik, ha nem mond igent valamelyik gigaajánlatra.

Neked mi a véleményed, jól dönt a Monaco, hogy nem adja el Mbappét? És mennyit is ér valójában egy 18 éves tehetség? Fejtsd ki kommentben!