Kosárlabda

Szoros csatát hozhat az Alba-Falco bajnoki döntő

A bukmékereknél a székesfehérvári csapat a favorit, de a szombathelyi csapat bombaformában várja a háborút. I. felvonás.

A bukiknál az Alba az első meccs esélyese. - Fotó: bb1.hu

18 év után rendeznek ismét Alba-Falco döntőt a magyar férfi kosárlabda-bajnokságban, a felek 1999-es párharcát a székesfehérvári csapat nyerte 4-1-re. Ezúttal vélhetően szorosabb párharc következik, főleg, ha a felek alap-, illetve középszakaszbeli meccseiből indulunk ki, amelyeket rendre a hazai pályán játszó együttes nyert meg.

Ez egyébiránt jellemző tendencia, az NB I-ben nagy előnye van az otthoni környezetnek, vagyis a pályaelőny igen nagy privilégium. A Szombathely, ha bajnok akar lenni, akkor egy meccset mindenképp meg kell nyernie az Alba Regia Sportcsarnokban, ami nem lesz egyszerű, hiszen erre legutóbb 2015 márciusában volt példa.

"Óriási eredményt értünk el azzal, hogy a döntőben vagyunk. Nagyon kemény ellenfelünk van, hiszen az Alba nem véletlenül végzett az alapszakasznak és a középszakasznak is az első helyén. Náluk van a pályaelőny is, ezért megpróbálunk holnap meglepetést okozni. Muszáj egy meccset idegenben nyernünk, ha bajnokságot akarunk nyerni. Az Alba nagyon agresszívan védekezik, ezért kulcsfontosságú lesz, hogy nem adhatunk el sok labdát, és a lepattanók megszerzése is fontos lesz. Keller és Lóránt nagyon domináns a palánkok alatt, őket nem lesz egyszerű semlegesíteni. Ráadásul a gyors, átmeneti játékaikat is jól meg kell oldanunk, mert ezekből nagyon sok kosarat szereznek a fehérváriak. Nincsen sérültünk, mindenki egészséges" - mondta Srecko Srekulovic a bb1.hu-nak.

Fogadás a győztesre    
Alba Fehérvár Szombathely
1.27 3.10

Ami a kék-fehéreket illeti, az Alba Fehérvár az idei playoff-párharcait igen rosszul kezdte, hiszen a Kecskemét ellen szenvedve, csak hosszabbítást követően tudta érvényesíteni a papírformát, míg a Zalaegerszeg ellen meglepetésre kikapott hazai pályán. A ZTE az elődöntő első meccsén végig vezetve tudott nyerni Székesfehérváron, a második negyedben volt olyan periódus, amikor a vendégek több, mint 20 (!) ponttal mentek. Egy újabb efféle rossz rajt akár végzetes is lehet a fináléban.

"Itt már minden mérkőzés fontos, nem lehet megmondani előre, hogy az első-e a legfontosabb. Természetesen hazai pályán szeretnénk győzelemmel nyitni, de tisztában vagyunk azzal, hogy ezért meg kell majd alaposan dolgoznunk. Nem véletlenül jutott a Falco a döntőbe, nagyon jól játszott a Körmend ellen. Úgy gondolom, hogy nagyon jól alakították a formaidőzítésüket. Az alap dolgokra fókuszálunk, mert egy ilyen párharc apróságokon múlhat. Ilyen lehet a lepattanózás és a védekezés. Mi még szombaton játszottunk, a Falco többet pihenhetett, de szerintem sokan túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek. A ZTE elleni kerettel vágunk neki a mérkőzésnek, nincsen sérültünk" - nyilatkozta Branislav Dzunic a bb1.hu-nak.

Ami a sportfogadás részét illeti a mérkőzésnek, a döntő első mérkőzésén az Alba Fehérvár számít favoritnak, kétesélyben 1.27-szeres szorzót kínál a     a hazai csapatra. A vendégek sikerével viszont bankot lehetne robbantani, hiszen a Falco székesfehérvári győzelmére 3.10-szeres oddsot ajánl a fogadóiroda.

Ki nyeri a bajnokságot? -    
Csapat Odds
Alba Fehérvár 1.25
Szombathely 3.25

A    -n a végső győztesre is lehet már fogadásokat kötni, a fogadóirodában perpillanat a pályaelőny birtokában lévő Alba Fehérvár számít favoritnak. A székesfehérvári csapat aranyérmére 1.25-szörös, míg a szombathelyiekére 3.25-szörös pénzt kínál a magyar állami fogadóiroda.

Fogadás a győztesre   
Körmend ZTE
1.40 2.50

A harmadik helyért a Körmend és a Zalaegerszeg csatázik. A két ősi rivális közül a zalaiak "élhették meg jobban" az elődöntőbeli kiesést, hiszen a kék-fehérek a náluk papíron erősebb Alba Fehérvár ellen maradtak alul. Ezzel szemben a bordó-feketék a megyei rivális Szombathely ellen estek ki, ráadásul meccset sem tudtak nyerni.

Így tehát egy hajszállal a ZTE várja jobb helyzetből mind a párharcot, mind a szerdai találkozót, ám, ha megvizsgáljuk a felek idei egymás elleni tétmérkőzéseinek eredményeit - 3-1 a Körmendnek -, akkor viszont a vasiaknak is bőven lehet keresnivalójuk a két győzelemig tartó csatában.

A bukmékereknél az első meccsen a körmendiek számítanak esélyesnek, a     1.40-szeres oddsot kínál a hazai csapatra, míg a zalaiakra 2.50-szeres szorzón lehet fogadni.