Roland Garros

Nem megyünk szembe a bukikkal, Murray-Wawrinka elődöntőt várunk

A világelső brit Kei Nisikorival, a 2015-ös bajnok svájci pedig Marin Ciliccsel csap össze a negyeddöntőben.

Kedden nem volt kegyes az időjárás a játékosokhoz, a lányok ugyan többszöri nekifutásra lejátszották a tervezett mérkőzéseket, a fiúk viszont pályára sem tudtak lépni, így a mai napon rendezik mind a négy negyeddöntős ütközetet. A Dominic Thiem-Novak Djokovics és a Pablo Carreno-Busta-Rafa Nadal derbiket már górcső alá vettük, mostani cikkünkben pedig a másik két negyeddöntőre kerül sor, azaz Stan Wawrinka és Marin Cilic, illetve Andy Murray és Kei Nisikori összecsapására. A horvát 2-11-re, a japán 2-8-ra áll aktuális ellenfele ellen, kérdés, hogy túl tudják-e tenni magukat ezen?

Stan ellen minden borításon pokoli nehéz, sok mérkőzés óta nem tudtam legyőzni. Magamra kell fókuszálnom és tenni a saját dolgomat - mondta Cilic.

Pontosan az elmúlt hét összecsapásukat nyerte a svájci, és hét évet kell visszamennünk az időben, hogy Cilic-győzelmet találjunk Wawrinka ellen.

A nem túl biztató egymás elleni mérleg azonban a kisebb probléma a horvát számára, a nagyobb fejtörést az okozhatja, hogy Stan ismét bombaformában teniszezik. Már meg sem lepődünk azon, hogy a pocsék tavasza után az igazán fontos versenyen a legjobbját hozza. Nem veszített szettet az első héten, pedig az Alekszandr Dolgopolov, Fabio Fognini, Gael Monfils trió minden, csak nem könnyű sorsolás.

A francia ellen egy pokoli jó meccset játszott, ahol az első szettet 7-5-re, a másodikat pedig szoros tie-breakben, 7-6-ra tudta elhozni. Bőven túlórázhatott volna, ha mentálisan nincs topon a fontos labdamenetekben. 

Nagyon nehéz körülmények között játszottunk, borzasztó kemény és feszült meccs volt, ugyanis jól ismertük egymást. Fontos, hogy erős tudtam maradni - nyilatkozta a győzelem után Stan.

Nehéz elképzelni, hogy Cilic komolyabb ellenállást tud majd tanúsítani, mint Monfils tette. Persze, minden meccs más, de a franciát a hazai közönség is tolta, a horvát pedig soha nem számított egy óriási salak spílernek, amit jól mutat, hogy először jár Párizsban a legjobb nyolc között. 

Cilicnek volt egyébként az egyik legkönnyebb útja, ugyanis a torna elején a teljesen lecsúszott Ernests Gulbisszal találkozott, majd jött a nem salakos Konstantin Kravchuk, őket pedig két fáradt ellenfél, Feli Lopez és Kevin Anderson követte, utóbbi végig sem játszotta a meccset. A horvát mindenesetre bizakodó, arról beszélt, hogy a 2014-es US Openen érezte magát legutóbb ennyire jól a pályán, de még akkor sem vette ilyen simán az akadályokat. Frissnek biztosan friss, de Wawrinka óriási szintugrás lesz az eddigi ellenfeleihez képest és csak abban bízhat, hogy a svájci rossz lábbal kel fel...

Nem csak Wawrinka, de a világelső Andy Murray is összekapta magát az év második Grand Slam-viadalára. Teljesen más hozzáállással játszik, mint ahogyan tette azt a korábbi salakos tornákon. Sokkal jobban koncentrál, sokkal jobban akar és sokkal kevesebbet hisztizik. Ugyan bukott néhány szettet, de az ő játékában ez abszolút benne van, az lenne a meglepőbb, ha sorra hozta volna a tükörsima meccseket...

Mérkőzésről mérkőzésre jobban érzem magam és jobban játszok. Egyre tisztábban ütöm a labdákat és egyre többször hozok jó döntést. Hosszú utat jártam be az elmúlt tíz napban - mondta Murray.

Nem a legjobb hír Nisikorinak, hogy a skót önbizalma is egyre inkább rendben van. Egyelőre egyébként a japán is elégedett lehet, hiszen a döcögős, sérülésekkel teli felkészülése után nem biztos, hogy számított arra, hogy Párizsban az elődöntőért játszhat. 

Kemény meccseken van túl Nisi, de megoldotta, ugyanakkor kérdés, hogy milyen állapotban van. Ha nem 100 százalékos, akkor nagyon nehéz elképzelni, hogy képes legyen borítani a papírformát, hiszen Murray ellen egy pokoli fizikális meccsre számíthat. 

hatharom.com
Stan Wawrinka-Marin Cilic Wawrinka
Andy Murray-Kei Nisikori Murray
@ 1.62