Spanyol foci

A walesi hercegből már sosem lesz Madrid királya?

  • MVB80

Gareth Bale sorsa kérdésessé vált a Real Madridnál a sok hiányzás és a megfelelő helyettesek miatt.

Cardiff már a szombat esti Bajnokok Ligája-döntő lázában ég, de nagyon úgy tűnik, a walesi szurkolók nem láthatják a pályán nagy kedvencüket, Gareth Bale-t.

Pedig a szélső felépült sérüléséből, be is került a döntőre nevezett keretbe, de nehéz elképzelni, hogy Zinedine Zidane megkockáztassa a játékát, amikor Isco eddig tökéletesen pótolta.

1x2    
Juventus Döntetlen Real Madrid
2.70 3.10 2.60

Bale április 23-án, a Barcelona elleni rangadón játszott utoljára, az orvosok már a meccs előtt le akarták beszélni arról, hogy bevállalja a meccset, de végül ott volt a kezdőben, viszont már a szünet előtt le kellett cserélni.

Bale még novemberben szenvedett bokasérülést, meg is kellett műteni, és bár visszatért tavasszal, nem nyerte vissza a korábbi formáját, és fizikailag sem tudta utolérni magát.

Összejön-e a harmadik BL-győzelem, ráadásul hazai pályán?

A Realnak alkalmazkodnia kellett a helyzethez, hiszen rengeteg meccset játszott a csapat, Zidane pedig a Bale-lel beváltnak számító 4-3-3-as felállást szép lassan átformálta 4-4-2-re.

Utóbbi felállás előnye, hogy a pluszember révén nagyobb stabilitást ad a középpályán, ráadásul a Bale helyére bepakolt Isco nagyon jól érvényesült ezen a poszton, tömte Cristiano Ronaldót és Karim Benzemát jobbnál jobb passzokkal, miközben a megindulásaival ő is folyamatos veszélyt okozott az ellenfelek 16-osa környékén.

Bale nélkül a Real középpályája a gyémántalakzatot vette fel, Casemiro volt a leghátsó ember, Isco játszott a legközelebb a csatárokhoz, mögötte pedig Toni Kroosnak és Luka Modricnak kellett fel-le güriznie.

A csapat meggyőzőbb teljesítményt nyújtott ezzel a 4-4-2-es felállással, ami nem jelenti azt, hogy Zidane örökre elveti a 4-3-3-at, de nem hozza könnyű helyzetbe a kezdőcsapatba kerülésért küzdő Bale-t.

A BL-döntő előtt ismét előkerült a kérdés, hogy Bale-nek vagy Iscónak kellene-e játszani a Juventus elleni meccsen, és a Real-közeli madridi lap, a Marca odáig ment, hogy kijelentette, hatalmas igazságtalanság lenne, ha nem a 25 éves spanyol kezdene. Ráadásul a nagyon sérülékeny Bale távollétében Marco Asensio és Lucas Vázquez is sok lehetőséget kapott Zidane-től, amivel többnyire élni is tudtak, ez pedig megint felvet egy kérdést, mégpedig azt, van-e maradása a walesinek a klubnál?

Bale madridi időszaka alatt 16 olyan sérülést szedett össze, ami miatt legalább egy meccset ki kellett hagynia, és bár a gigantomán Florentino Pérez elnök egyik személyes kedvencéről beszélünk, a számok is azt mutatják, hogy a mostani szezonban nem igazán tudott a csapat segítségére lenni. A 2015-2016-os idényben összesen 2384 percet játszott, és 19 gólja mellett 12 asszisztja volt, idén 1921 perc elteltével 9+3-nál áll.

Ki a fasza gyerek? Gareth, te tudod!

Ne vitassuk el Bale erősségeit, kiemelkedő gyorsaságát, párharcerősségét vagy azt, hogy talán ő ad be legjobban a Realból, de már a mostani, viharvert szezon előtt is felmerült, hogy lenne olyan Premier League-csapat, amely visszavinné őt Angliába.

Ráadásul, ha a Real tényleg le akarja igazolni a Monaco csodacsatárát, Kylian Mbappét, akkor nem ártana valamelyik sztárját jó áron eladni, a Manchester United pedig már évek óta próbálja megkísérteni Bale-t.

A walesi 27 éves, vagyis a legjobb korban van, és bár mindig is alázatos csapatember volt, nem valószínű, hogy Ronaldo árnyékában, Iscóval, Asensióval vagy Mbappéval szeretne harcolni a kezdőért.

Pár hét múlva okosabbak leszünk, mindenesetre akár játszik, akár nem, Bale különleges szombat estére készülhet, hiszen a cardiffi Millenium-stadion mindössze 5 kilométerre van az Eglwys Newydd iskolától, ahol gyerekként focizni kezdett.