Szerencsejáték-ipar

Hamarosan az NFL-be is betör az élő fogadás

A Las Vegas Raiders csapatának meccsein néhány év múlva akár élőben is fogadhatnak a játékosok. Erre azonban alaposan fel kell készülniük a bukiknak is.

Néhány év múlva Las Vegasba is beköszönt az NFL, az Oakland Raiders 2020-ban már a bűnös városban játssza mérkőzéseit. A költözés önmagában igen nagy port kavart az NFL-fanatikusok körében, miként az ügy sportfogadás-aspektusát is többen elemezgették már - köztük a liga nagyfőnöke, Roger Goodell is nemtetszését fejezte ki, hogy a szerencsejáték ilyen mértékben teret kap a ligájában.

Habár az Egyesült Államokban mindössze négy államban legális a sportfogadás, 2020-tól már a Las Vegas Raiders is jelentősen érintett lesz ebben a tekintetben. Ha pedig legális sportfogadás, akkor meg kell említeni az élő fogadások lehetőségét is, amely mindig egy rendkívül érdekes szituáció, itt ugyanis, ha nem is feltétlenül kerülnek hátrányba a bukmékerek a sportfogadókkal szemben, de legalábbis veszélyes terep számukra.

A sportesemények többségén a fogadóirodák nem tiltják az élő fogadást, egy focimeccsen, kosármeccsen vagy más csapatjáték esetében is lehetőségünk van arra, hogy élőben a helyszínről, mobilunkról fogadjunk valamire. Más viszont a helyzet mondjuk a tenisz esetében, ahol a bukmékerek olykor lassabban reagálnak le egy történést, az információ lassabban jut el a központig és az oddsok feldolgozása, módosítása lassabban történik meg, minthogy a helyszínen ülő fogadó meg tudja kötni fogadását. Emiatt több teniszbajnokságon is szigorúan tiltják a fogadási oldalak használatát.

Az NFL-nél azonban a jelenlegi állás szerint nem ütköznek majd ilyen akadályba a fogadók. "Vegyük példának az University of Las Vegas egyetemi kosár- vagy focicsapat meccseit, melyre több tízezer ember megy ki minden héten. Az embereknek itt lehetőségük van, hogy mobilappon keresztül akár a helyszínről is megtegyék a tétjeiket, és az elmúlt hat év során semmilyen negatív tapasztalatunk nem volt ezekkel kapcsolatban" - nyilatkozta Matthew Holt az egyik bukmékerhálózat üzemeltetőjének alelnöke.

Habár az NFL népszerűsége, a helyszínen helyet foglaló szurkolók száma és a fogadások volumene sem mérhető az egyetemi szinthez, a szakemberek egyáltalán nem tartanak attól, hogy bármilyen akadályokba is ütközzenek a Las Vegas Raiders stadionja kapcsán.

"Ha hatalmas veszélyeket rejtene magában az élő fogadás, nem csinálnák az Egyesült Államokon kívüli bukmékerek több, mint 15 éve. Erre kiforrott technikák vannak, amelyek biztosítják, hogy ne lehessen átverni az irodákat.

Hogy problémát jelent-e, ha valaki a fogadásra készen ott ül a stadionban és az adott játék kimenetelét már tudva tesz fel pénzt valamire és ezzel esetleg megelőzi a fogadóirodákat? Nem, ilyen nem történhet meg.

- mesélte Scott Cooley, az egyik bukméker oddsmestere. A szakember példával is szolgált. "Amint a csapattagok összeállnak a huddle-be, a fogadási lehetőségek befagynak és csak akkor oldódnak fel, amint kiderült a játék vége és az, hogy nincs büntetés. Ez azt jelenti, hogy a fogadóknak a körülbelül húsz másodpercük lesz egy fogadást megtenni két play között. De az is előfordulhat, hogy valami rendkívüli történik, emiatt pedig hosszabb időre levesszük a fogadási kínálatot" - mondta Cooley.

"Teljesen természetes az is, hogy olykor késleltetve tesszük fel csak az oddsokat, mint ahogyan az is, hogy egy-egy fogadás megkötése is több másodperc lesz. Ezzel védekezünk majd az olyan jellegű visszaélések ellen, ha valaki helyzeti előnybe akar kerülni velünk szemben és ki akarják használni az esetleges hibákat" - nyilatkozta a Coversnek a szakértő.

A Las Vegas-i élő fogadásokat hamarosan élesben is tesztelik majd, hiszen a Las Vegas Golden Knights NHL-csapatának meccsei is fogadhatóvá válnak majd az amerikai bukiknál. Természetesen egy NHL-találkozó sem esik egy kategóriába egy NFL-derbivel, ám arra tökéletes lesz, hogy a bukmékerek a következő években még tovább fejlesszék és tökéletesítsék az élő fogadási piacukat.