Magyar foci

Brutális pénzt kereshet a Vidi új edzője

  • ivan

Szerb sajtóértesülések szerint Marko Nikolics évi 250 millió forintot keres majd Székesfehérváron.

Kedden hivatalos is bejelentették, hogy a Partizan Belgráddal bajnokságot és kupát is nyerő Marko Nikolics veszi át Henning Berg helyét a Videoton kispadján. A 37 éves szerb tréner 2019 nyaráig írt alá a székesfehérvári alakulathoz, ahol a bajnoki cím megszerzése lesz a célja.

A szerb sajtóban már a bejelentés előtt napokkal kész tényként írtak Nikolics magyarországi szerződéséről, akinek távozása sokkolta a belgrádi közvéleményt. A szakvezető a távozását azzal is indokolta, hogy a Partizan nem mindenben teljesítette a szerződésében foglaltakat, így hiába volt 2018-is érvényes szerződése a belgrádiakkal, végül elfogadta a Videoton ajánlatát és Magyarországra költözött.

A novosti.rs cikke szerint Nikolics álomfizetést kap majd Székesfehérváron, a belgrádi székhelyű napilap internetes kiadása ugyanis évi 800 ezer eurós, azaz mintegy 250 milliós fizetésről számolt be.

Ez az összeg már bőven európai szintet reprezentál, euróban mérve milliós nagyságrendű apanázsokat csak a sztáredzők vághatnak zsebre. Magyarországon elvileg csak a válogatottat dirigáló Bernd Storck vihet többet haza, a német szakvezető állítólag évi 1 millió eurót keres a nemzeti csapat élén.

Update: Kovács Zoltán, a Videoton sportigazgatója a klub csütörtöki sajtótájékoztatóján cáfolta a sajtóban megjelent híreket, a klubvezető szerint a 800 ezer eurós fizetésről szóló híreknek "semmi alapja nincs".

Hogy Nikolics fizetése mennyire durva, azt jól mutatja, hogy még a Bundesligában is beférne vele a TOP10-be, a Herthát irányító és ezzel pillanatnyilag a legmagasabban kvalifikált magyar edzőnek számító Dárdai Pál a német sajtó szerint évente 600-7000 ezer eurónak megfelelő fizetést mondhat magáénak.

Szurkolói fórumok szerint egyébként Thomas Doll sem keres rosszul, de hogy a Ferencvárost irányító német szakvezető fizetése mennyire is rúg, azt nem lehet pontosan tudni, vannak olyan hangok, amelyek szerint havi 10-12 milliót is hazavihet, de az Index szerint például "csak" évi 200 ezer euró körüli lehet a munkabére.

Fotó:fussball-geld.de

A Blikk egyébként arról is ír, hogy a játékosok között is a Videotonhoz köthető a legjobban kereső focista, az egykoron a PSV-ben és a Zenitben is megforduló Danko Lazovics évente 400 ezer eurót (~ 125 millió forint) kereshet, míg a Sport Plusz szerint a nemrégiben a Fradihoz szerződő Priskin Tamás havonta 8 millió forintot, azaz évente 96 milliót keres majd.

Mivel Magyarországon a klubok kínosan ügyelnek rá, hogy a megkötött szerződések anyagi vonzatai ne kerüljenek nyilvánosságra, a fenti adatok sem vehetők készpénznek, az mindenesetre nyílt titok, hogy a bérezések terén a Ferencváros és a Videoton kiemelkedik az NB I -ből, a Blikk számításai szerint átlagosan mindkét klubnál 4 millió forint felett keresnek a játékosok, a harmadik helyen pedig a Debrecen áll, ahol megközelítőleg 2 milliót kereshet egy alapember.

A 2016/17-es szezon bajnokánál ugyanakkor nem dúskálnak az anyagiakban, a Budapest Honvédnál az átlagfizetés 750 ezer forint körül mozog, amivel az NB I sereghajtójának számít.

Melyik csapat nyeri a bajnoki címet (2017/2018)?
Ferencváros 2.50
Videoton 2.50
Budapest Honvéd FC 4.00
Debrecen 6.00
Vasas 6.00
Újpest FC 6.00
Diósgyőr 21.00
Mezőkövesd 21.00
Paksi SE 21.00
Szombathelyi Haladás 21.00