Roland Garros

Álommeccsek döntenek a férfi finalistákról

Pénteken a férfiaknál is fény derül arra, hogy kik küzdhetnek meg 2017-ben a Muskétások Kupájáért. Két pokoli jó elődöntő elé nézünk, a felvezető végén pedig bátorkodtunk megtippelni a döntősöket.

Tavasszal, a salakszezon nagy részében a top 10-ből csak néhányan brillíroztak, az év második Grand Slam-viadalára viszont mindenki összekapta magát, aki számít, így a felső ágon a világelső Andy Murray és a 2015-ös bajnok Stan Wawrinka méri össze tudását, míg a tábla alsó felén az elmúlt hetek két legmeggyőzőbb játékosa, a kilencszeres bajnok Rafael Nadal és a tavalyi elődöntőjét megismételő Dominic Thiem feszül egymásnak. Kívánni sem kívánhattunk volna ennél patinásabb párharcokat a fináléért. Na jó, a címvédő Novak Djokovics hiányzik, de jelenlegi formájában nem biztos, hogy méltó ellenfele tudott volna lenni a mallorcai salakkirálynak...

Thiemmel sokkal rosszabbul járt a 10. Garros-címére hajtó Rafa, hiszen az osztrák tehetség az egyedüli a mezőnyben, akinek idén sikerült legyőznie a spanyol klasszist salakon. Ők ketten mutatták a legszínvonalasabb játékot a párizsi felkészülés alatt, összesen három tornán mérkőztek meg. Barcelonában és Madridban Nadal örülhetett, Rómában viszont visszavágott a sógorok kiválósága.

Örülök, hogy ismét bejutottam az elődöntőbe és megvédtem a pontjaim. Úgy vélem pénteken a valaha volt legkeményebb ellenfél vár rám a Roland Garroson. Néhány héten belül negyedszerre találkozunk, nagy titkaink nincsenek. Rafa újra bombaformában, így egy pokoli meccs elé nézek - vélekedett Thiem.

Ha mindketten a legjobbjukat hozzák, akkor egy elképesztően látványos meccs lehet kettejük ütközetéből. Barcelonában viszonylag simán nyert Rafa, Madridban már kegyetlenül szorongatta Thiem, Rómában pedig le is csapta a pályáról az ibériait. 

Az osztráknak abszolút megvan a játéka ahhoz, hogy még a mostani bombaformában lévő Nadallal is felvegye a kesztyűt. Tenyeressel elképesztően jól irányít, hatalmas pörgetései vannak, a fonákja pedig gyilkos. Űrtenisszel döngölte salakba Djokovicsot, pedig az első két szettben nem lehetett panasz a szerb játékára. A kérdés az, hogy Thiem mennyi ideig képes a legjobbját hozni? Rafa ellen Párizsban három szettet nyerni ugyanis kis túlzással lehetetlen küldetés...

Fogadás a győztesre    
Rafa Nadal Dominic Thiem
1.18 3.85

Különösen nehéz helyzetben van az osztrák, hiszen azzal nem kalkulálhat, hogy Nadal rossz napot fog ki. Arra képtelen a mallorcai a francia fővárosban, így Thiemnek a legjobbját kell nyújtania, ha a győzelemben gondolkozik. Ez lesz a kulcsa annak is, hogy egy egyoldalú vagy egy nagyon szoros meccset látunk. 

Nadal soha nem veszített még elődöntőt Párizsban, a korábbi kilenc alkalommal, amikor eddig eljutott, akkor mindig sikerrel vette az akadályt.

Nagy pénzt most sem tennénk Nadal ellen...Az 1.18-as oddsában viszont semmi érték nincs, mint ahogyan a 3-0-ra kínált 2.05-ben sem. Az overen érdemes elgondolkozni, 36.5 a line, ami nem olyan magas. Ugyanakkor, ha Thiem nem hozza a legjobbját, akkor simán a határ alatt maradhatnak, így inkább élőben éri meg fogadást kötni erre a derbire. 

Nadal és Thiem mellett Wawrinka is szettveszteség nélkül jutott el a legjobb négyig, amire nagy szüksége is volt, hiszen a riválisaival ellentétben, ő a Garros előtti héten Genfben még pályára lépett. Szokás szerint a GS-re szépen felépítette a formáját a svájci, innentől pedig vele is komolyan számolni kell. Murray ugyancsak összekapta magát, jobban játszik, mint a korábbi hetekben, de inkább a hozzáállásában változott, nem pedig a játéka javult óriásit. 

Tavaly ugyanígy az elődöntőben találkoztak, akkor a skótot hozták ki favoritnak, aki egy nem túl izgalmas meccsen négy szettben tudott nyerni. 

Remélem most más eredmény születik. Tavaly jobban játszott, mint én, de ez most egy másik meccs lesz. Azt hiszem az év eleje óta küszködik, viszont itt van az elődöntőben és egyre jobban játszik. Nagy kihívás lesz - mondta Wawrinka.

Murraynek tovább kell javulnia, ha felakarja venni a versenyt Wawrinkával. A svájci rettentően koncentráltan teniszezik, és ha ugyanazt az ellenállhatatlan teniszét hozza, mint az elmúlt napokban, akkor a világelsőnek csak momentumai lesznek. Stan legjobbja ellen ugyanis a skótnak jelenleg nem igazán van fegyvere. 

Fogadás a győztesre    
Andy Murray Stan Wawrinka
2.00 1.65

A bukmékerek először nagyjából 50-50-re hozták ki az esélyeket, a fogadók viszont a svájcival tartanak, így Wawrinka oddsa 1.65-1.75 közé esett. 

Mi is inkább a svájcinak szavaznánk bizalmat, egyszerűen sokkal élesebb a játéka, sokkal koncentráltabb, sokkal meggyőzőbb. Murraytől az is szép, hogy idáig eljutott, hatalmas küzdő, egy Nisikorit képes volt megtörni, de Stan más kaliber. 

Hatharom.com-tipp: Wawrinka és Nadal jut be a 2017-es fináléba.