Magyar foci

Vajon meddig húzza Nikolics a Videotonnál?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a székesfehérvári csapatnál szokássá vált egy év után meneszteni a vezetőedzőt, a Videoton kispadjának megtartásához olykor még a bajnoki cím sem volt elegendő. Henning Berg semmit nem nyert a klubnak, így nem is ragaszkodtak hozzá. Vajon Szerbia sztáredzője megtöri a tendenciát?

Mióta Garancsi István megvásárolta a Videoton együttesét, a csapatnál "eljött a kánaán", a gárda már nem napról napra él, a nagyvállalkozó és támogatói olyan stabil alapot adott a klubnak, ami Magyarországon egyedülálló. A piros-kékek - magyar szinten - temérdek sztárjátékost tudtak és tudnak szerződtetni, továbbá minőségi edzők kerültek, kerülnek a kispadra. Azonban utóbbiak általában maximum egy évet húznak le a csapatnál, s még akkor sem biztos, hogy megőrizhetik a "vastrónt", ha sikerül bajnokságot nyerniük a Videotonnal.

Mezey György (2009-2011)

Noha a Garancsi-éra Diszt László, majd Varga István és ismét Diszt László irányításával kezdődött, az első olyan mester, aki komoly eredményt tudott elérni, az egyértelműen Mezey György volt. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy a korábbi szövetségi kapitány nem ül le a Videoton kispadjára, hiszen Garancsi Lothar Matthaust szerette volt megnyerni a csapat edzőjének, ám a német nemet mondott, így pedig a sportigazgató kapta meg a kormánykereket.

Ezen időszakban a Vidi megkerülhetetlen tényező lett a magyar labdarúgásban, hiszen a pénz nem volt akadály, s jobbnál jobb játékosokat tudott igazolni a csapat. Mezeyvel ragyogóan kezdtek a székesfehérváriak, ám a 2009-2010-es szezonban csak a második helyet tudta megszerezni a gárda, míg az MK-ban a negyeddöntőig jutott. 

A 2010-2011-es évadban viszont összejött a várva várt bajnoki cím, s a fehérváriak első ízben megtapasztalták, hogy milyen Magyarország királyának lenni. Ugyanakkor a Szuperkupa és a Magyar Kupa döntőjét elveszítette a Vidi, s az Európa Liga második selejtezőfordulójában a Maribor nagy falatnak bizonyult, így hiába a bajnoki cím, Mezey Györggyel nem hosszabbított szerződést a Videoton.

Sousával még az Európa Ligában is parádézott a Vidi. - Fotó: vidi.hu

Paulo Sousa (2011-2013)

Mezey helyére egy igazi nagyágyút sikerült fognia a Vidinek, nevezetesen Paulo Sousát, aki a 90-es évek meghatározó futballistája volt. A portugál merőben más játékstílust alakított ki a piros-kékeknél, mint elődje, ami az első szezonban még hozta a várt eredményeket: ezüstérem a bajnokságban, Szuperkupa-győzelem, azonnali Bajnokok Ligája-kiesés a Sturm Grazcal szemben, s csak MK-elődöntő.

Ám a vezetőség kitartott a portugál mellett, majd a rá következő évben jöttek az eredmények is. A Loki ellen Szuperkupát nyert a csapat, majd veretlenül bejutott az Európa Liga csoportkörébe, ahol hazai pályán a Sportingot és a Baselt is legyőzte a Videoton. Azonban Sousa családi okokra hivatkozva 2013 januárjában lemondott, s helyére José Manuel Gomest nevezték ki.

José Manuel Gomes (2013-2014)

Gomes az első félszezonjában nem tudta megváltani a világot, az ősszel összeszedett tetemes hátrányt nem tudta ledolgozni a Vidi a Győrrel szemben, a csapat az MK-elődöntőben is alulmaradt a kisalföldi gárda ellen, míg a Ligakupa fináléjában csúfos vereséget szenvedett hazai pályán a Ferencvárostól. Ám ekkor még joggal mondhatta a portugál, hogy ez nem teljes egészében az én csapatom, a 2013-2014-es szezonban viszont mindent elrontott, amit csak lehetett.

A portugál szakvezető irányításával csak a negyedik helyen zárt a csapat, az MK-ban és a Ligakupában is a Diósgyőr parancsolt megálljt a Vidinek, míg az Európa Liga második selejtezőkörében a Mladost Podgorica bizonyult kemény diónak, így nem volt meglepő, hogy a szezon végén közös megegyezéssel távozott a klubtól.

Joan Carrillo Milán (2014-2015)

Gomestól Joan Carrillo Milán vette át a stafétabotot, aki korábban Paulo Sousa és Gomes pályaedzője is volt, vagyis a klubvezetés ezúttal egy olyan szakembert választott meg vezetőedzőnek, aki ismeri a fehérvári viszonyokat, s vele ismét a csúcsra érhet a Vidi. Ez a húzás be is jött, hiszen a spanyol mesterrel simán révbe ért a fehérvári alakulat, megszerezve második bajnoki címét - egyébként Carrillo volt a harmadik külföldi edző, aki magyar bajnokságot tudott nyerni -, a Magyar Kupa fináléjában viszont a Fradi hazai pályán átgázolt a Vidin. Talán ennek is tudható be, hogy Carrillo nem maradhatott a következő szezonra, mindenesetre a szurkolók többsége értetlenkedve fogadta a spanyol mester kiebrudalását. 

Casoni egyértelműen az utóbbi évek leggyengébb Vidi edzője volt. - Fotó: vidi.hu

Bernard Casoni (2015)

Ezt követően Bernard Casonit nevezték ki 2015. július 10-én, ám nem sokáig maradhatott, hiszen bemutatta, hogy gyakorlatilag abszolút nem ért az edzősködéshez. A Videoton csak és kizárólag szerencsével jutott túl a TNS nevű walesi amatőrcsapaton a BL-ben, hogy aztán a BATE Boriszovtól kiessen, s az Európa Liga rájátszásában a Lech Poznan teljesen megalázza a székesfehérvári alakulatot. Augusztus 19-én elégelte meg a vezetés a francia szakember ténykedését, amikor is a bajnokságban öt forduló alatt mindössze három pontot gyűjtött a csapat. Azt csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Casoni legutóbb a Lorient együttesénél vállalt munkát, s sikeresen kiejtette a csapatot a francia élvonalból...

Pető Tamás (2015) és Horváth Ferenc (2015-2016)

Casoni helyére ideiglenesen Pető Tamást nevezték ki, ám csak két hónapot dolgozott a csapatnál, hiszen vele is csak szenvedett a Videoton. Pető után Horváth Ferenc kapott lehetőséget, de vele előre tisztázta a klub, hogy csak az idény végéig számítanak munkájára. Horváth ennek ellenére kihozta a maximumot a társaságból, a tetemes hátrány ellenére végül ezüsttel zárt a Vidi, az MK-ban pedig a legjobb nyolcig jutott.

Henning Berg (2016-2017)

Horváth irányításának végére kezdett kialakulni valami jó a csapat körül, ám a klub mégsem hosszabbított a trénerrel és újfent külföldi edzőben látta a megoldás kulcsát - ekkor érkezett meg az egykori United-futballista, Henning Berg. A norvég mesterrel nem rajtolt jól a Vidi a bajnokságban, az Európa Ligában azonban mondhatni szép eredményeket ért el a csapat, a Midtyjllanddal szembeni búcsú belefért a pakliban. A nemzetközi porondtól való elköszönés után a Videoton rákapcsolt, sokáig vezette is az OTP Bank Liga tabelláját.  

A tavaszi szezonban azonban sokszor úgy tűnt, hogy Berg nem ért szót csapatával, nem tudja felpörgetni futballistáit, aminek meg is lett az eredménye, az utolsó fordulóban rendezett "bajnoki döntőt" elbukta a csapat, ami előre vetítette azt, hogy Berg vélhetően nem marad Székesfehérváron.

Nikolicsot a héten nevezték ki a Vidinél. Fotó: vidi.hu

Marko Nikolics (2017-?)

Ez a döntés 2017. június 2-án vált valósággá, amikor a klub és Berg közös megegyezéssel szerződést bontott. Ezzel pedig el is érkeztünk történetünk végére, Marko Nikolicsot 2017. június 6-án nevezték ki a Videoton vezetőedzőjének, vagyis ezúttal egy szerb mestertől várják a megváltást.

Az biztos, hogy a Partizan Belgráddal duplázó kopasz szakvezetőnek nem lesz egyszerű dolga, hiszen nagyon kevés az ideje a felkészülésre - június 29-én már EL-meccset játszik a Vidi - s vélhetően ő is a maga fazonjára szeretné szabni a csapatot, ami vélhetően egy kisebb vérátömlesztéssel is jár majd.

Ilyen körülmények mellett az európai álmoknak vélhetően annyi - kívánjuk, hogy ne így legyen! -, ami már eleve nyomós indok lehet a menesztésre, ha pedig a következő szezont is üres kézzel zárja Vidi, jöhet az újabb szakvezető. 

Adódik tehát a kérdés, hogy vajon meddig húzza Nikolics? Kitölti-e a kétéves szerződését?